Sladoled iz smrdljivega sira obnorel Čehe

Sladoled iz smrdljivega sira

Nedavno smo pisali o sladoledu z okusom kostne juhe, iz Loštic na Češkem pa prihaja zgodba o sladoledu iz lokalnega smrdljivega sira, ki je postal prava uspešnica med tamkajšnjimi prebivalci, saj so dobesedno razgrabili 400 poskusnih porcij.

Vajeni smo sladoledov nenavadnih okusov, toda sladoled iz smrdljivega sira? Prebivalci kraja Loštice na Češkem so nad sladoledom, izdelanim iz njihovega lokalnega smrdljivega sira tvarůžky (gre za zrel pikanten sir rumenkaste barve, zelo močnega vonja, ki se ga najpogosteje uživa s kruhom, pivom in čebulo), naravnost navdušeni, saj so testno serijo dobesedno razgrabili. Sladoled nima neprijetnega vonja, saj se ta zaradi nizke temperature sladice izgubi.

PREBERITE ŠE: Sladoled z okusom kostne juhe – najbolj nenavaden okus sladoleda na svetu?

Bi poizkusili sladoled iz smrdljivega sira?
Bi poizkusili sladoled iz smrdljivega sira?

Poskusne porcije so stregli v kavarni Galerie u Lišky Bystroušky, kjer so šle kepice kot za med. Čeprav je glavna sestavina sir, pa je sladoled sladek in ne slan, kot bi številni pričakovali. Okus, kot pravi izdelovalec sladoleda iz smrdljivega sira Roman Činčara, ki bo sladoled kmalu tudi patentiral, namreč uravnoteži s sladkorjem in drugimi sestavinami. Sir tvarůžky, ki je od leta 2010 vpisan tudi v register zaščitenih označb porekla v EU (kot na primer naša piranska sol), v Lošticah izdelujejo že od 15. stoletja.

Dodatne Informacije

Več informacij:
kavarna-lostice.cz

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: osvežujoč limonin tiramisu je idealna sladica za poletne dni