Slovenski snežni rekordi: najpoznejše sneženje do nižin v Sloveniji

Zima sredi pomladi

Sneg se je oprijel cestišča, prometne nesreče si sledijo druga za drugo, številni so ostali brez električne energije, zaradi mokrega snega se lomijo veje, na prelazu Jezersko so obvezne verige, zaprta je celo železniška proga. Na Koroškem je čez dan zapadlo 25 centimetrov snega. Ne, to ni poročilo iz sredine zime, to je zapis z dne 27. aprila 2016. Še pred nekaj dnevi smo naokoli letali v skorajda poletnih oblačilih in obutvi, včeraj pa je bilo treba iz omar potegniti zimsko opravo, za katero smo bili prepričani, da je odšla na zaslužen počitek. Drži, sneg nas je večino ujel na levi nogi, a šok, ki so ga doživeli leta 1974, ko smo zabeležili najpoznejše sneženje do nižin v Sloveniji, je vseeno precej manjši kot 42 let kasneje.

Slovenijo se zajele snežne padavine. Nič nenavadnega, če to ne bi bilo konec aprila, ko se je zdelo, da smo bližje poletju kot koncu zime, ko smo že nosili kratke rokave in celo japonke in se je zima zdela oddaljena kot Avstralija. A zima se je čez noč vrnila, najprej na Braču in v Sarajevu, zdaj pa še pri nas, in vse ujela nepripravljene, tudi cvetočo naravo, ki ob snežnih padavinah edina zares trpi in slišimo njene krike in stoke.

PREBERITE ŠE: Kako pravilno kidati sneg? Križu prijazno kidanje!

Zima se je vrnila v Slovenijo. Očitno je pozabila odleteti ''v'' južno poloblo.
Zima se je vrnila v Slovenijo. Očitno je pozabila odleteti ”v” južno poloblo.

Potem ko se je na plugih že nabral debel cvetni prah, ko smo lopate za kidanje zamenjali za lopate in motike ter termostate v avtomobilu že nastavljali na nižjo temperaturo kot zunanjo, smo se namreč morali v izdihljajih aprila kar uščipniti, ko smo pogledali skozi okno in zrli v pobeljeno okolico ter zmajevali z glavo ob nizkih temperaturah in se je kurjenje ognja v kaminu zazdelo boljša ideja kot obisk kresovanja.

Pobelilo je tudi Bled. Številni turisti na sneg več kot očitno niso bili pripravljeni, saj so imeli s seboj vodne (sup) in ne snežne deske za smučanje na Straži.
Pobelilo je tudi Bled. Številni turisti na sneg več kot očitno niso bili pripravljeni, saj so imeli s seboj vodne (sup) in ne snežne deske za smučanje na Straži.

A če ste mislili, da je to najpoznejše sneženje do nižin v slovenskih krajih v zgodovini, je poznoaprilsko sneženje vseeno še krepko oddaljeno od tega snežnega rekorda. Najpoznejše sneženje do nižin v slovenskih krajih (pod 500 m nadmorske višine) je bilo namreč zabeleženo leta 1974, ko je zima pošiljko snega deželi poslala 10. junija v Nomenju (naselje v občini Bohinj). Verjetno je imela napačen naslov, tako kot včeraj. Bodite v cvetju! Pardon, v snegu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kakšen je popolni moški in kakšna popolna ženska?!