Gostilna v mestubogata tradicija hiše med pročelji desnega krila ljubljanskega magistrata že od leta 1478 pozdravlja mimoidoče. danes tu gostilna sokol izžareva toplino in domačnost. vonj slovenskih kmečkih dobrot nas vabi k postanku. ponujamo vam okusen prelet čez »sokolje« hišne specialitete. Čez gozd ...
Ciril-Metodov trg 18
Ljubljana
GOSTILNA V MESTUBogata tradicija hiše med pročelji desnega krila ljubljanskega magistrata že od leta 1478 pozdravlja mimoidoče. Danes tu gostilna Sokol izžareva toplino in domačnost. Vonj slovenskih kmečkih dobrot nas vabi k postanku. Ponujamo vam okusen prelet čez »sokolje« hišne specialitete. Čez gozd in morje, višave in nižave. Prevzamejo vas jurčki z jajcem, zamoti gobova juha v kruhovi skodelici, navdahneta caprese in hobotnica v solati. Divjačinski krožnik oblikujejo slasti žametnih okusov. V družbi srnin medaljon z višnjevo omako, divji prašič z zelenim poprom, jelenov zrezek z jurčkovo omako, sirovi štruklji, kruhov cmok in rezina polente ponujajo okuse za vse. V dvoje vas lahkotno druži izbrana ribja plošča s postrvjo ali orado. Na krožniku valovijo lignji, riba in dagnje ob blitvi s krompirjem. Kot izraz gostoljubja pečejo domači kruh. Ponudijo vam mehak hlebček, ki se po ugrizu v hrustljavo skorjo s svojo vlažno sredico stopi v ustih. V Sokolu vse sladice izdelajo sami. Krožnik vam lahko sladka jabolčni zavitek z vanilijevo kremo, okus razvajajo sirovi štruklji v sladki teranovi omaki in oči prevzema gurmanska sokolja grmada. V svojem domačem okusu pa je mehka in sočna prekmurska gibanica enostavno neverjetna. Tudi vegetarijancem je v Sokolu namenjena velika pozornost. S spoštovanjem vas bodo bogato pogostili. V vsej svoji pestrosti se vam ponuja krasna zelenjavna plošča, gratinirane bučke v paradižnikovi omaki pa vas nagovarjajo, da jih naročite samo zase. Postrežejo vam z vrhunskimi slovenskimi buteljčnimi vini, ponujajo 26 izbranih vrst, strastne pivce pa navdušujejo z domačim pšeničnim pivom. Občutke radosti ob dobrotah delite v pisani druščini tujcev za sosednjo mizo.