fbpx

Sončne opekline: kako hitro pozdraviti kožo od opeklin sonca

Foto: Arturo Rivera / Unsplash

Če imate bledo kožo ali veliko časa preživite na soncu, obstaja večje tveganje za opekline. Hujše sončne opekline se načeloma celijo dlje kot blažje opekline. Čarobnih zdravil za sončne opekline ni, obstajajo pa načini, s katerimi lahko podprete naravni proces zdravljenja telesa. Oglejmo si najučinkovitejše načine za hitrejše zdravljenje sončnih opeklin.

Sončne opekline nastanejo zaradi prekomerne izpostavljenosti ultravijoličnim (UV) žarkom. Dlje ko ste izpostavljeni tem žarkom, večja je verjetnost, da bo vaša koža opečena. Ljudje s temnejšo poltjo se ne opečejo tako hitro kot ljudje z bolj svetlo poltjo, ker proizvedejo več pigmenta melanina, ki kožo ščiti pred poškodbami UV.

Bolj ko ste opečeni, dlje bo trajalo, da vaše telo obnovi poškodovano plast kože. Simptomi blage sončne opekline se običajno ublažijo v 3 do 5 dneh, resnejše opekline pa lahko trajajo nekaj tednov. Hitrost zdravljenja vašega telesa je lahko genetsko pogojena, vendar pri tem igrajo vlogo tudi drugi dejavniki, kot sta starost in splošno zdravstveno stanje. Pogoji in življenjske navade, ki oslabijo vaš imunski sistem, lahko upočasnijo tudi sposobnost telesa, da se pozdravi od sončnih opeklin. Med njih prištevamo: diabetes, kajenje, podhranjenost, debelost, kronični stres, arterijska bolezen in slaba cirkulacija.

Kako hitro pozdraviti sončne opekline?

Da bi se pozdravili od sončnih opeklin, morate telesu dati čas, da regenerira poškodovano kožo. Proces celjenja lahko pospešite tako, da se dovolj spočijete, ostanete hidrirani in vlažite kožo.

1. Veliko spite. Premalo spanja moti proizvodnjo nekaterih citokinov v telesu, ki telesu pomagajo obvladovati vnetja. Ta motnja lahko negativno vpliva na sposobnost vašega telesa, da se samo pozdravi.

2. Izogibajte se uporabi tobaka. Nehanje je lahko težavno, vendar vam lahko uspe.

3. Izogibajte se dodatnemu izpostavljanju soncu. Izpostavljanje sončnim opeklinam več UV-žarkom lahko dodatno poškoduje kožo. Če morate iti ven, poskusite sončne opekline prekriti z oblačili in nosite zaščito pred soncem.

4. Nanesite aloe vero. Aloe vera vsebuje snov, imenovano aloin, ki zmanjšuje vnetje. Aloe vera lahko tudi navlaži kožo in prepreči luščenje. Priporočamo gel prave aloe vere in ne krem, ki samo vsebujejo dodatek le te, saj je procent aloe vere v kremah zelo majhen.

5. Mrzla kopel. Ameriška akademija za dermatologijo priporoča hladno kopel ali prho za pomiritev kože.

6. Nanesite hidrokortizonovo kremo. Kreme s hidrokortizonom se uporabljajo za zdravljenje oteklin, draženja in srbenja. Ta krema se priporoča za hude opekline za obvladovanje oteklin in bolečin.

7. Ostanite hidrirani. Sončne opekline odvajajo vlago s kože. Če uživate veliko tekočine in elektrolitov, lahko rehidrirate kožo.

8. Poskusite hladen obkladek. Nanos hladnega obkladka na kožo kmalu po opeklini lahko pomaga odvzeti odvečno toploto s kože in zmanjša vnetje.

Se je mogoče čez noč znebiti sončnih opeklin?

Malo verjetno je, da se boste opeklin lahko znebili čez noč, četudi je opeklina razmeroma blaga. Večina opeklin potrebuje vsaj 3 dni, da se popolnoma pozdravi, tudi če jih pravilno zdravimo. Vse terapije z opeklinami delujejo tako, da podpirajo naravni proces zdravljenja telesa, ki ima mejo, kako hitro lahko deluje.

Kdaj k zdravniku zaradi sončnih opeklin?

Če je sončna opeklina blaga, se bo verjetno zacelila sama od sebe brez zdravniške oskrbe. Zdravnika morate obiskati, če sončne opekline postanejo otekle, če imate vročino ali ste pretirano vroči, če se počutite omotični, bolni ali utrujeni, če vas boli glava, če razvijete mišične krče ali vas boli celo telo

Zaradi pretiranega sončenja lahko tudi zbolite, to bolezen imenujemo sončarica.

Preprečevanje sončnih opeklin

Edini zanesljiv način, da se izognete opeklinam, je se primerno zaščitite, ko ste na soncu. Ko ste dlje časa na soncu, je dobro poiskati senco ali si narediti svojo, tako da s seboj prinesete senčnik. Izogibajte se najbolj sončnemu delu dneva. UV žarki so najmočnejši pozno zjutraj in zgodaj popoldne, od 11. do 16. ure. Nosite klobuk s širokim robom, ki bo zaščitil vaš obraz, ušesa in vrat pred soncem. Prav tako bodo sončna očala ščitila oči in kožo okoli njih pred UV žarki. Uporabljajte kremo z višjim faktorjem, ki vsebuje UVA in UVB zaščito. Višja kot je zaščita, dlje časa boste zaščiteni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!