fbpx

Sony Alpha 1 – to je ultimativna brezzrcalna kamera

Ultimativna kamera za video ustvarjalce

Foto: Sony

Nova kamera Sony Alpha 1, oziroma jo bomo ljubkovalno poimenovali kar Sony A1, je bil predstavljena pred nekaj dnevi na Sonyjevem dogodku "The one never seen". V osnovi prinaša 50 MP in je s skupkom lastnosti najmočnejša brezzrcalna kamera.

Predstavitev je bila presenečenje, saj nismo točno vedeli kaj pričakovati. Tako je Sony A1 zares presenetil, saj ni bilo govoric ali informacij, kot je to običajno. Na nek način so specifikacije celo tako zelo navdušujoče, da bi ta fotoaprat brez zadržkov lahko primerjali s superšportnimi avtomobili in njihovimi zmogljivostmi.

Sony Alpha 1 prvič združuje polnofrekvenčni senzor s 50 MP in z z zaporednim fotografiranjem s 30 sličicami na sekundo – trik, ki bo športnim fotografom odprl popolnoma novo dimenzijo. Toda konkurenca, ki jo lahko najdemo v modelu Canon EOS R5, prav tako obeta nekatere primerljive zmogljivosti. Slednje prav tako omogočajo napravi, da postane izjemno zmogljivo video orodje z možnostjo video zajema v 8K.

Nadvušujoč je pregovorno odličen autofokus. Tako ima A1 759 fokalnih točk AF, ki pokrivajo 93 odstotkov senzorja, še pomembneje pa je, da v realnem času omogoča AF za ptice. Sonyjevo samodejno ostrenje je že nekaj časa vodilno v svojem razredu. Kljub temu pa smo nekaj podobnega že videli na Canonu EOS R5, katerega AF prav tako deluje z živalskimi očmi, zato bo zanimivo videti, kako se bo Sony Alpha 1 odrezal v resničnosti. Seveda dobite tudi AF v realnem času tudi za oči ljudi in drugih živali (predvsem za pse in mačke). Sony pravi, da lahko Alpha 1 na sekundo opravi 120 izračunov samodejnega ostrenja in samodejne osvetlitve, kar je očitno dvakrat več, kot je to mogoče pri Sony A9 II. Na vrhu Sony Alpha 1 je primerljivo iskalo, podobno kot pri modelu Sony A7S III, kar je zelo dobra novica. Ta ima ločljivost 9,44 MP s povečavo 0,90x, medtem ko je hitrost osveževanja zdaj 240 FPS, kar je še posebej pomembno pri fotografiranju športnih aktivnosti.

Znižano za 100,00 EUR
Znižano za 150,00 EUR
Sony Alpha 6400 | APS-C Spiegellose Kamera ( Schneller...
Sony Alpha 6400 | APS-C Spiegellose Kamera ( Schneller...
KEINEN MOMENT VERPASSEN: Bis zu 11 Bilder/s mit Autofokus.
1.049,00 EUR −150,00 EUR 899,00 EUR
Sony Alpha 7 II | Spiegellose Vollformat-Kamera mit...
Sony Alpha 7 II | Spiegellose Vollformat-Kamera mit...
SCHARFE DETAILS: 24 Mp Vollbildsensor für herausragende Bilder.; IDEAL FÜR: Einsteiger, die ein...

Zadnja posodobitev 2022-05-16 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja (davka na dodano vrednost). Registrirajte vaše podjetje na Amazon.de kot poslovni uporabnik in že danes nakupujte brez DDV-ja!
REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Prav tako nudi tudi enak sistem za stabilizacijo slike v telesu kamere – t.i. IBIS, kot smo ga že videli na prejšnjih kamerah Alpha, kot je na primer Sony A9 II. Obljublja običajno 5,5 stopinje kompenzacije oziroma stabilizacije., ta pa je izjemno pomembna predvsem pri video produkciji, za kar se zdi ta kamera kot rojena.

Sony A1 poleg svoje glavne karakteristike, ki je ločljivosti v 8K, prinaša veliko video dobrot. 8K/30p namreč lahko snema z uporabo celotne širine senzorja in to brez digitalnih trikov, kot je “bicling binning”. Obljublja, da bo lahko zajemala dlje časa, kot konkurenca – torej do celih 30 minut. Vse skupaj tudi zaradi učinkovitega sistema za odvajanje toplote. Med lastnostmi lahko izpostavimo še možnost zajema 10-bitnega video posnetka v ločljivosti 4K pri 120p. To pomeni, da lahko smena zares odličen “slow motion”.

Kot bi lahko pričakovali, bo cena v Evropi visoka in bi  naj po napovedih znašala okoli 7.300 evrov. To le ni orodje za hobi fotografa, temveč za profesionalce, ki za “normalen” znesek dobijo odlično orodje.

Dodatne Informacije

sony.si

Povezave v tem zapisu lahko vsebujejo partnerske linke.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!