To so sorodne duše – 5 parov, ki se najbolj ujamejo po eneagramu

Foto: Andre Furtado na Pexels

Kompatibilnost med partnerjema je lahko precej težavna stvar. Čeprav je idealno, da imate s partnerjem čim več skupnih stvari, si po drugi strani vseeno ne želite biti preveč podobni, saj je to lahko dolgočasno in celo problematično.

Eneagram (izvira grškega jezika – ennea pomeni devet in gramma pomeni znak ali slika) je zelo stara tipologija, ki opisuje devet različnih vrst osebnosti. Vsebuje notranjo dinamiko in je predstavljena v obliki kroga. Na krožnici je razporejenih devet točk, ki so med sabo razmaknjene za štirideset stopinj. Teh devet točk označujejo številke od 1 do 9, ki si sledijo v smeri urinega kazalca. Vsaka od številk eneagrama označuje določeno stanje energije, povezave med točkami pa dinamiko med določenimi energijskimi točkami.

Eneagram

Vrste osebnosti po eneagramu

1. Reformatorji

Reformatorje motivirajo ideje o popolnosti, saj si prizadevajo za lastno izboljšanje in izboljšanje vseh in vsega, kar jih obdaja. Neprestano iščejo ravnotežje in resnično zadovoljstvo. Pogosto so lahko hinavski ali kritični.

2. Pomočniki

Iskrena osebnost, ki si prizadeva za resnično ljubezen in spoštovanje. Pogosto jih vidijo kot laskavce, posesivne in čustvene, a globoko v sebi so polni ljubezni, socialno prilagodljivi in ​​nesebični.

3. Zmagovalci

Ta vrsta osebnosti išče odobritev za vsa vaša dejanja. Bojijo se, da bodo brez vrednosti ali zavrnjeni. Včasih se preveč trudijo, da bi dobili odobritev ali priznanje.

4. Individualisti

Individualisti se trudijo biti edinstveni. So zelo nadarjeni in s svojim multitalentom izražajo sebe in ustvarjajo umetnost.

5. Raziskovalci

So vizionarji in filozofi. Neprestano preučujejo stvari, razmišljajo o njih in si prizadevajo izpopolniti določene koncepte. Zlahka spremenijo poglede.

6. Lojalni

Predani so svojim najdražjim, vendar se zelo bojijo, da bodo zavrnjeni. Iščejo podporo drugih, kolikor jo le dajo. Cenijo pobudo in vodstvo. Bojijo se najhujšega in ves čas pazijo na morebitno škodo.

7. Entuziasti

Ta tip je največji pustolovec izmed vseh devetih karakterjev. Običajno so svobodomiselni, ekstrovertirani in raziskujejo, želijo doživeti nove izkušnje. Bojijo se le, da bodo ujeti ali da se bodo zataknili v rutino.

8. Izzivalci

Izzivalci imajo močno voljo, gledajo v prihodnost, so močni in učinkoviti. Drugi jih dojemajo kot nekoliko dolgočasne, arogantne in nagnjene k konfliktom. To so njihove občasne lastnosti, vendar delujejo tako, da ščitijo tisto, kar jim je pomembno.

Glede na eneagram lahko določite tudi, kdo bi lahko bil vaša sorodna duša, in to so najbolj združljivi pari glede na to tipologijo!

Šest in osem

Šestice in osmice so zelo odgovorne in predane ter do neke mere nekoliko nezaupljive do sveta. Pri tem paru je izjemno to, da lahko eden ublaži najgloblje strahove drugega. Nezgrešljiva zvestoba in predanost osmice lahko šestici pomaga, da se manj boji zapuščenosti, medtem ko lahko iskrenost in zanesljivost šestice pomagata osmici, da ne dvomi v partnerjeve namene.

Šestice imajo velike koristi od stabilnih odnosov, osmice pa to vsekakor lahko ponudijo. Še več, šestica lahko računa, da bo osmica vedno odprta glede svojih načrtov, zato se ne bo nikoli treba spopadati z zaskrbljenimi mislimi o najslabših izidih. Medtem lahko šestica v odnos vnese malo topline, občutljivosti in igrivosti, kar pomaga osmici, da je nekoliko bolj ranljiva in pokaže svojo mehkejšo plat. Ker to dvoje gradi medsebojno zaupanje, gre za vezo, ki se sčasoma lahko samo okrepi.

Šest in osem

Dva in tri

Dvojke in trojke nimajo le skupnih interesov, temveč imajo podobno karizmo, raven energije in čustvene potrebe. Zaradi tega je to precej močna kombinacija.

Eden od razlogov, da sta tako združljiva, je, da oba svobodno in velikodušno dajeta pohvale, kar jima je zelo pomembno, saj po njih hrepenita bolj kot drugi. V tej zvezi se nihče ne bo spraševal, kaj čuti drugi, in vsi se bodo počutili cenjene. Skrbna dvojka daje zelo ambiciozni trojki vso podporo, ki jo potrebuje za uspeh, medtem ko trojka motivira in spodbuja dvojko, naj se osredotoči na svoj potencial, namesto da bi vso svojo energijo porabila za pomoč drugim.

In ne samo to, oba sta znana po tem, da sta družabna in očarljiva, kar pomeni, da lahko skupaj delita in gradita živahno družbeno življenje.

Ena in sedem

Enice nenehno iščejo izboljšave, do sebe imajo velika pričakovanja. Dobro se ujemajo z osebami, ki jim lahko pomagajo, da se sprostijo, sprejmejo vse nepopolnosti v življenju in so nekoliko manj strogi do sebe. Nihče ne ustreza temu opisu bolje kot sproščena in vesela sedmica.

To je klasičen scenarij privabljanja nasprotij. Medtem ko enice v odnos vnašajo skrbnost, organiziranost in pozornost do podrobnosti, sedmice prinašajo radovednost, občutek za pustolovščino in spontanost. V bistvu lahko enica pomaga sedmici, da vztraja pri svojih vizijah in ciljih, medtem ko lahko sedmica enico spodbudi k občasni zabavi.

Štiri in devet

Znano je, da so štirice občutljive in da ​​jih vodijo čustva. Zato je prilagodljiva devetka primeren partner, saj pozdravlja vsako razpoloženje in čustveno stanje štirice, katera se zato ves čas počuti varno. Hkrati lahko štirica prebudi strast v ležerni devetki.

Štirice se morda počutijo zavrnjene, a na srečo so devetke tako nežne in polne podpore, da lahko najdejo način komuniciranja o žgečkljivih temah, ne da bi kdaj prizadele občutke drugih. Štirice pa lahko devetko spodbudijo, da pogosteje skrbi zase in je bolj odprta glede svojih potreb in želja.

Štirica je tudi edini tip osebnosti v eneagramu, ki se ujema sama s sabo.

Štiri in devet

Pet in ena

Ker so enke dokaj neodvisne in so pogosto osredotočene na svojo kariero, jih privlači prirojena samozadostnost petke. Omogoča jim, da še naprej delajo svoje, ne da bi se pri tem počutile krive. Petice medtem cenijo zvestobo in predanost enice. Ker sta oba tipa osebnosti zelo pronicljiva in ​​vedno željna učenja, lahko to partnerstvo prinese nekaj globokih odkritij.

Oba sta precej analitična, praktična in usmerjena v dejstva. Oba cenita tudi objektivnost. Te podobnosti lahko pomagajo pri konfliktih, ker ne dopuščajo, da bi njihovi občutki zameglili presojo. Ker oba hrepenita po intelektualni stimulaciji, v prostem času zlahka najdeta hobije in dejavnosti, s katerimi se lahko povežeta. Morda je najpomembneje, da se oba zavedata osebnih meja in jih spoštujeta, kar jima omogoči, da že od začetka zgradita trdne temelje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 znakov, ki kažejo, ali je pravi moški za vas (petega vsi ignorirajo)