fbpx

Sporočilo psihologinje: “Niste depresivni, samo obdani ste z norci!”

"Preden si postavite diagnozo depresije ali prenizkega zaupanja vase, poglejte naokrog. Kaj pa če ste pravzaprav samo obdani z norci?" - William Gibson

Ste kdaj razmišljali, kolikokrat je na vedenje nekoga drugega, vplivalo to, kako se počutite? Kolikokrat ste odšli iz razmerja, ker je odnos uničeval vašo samopodobo? Psihologinja Dr. Elvira Aletta je tako na svojem blogu zapisala, da lahko imajo toksični ljudje vpliv na pojav depresije. In če se ljudje v vašem življenju ujemajo s spodaj naštetimi tremi lastnostmi, težava morda ni v vaši samozavesti ali depresiji, temveč v njih!

So srečni v svoji neumnosti

In z neumnostjo se ne misli, da niso inteligentni. Nihče ni pameten ves čas in nihče ne ve vsega o vsemu. Če nekaj ne veste, priznajte, in ne učite drugih o temi, o kateri nič ne veste. A to ne ustavi norca, da se ne hvali s svojim “znanjem”.

So glasni in neprijetni

Ali je norec lahko tih in sramežljiv? Mogoče, vendar se boste težko spomnili kakšnega primera, kajne? Večino njih ne zanima pogovor, v katerem se posluša in govori. Držijo monolog, kričijo, vstopajo v vaš osebni prostor in se ne zavedajo, da to sploh počnejo. Ali pa morda to delajo, da bi vas prestrašili. Kakorkoli: to ni dobro za vas!

So sebični nasilneži

Omadežujejo, zasmehujejo čustva, misli, občutke drugih … Vse to samo zato, da bi napolnili svoj ego in občutek lastne vrednosti.

Toksični ljudje v naši bližini lahko imajo vpliv na pojav depresije!
Toksični ljudje v naši bližini lahko imajo vpliv na pojav depresije!

ZAKAJ vam dajo občutek, da se počutite depresivne?

Če ste nenehno izpostavljeni takšnim norcem, lahko to vpliva na našo samozavest. Starši so vas učili, da morate biti prijazni, poslušati in spoštovati druge. In razumljivo to pričakujete tudi od drugih. Spoštujete mnenje drugih, tudi ko se z njimi ne strinjate. Ko se s to osebo pogosto družite, se sčasoma vaša samozavest poruši, počutite se brezupno, utrujeno, žalostno, potrto. Kronična čustvena zloraba pa lahko resnično vodi v depresijo.

Kaj lahko naredite zase?

Bodite iskreni do sebe. Dovolite si, da vidite razmere takšne, kakšne so. Ko ugotovite, da v vašem življenju obstaja oseba, ki vam čustveno škoduje, lahko začnete z delom na sebi in si povrnete samozavest. S to osebo preživite čim manj časa. Če ste v isti pisarni, prosite za premestitev. Poskrbite zase. Preživite čas s tistimi ljudmi, ob katerih se počutite dobro. Bodite močni in si poiščite pomoč.

Zdaj, ko veste, kako prepoznati norce, ko jih zagledate, je čas, da se rešite iz oklepa depresije in žalosti ter zaživite življenje brez teh strupenih ljudi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.