fbpx

Starostna razlika v odnosih: koliko let razlike med partnerjema je še sprejemljivo?

Foto: imdb

Kako starostna razlika vpliva na vaš odnos?!

V družbi so pari, katerih starostna razlika je precej visoka, deležni številnih pogledov. Tudi neprijetnih vzdevkov. Hkrati pa je mogoče opaziti vse več parov, ki se ne menijo za tradicionalni kalup razmerja. Našli so svojo različico idealnega. Tudi z več ali celo desetimi leti razlike v starosti. Licencirana klinična socialna delavka Tara Denneny LCSW je v članku za Psychology Today preučila različne vidite tovrstnih odnosov in odzivov.

Evolucija

Ko je govora o spolnosti in odnosih, je pomembno upoštevati njihovo evolucijsko funkcijo: ohranjanje vrste. S tega vidika ni presenetljivo, da imajo moški običajno raje ženske v rodni dobi. V članku iz leta 2012, objavljenem v Human Nature, sta evolucijska psihologa Sascha Schwarz in Manfred Hassebrauck zapisala: »Zmožnost razmnoževanja ni enaka skozi celotno življenjsko dobo.

Foto: Unsplash/Oziel Gomez

Ženske po nastopu menopavze ne morejo več roditi otrok. V nasprotju z ženskami moški niso neposredno biološko omejeni v svojih reproduktivnih sposobnostih.« Ženske po besedah omenjenih psihologov v potomce vlagajo več (čas, vzgoja, nosečnost) kot moški. Zato za predana razmerja iščejo partnerje, ki bodo pripravljeni vlagati vanje in potomce. Omenjena raziskava dobro opiše odnose v katerih so moški praviloma starejši od partnerk, saj so mlajše ženske bolj reproduktivno primerne, starejši moški pa imajo več sredstev, ki jih lahko vlagajo v družino in otroke.

‘Sprejemljiva’ starost za zmenke

Seveda so na tem področju stvari relativne, stvar vsakega posameznika. A ena izmed študij je na primer pokazala, da moški v povprečju iščejo razmerja z ženskami, ki so mlajše od njih od 10 let oz. do 4,5 leta starejše. Ženske pa iščejo razmerja z do osem let starejšimi in pet let mlajšimi moškimi. Po mnenju avtorjev je manjša verjetnost, da bodo ženske s staranjem vstopile v razmerje s starejšimi moškimi, ker je dolgoživost naklonjena ženskam, ne moškim. V Nemčiji je na primer povprečna življenjska doba žensk pet let daljša kot pri moških.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Sreča v razmerju

Morda se najpomembnejše vprašanje vrti okoli sreče, ki jo ljudje doživijo v razmerjih z razliko v starosti. Tudi to je precej relativno, a znanost tudi tu ponuja namige o kombinacijah, ki se zdijo najboljše. Študija, objavljena v Journal of Population Economics, je pokazala, da so tako moški kot ženske srečnejši z mlajšimi, ne starejšimi zakonci. A ta prednost ‘sreče’ je lahko precej kratkotrajna.

Avtorji študije so zapisali: »Zadovoljstvo v zakonu upada s trajanjem zakona za moške in ženske v različno starih parih v primerjavi s tistimi v podobno starih parih. Ti padci izbrišejo začetne višje ravni zadovoljstva v zakonu, ki so jih občutili moški, poročeni z mlajšimi ženami, in ženske, poročene z mlajšimi možmi.«

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.