fbpx

Starševstvo: kako vedeti, ali je pravi čas za otroka

Foto: Jonathan Borba / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Odločitev, kdaj imeti otroke, velja za eno najpomembnejših, zato je pomembno, da o njej dobro premislite. Pri tem poslušajte sebe in partnerja in se ne ozirajte na pritisk družbe- le vidva namreč vesta, ali sta pripravljena na tako veliko odgovornost. Da bi vam odločitev olajšali, smo za vas pripravili 5 korakov, kako vedeti, ali je pravi čas za otroke.

1. Ugotovita, kaj so vajine prioritete

Naše prioritete se v različnih življenjskih obdobjih spreminjajo– v mlajših letih ste na prvo mesto morda postavljali kariero, sedaj pa vam je najbolj pomembna družina– ali obratno. Vsak ima svojo življenjsko pot in pri takih odločitvah pravilni in napačni odgovori ne obstajajo.
Zavedati se morate, da so vaše prioritete popolnoma vaša stvar in da ni prav nič narobe, če se od ciljev in želja vaših vrstnikov nekoliko razlikujejo. Nikakor se ne počutite, kot da bi se morali odločiti za družino, čeprav vaše prioritete trenutno obsegajo službene uspehe, najrazličnejše izkušnje, svobodo… Nekateri si želijo otroke imeti mladi, drugi starejši, tretji pa si družine sploh ne želijo… pomembno je, da ugotovite, v katero skupino spadate.

Je vajina prioriteta kariera ali družina? Foto: Vlada Karpovich / Pexels

2. Preverita, ali se glede odločitve strinjata

Za odločitev, ali je pravi čas za družino, sta potrebna dva. Zato svetujemo, da se s partnerjem glede vajinih želja na jasen način pogovorita– le tako bosta namreč vedela, ali je vajino mnenje enako.
Če se eden od vaju počuti, kot da na tako velik korak še ni pripravljen, lahko to v prihodnosti povzroči velike težave v vajini zvezi. Zato je nujno, da partnerju prisluhnite in ste pripravljeni razmisliti tudi o njegovih dvomih.

3. Ocenita, v kakšnem stanju je vajina zveza

Vsi se lahko strinjamo, da je za zdrav razvoj otroka najbolj pomembno ljubeče in spodbudno okolje. Zato je izredno pomembno, da na svojo zvezo pogledate iz čimbolj realističnega kota.
Da, nikoli ne bo prav vse popolno, vendar pa nikakor ni priporočljivo otroka imeti z osebo, ki se do vas ne obnaša na primeren način, konstantno povzroča konflikte itd. Zavedati se morate, da prihod otroka vajinih težav ne bo rešil, ampak jih bo kvečjemu še poglobil: zato se potrudita, da se bo otrok rodil v zdravo zvezo.

Otrok bo najbolj srečen v ljubečem okolju Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

4. Preglejta svoje finance

Vzgoja otroka ni najbolj poceni in zavedati se morate, da bo od vajinih financ odvisno, kakšen bo življenjski standard vajinega otroka. Da, vedno se lahko znajdemo v nepredvidenih situacijah in takrat se potrudimo tako, kot se pač lahko, vendar pa si boste situacijo precej olajšali, če se za otroka odločite takrat, ko ste finančno stabilni.

5. Opravita test plodnosti

Ko razmišljamo o vprašanju načrtovanja družine, se možnosti, da smo neplodni, po navadi izognemo. Vendar pa je dejstvo, da je tudi to realnost marsikaterega para in da si marsikdo želi, da bi z ustvarjanjem družine pričel prejmlajši, kot smo, večja je namreč možnost, da se nam bo želja o otrocih uresničila.
Če s partnerjem nista povsem gotova, ali bi še nekoliko počakala, predlagamo, da si pri odločitvi pomagate s testom plodnosti. Če rezultati ne bodo najbolj spodbudni, vam ne bo žal, da ste ga opravili, preden bi se vajine možnosti še zmanjšale.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!