Ste vedeli, da zna pes brati vaše misli?

Pes zna brati misli

Ste vedeli, da zna pes brati vaše misli? Če ste se kdaj spraševali, ali vaš pes ve, kdaj mu lažete oz. mu kaj prikrivate, je študija dunajske veterinarske fakultete zdaj prišla do znanstvenega odgovora. Ve!

Študija veterinarske fakultete na Dunaju, objavljena v publikaciji Animal Cognition, ugotavlja, da pes ve, kdaj pred njimi prikrivate informacije, kar praktično pomeni, da zna brati vaše misli. Presenečeni? Ali ste ga imeli vseskozi na sumu?

PREBERITE ŠE: If I Could Talk – kratek film o psu, ki vas bo ganil do solz

Vaš hišni ljubljenček dobro ve, kdaj ga želite prinesti naokoli oz. imate kaj za bregom.
Vaš hišni ljubljenček dobro ve, kdaj ga želite prinesti naokoli oz. imate kaj za bregom.

Ugotovitev je povezana s teorijo uma. Gre za misli in prepričanja, ki se nanašajo na miselni svet, na naše razumevanje, pojmovanje in zavedanje lastnih mentalnih stanj in mentalnih stanj drugih. Študija ugotavlja, da imajo to sposobnost tudi psi.

Pred psom ne morete ničesar skrivati.
Pred psom ne morete ničesar skrivati.

Do te ugotovitve so prišli z metodo Guesser-Knower, ki se uporablja za preučevanje uma psov, pri kateri se mora pes za rešitev zagonetke zanesti na védenje dveh ljudi. Pri ugibanju so psi kar 70-odstotno uspešni.

Dodatne Informacije

Več o študiji:
link.springer.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 stvari, ki bi jih morali vedeti o močnih ženskah!