fbpx
Foto: AI

Steve Jobs je na današnji dan pred 15 leti predstavil iPhone – napravo, ki je spremenila prihodnost

iPhone 1 je star 15 let

9. januarja 2007 je izvršni direktor Appla Steve Jobs nastopil na konferenci Macworld v San Franciscu, da bi predstavil prvi iPhone. Težko pričakovana naprava je bila leta predmet govoric in špekulacij, in ko jo je Jobs končno razkril svetu, ni razočarala.

Prvotni iPhone je bil revolucionarna naprava, ki je združila funkcionalnost telefona, iPoda in internetne naprave v en sam, eleganten paket. Vseboval je 3,5-palčni zaslon na dotik, kamero z 2 milijona slikovnih pik in možnost dostopa do interneta prek Wi-Fi ali mobilnih podatkov. Prav tako je svetu predstavil zdaj vseprisotni uporabniški vmesnik iPhone z ikoničnim gumbom Domov in mrežo ikon aplikacij.

Eden najbolj impresivnih vidikov prvotnega iPhona je bila njegova programska oprema, ki je bila zgrajena na vrhu Applovega operacijskega sistema OS X. To je napravi omogočilo gladko izvajanje aplikacij s polnimi funkcijami, vključno z različico Applovega priljubljenega namiznega spletnega brskalnika Safari. IPhone je predstavil tudi App Store, digitalno tržnico za prenos in nakup mobilnih aplikacij, ki je kasneje postala sestavni del sodobne izkušnje s pametnimi telefoni.

V času izida je bil iPhone prelomna naprava, ki je postavila nov standard za to, kar bi lahko bil pametni telefon. Prejel je široko priznanje tako s strani tehničnih ocenjevalcev kot potrošnikov in je pomagal uveljaviti Apple kot prevladujočega igralca na trgu pametnih telefonov. Danes ostaja iPhone ena najbolj priljubljenih in vplivnih naprav na svetu z več kot milijardo prodanih enot in se še povečuje.

Skratka, predstavitev iPhona – 9. januarja 2007 je pomenila veliko prelomnico v zgodovini tehnologije. Prvotni iPhone je postavil temelje za revolucijo pametnih telefonov, ki je spremenila naš način komuniciranja, dostopa do informacij in interakcije s svetom okoli nas. Njegov eleganten dizajn, zmogljiva programska oprema in inovativne funkcije so ga naredili za trajno klasiko in še danes kroji smer tehnološke industrije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.