Om vi har tröttnat på "vanliga" munkar med sylt unnar vi oss för en omväxling goda och enkla munkar med hemgjord vaniljkräm.Vi erbjuder dig ett utmärkt och enkelt recept på munkar med hemgjord vaniljkräm.
Za pusta poleg krofov z marmelado prijajo tudi odlični krofi z domačo vanilijevo kremo.
Recept: krofi z domačo vanilijevo kremo
Ingredienser till munkar:
- 1 kg ostre moke
- 70 g svežega kvasa
- 120 g penasto zmešanega masla
- 7 rumenjakov
- 50 ml toplega mleka
- 40 g socker
- 3 matskedar rom
- 1 påse vaniljsocker
- ½ žlice limoninega soka
- ½ tesked salt
- olja
- strösocker (för att strö över)
LÄS MER: Recept: Najboljši pustni krofi
Bearbeta:
Moko stresemo v skledo in na sredi naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati približno 15 minut.
V manjšo skledo damo rumenjake, preostanek sladkorja, vanilijev sladkor, sol, limonin sok in rum. Vse sestavine zmešamo v gladko zmes.
Vzhajanemu kvascu dodamo zmehčano maslo, stepene rumenjake in še malo toplega mleka ter previdno premešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo še preostalo mleko. Mešamo toliko časa, da dobimo voljno testo. Iz testa oblikujemo hlebček, posujemo z moko, pokrijemo z ogreto krpo in pustimo vzhajati vsaj 30 minut. Testo razvaljamo na pomokani površini na prst debelo in s pomočjo modelčka izrežemo manjše kroge. Te položimo na pomokano desko in pazimo, da se med seboj ne dotikajo. Olje pristavimo in segrejemo na približno 170 stopinj. Olje bo dovolj ogreto, ko se ob kuhalnici pojavijo mehurčki. Krofe previdno položimo v olje. Med pečenjem posodo pokrijemo s pokrovom. Pustimo, da se zlato zapečejo, nato jih obrnemo in počakamo, da se zapečejo še iz druge strani. Tokrat posode ne pokrivamo s pokrovko. Ocvrte krofe odcedimo na papirnatih brisačkah in posujemo s sladkorjem v prahu.
Sestavine za domačo vanilijevo kremo:
- 4 äggulor
- 4 äggvitor
- 150 g socker
- 4 vrečke vanilijevega sladkorja
- 90g moke
- 600 ml mjölk
Bearbeta:
V posodi zavremo 500 ml mleka. Rumenjake, polovico sladkorja, moko in 100 ml mleka dobro premešamo in dodamo zavretemu mleku. Vztrajno mešamo in odstavimo, ko dobimo zmes, ki spominja na puding. Beljake, drugo polovico sladkorja in vanilijev sladkor stepemo v sneg in previdno vmešamo še vročemu “pudingu”. Krofe napolnimo s pomočjo brizgalke, lahko pa jih tudi prerežemo in med obe polovici namažemo vanilijevo kremo.