På hösten och vintern är solen mycket mindre eller så gömmer den sig bakom moln. Med brist på sol börjar din kropp sakna D-vitamin, vilket är viktigt för hälsan. Det spelar en viktig roll för att minska många hälsoproblem. Eftersom vi ofta har brist på D-vitamin rekommenderas det att äta mat som innehåller vitamin D. Låt oss se vilka livsmedel med högt D-vitamininnehåll som rekommenderas av experter.
Školjke, ostrige
Školjke, vključno z ostrigami, so naravni vir vitaminov . Surove ostrige so polne zdravih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom D, pa tudi vitaminom B12, ki ima lahko pomembno vlogo pri zdravju naših možganov.
Lax
Losos je izjemno hranljiva riba, saj telesu dovaja zdrave omega tri maščobe, beljakovine ter številne pomembne vitamine, kot so B12, B6, niacin in minerale, ter magnezij.
Pomarančni sok
Seveda je najboljši naravno sveže iztisnjen sok. V enem kozarcu je toliko vitamina D, kot ga telo potrebuje za ves dan, zato si ga le privoščite.
Tuna
Tuna – sveža ali v pločevinki vsebuje 200 enot vitamina D in je tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin, vitamina B1, ki bistveno pripomore k tvorbi DNA in novih rdečih krvničk.
Rumenjak
V rumenjaku se nahaja naravni vitamin D. V jajcu je tudi veliko vitaminov, mineralov, kakovostnih beljakovin in aminokislin. Hkrati so domača jajca poceni, lahko dostopna, zato naj bodo uravnotežen del vaše prehrane.
Yoghurt
Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitamina B6in vitamina B12. Vsebnost vitamina D je odvisna po kateri znamki in vrsti jogurta posežete, zato vedno preberite deklaracijo, uživajte beljakovinske, grške in takšne, ki ne vsebujejo veliko sladkorja in barvil.
Kosmiči
Kosmiči narejeni iz polnozrnatih žitaric, so obogateni z vitamini in minerali ter vitaminom D. Vsako jutro jih uživajte z mlekom ali jogurtom.
Goveja jetra
Jetra niso le odličen vir beljakovin in železa, temveč vsebujejo kar nekaj vitamina D, vitamina B12 in vitamina A. Organsko meso je koristno za zdravje, saj preprečujejo zmanjšanje tveganja za bolezni srca, izboljša pa tudi imunski sistem.
Prehranski dodatki
Priporočljivo je, da odrasel posameznik na dan zaužije 600 IU vitamina D. Starejši od 70 let pa naj bi ga zaužili 800 IU na dan. Nekateri strokovnjaki priporočajo veliko višje doze, a preveč vitamina D vam lahko škodi. Čeprav je zastrupitev z vitaminom D redka, morajo biti pri njegovem dodatnem uživanju pozorni tisti, ki imajo bolezni jeter, ledvic ali uživajo zdravila za odvajanje vode.
Obstaja nekaj znakov, ki opozorijo, da telesu primanjkuje vitamina D.
- prekomerno potenje
- depresija in utrujenost
- magont
- bolečine v kosteh, mišicah, sklepih
- slaba imunost