fbpx

Vitamin D: 8 živil, v katerih se nahaja največ vitamina D

Foto: Fleur Kaan/Unsplash

V jeseni in pozimi je sonca precej manj ali pa se ta skriva za oblaki. S pomanjkanjem sonca vašemu telesu začne primankovati vitamina D, ki je bistven za zdravje. Ta namreč igra pomembno vlogo pri zmanjševanju številnih zdravstvenih obolenj. Ker nam vitamina D pogosto primanjkuje, je priporočljivo jesti hrano, ki vsebuje vitamin D. Poglejmo, katera živila živila z visoko vsebnostjo vitamina D priporočajo strokovnjaki.

Školjke, ostrige

Školjke, vključno z ostrigami, so naravni vir vitaminov . Surove ostrige so polne zdravih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom D, pa tudi vitaminom B12, ki ima lahko pomembno vlogo pri zdravju naših možganov.

Losos

Losos je izjemno hranljiva riba, saj telesu dovaja zdrave omega tri maščobe, beljakovine ter številne pomembne vitamine, kot so B12, B6, niacin in minerale, ter magnezij.

V jesenskem in zimskem času jejte hrano, ki ima veliko vsebnost vitamina D.
Foto: Visual Stories /Unsplash

Pomarančni sok

Seveda je najboljši naravno sveže iztisnjen sok. V enem kozarcu je toliko vitamina D, kot ga telo potrebuje za ves dan, zato si ga le privoščite.

Tuna

Tuna – sveža ali v pločevinki vsebuje 200 enot vitamina D in je tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin, vitamina B1, ki bistveno pripomore k tvorbi DNA in novih rdečih krvničk.

Rumenjak

V rumenjaku se nahaja naravni vitamin D. V jajcu je tudi veliko vitaminov, mineralov, kakovostnih beljakovin in aminokislin. Hkrati so domača jajca poceni, lahko dostopna, zato naj bodo uravnotežen del vaše prehrane.

Jogurt

Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitamina B6in vitamina B12. Vsebnost vitamina D je odvisna po kateri znamki in vrsti jogurta posežete, zato vedno preberite deklaracijo, uživajte beljakovinske, grške in takšne, ki ne vsebujejo veliko sladkorja in barvil.

Kosmiči

Kosmiči narejeni iz polnozrnatih žitaric, so obogateni z vitamini in minerali ter vitaminom D. Vsako jutro jih uživajte z mlekom ali jogurtom.

Za zajtrk, si pripravite skodelico polnozrnatih kosmičev.
Foto: Visual Stories/ Unsplash

Goveja jetra

Jetra niso le odličen vir beljakovin in železa, temveč vsebujejo kar nekaj vitamina D, vitamina B12 in vitamina A. Organsko meso je koristno za zdravje, saj preprečujejo zmanjšanje tveganja za bolezni srca, izboljša pa tudi imunski sistem.

Prehranski dodatki

Priporočljivo je, da odrasel posameznik na dan zaužije 600 IU vitamina D. Starejši od 70 let pa naj bi ga zaužili 800 IU na dan. Nekateri strokovnjaki priporočajo veliko višje doze, a preveč vitamina D vam lahko škodi. Čeprav je zastrupitev z vitaminom D redka, morajo biti pri njegovem dodatnem uživanju pozorni tisti, ki imajo bolezni jeter, ledvic ali uživajo zdravila za odvajanje vode.

Obstaja nekaj znakov, ki opozorijo, da telesu primanjkuje vitamina D.

  • prekomerno potenje
  • depresija in utrujenost
  • bolečine v želodcu
  • bolečine v kosteh, mišicah, sklepih
  • slaba imunost

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!