fbpx

Zanimiva dejstva o sanjah

Sanje so pomemben in potreben proces, ki nas varuje pred razvojem psiholoških težav. Sloviti psihiater Sigmund Freud je sanje imenoval “kraljevska pot do nezavednega”, a kljub temu njegove ideje o sanjah in njihovo razmerje s podzavestjo, ostajajo sporne. Verjel je namreč, da se lahko čudne podobe iz sanj razložijo kot simboli, ki predstavljajo določene konflikte v naših življenjih, najpogosteje spolne narave.

Freudovo teorijo, da je glavna funkcija sanj izpolnitev naših želja, seveda niso sprejeli vsi strokovnjaki, obstaja pa soglasje, da ljudje v sanjah pogosto rešujemo svoje težave, ki nam povzročajo stiske v budnem svetu. Sanje so pomembne tudi zato, ker pomagajo procesu možganov in integrirajo masivno gmoto senzoričnih informacij, ki jih vpijemo vsak dan znova. Podzavest namreč razvrsti in organizira vse podatke, sanje pa jih nato uporabijo, da nam pomagajo pri učnih procesih in pri reševanju problemov. Kako zanimive so torej naše sanje in kaj ta zanimiva dejstva pomenijo za nas?

Preberi si zanimiva dejstva o sanjah.

10. Nočni tečaji.

Grozni urniki in neprestano bombandiranje z informacijami iz interneta nam velikokrat dajo občutek, da v naše možgane ne bomo uspeli strpati več nič. Vendar raziskovalci še naprej zbirajo dokaze, da nam sanje pomagajo absorbirati stvari, ki smo se jih naučili tekom dneva. Nekaj ur neprekinjenega miru omogoča podzavesti, da se “zavrti” nazaj in pregleda naše nove delovne dolžnosti ali pa naše težave pri učenju novega jezika v prostem času. Nekatere raziskave kažejo, da študij pred spancem poveča možnosti, da bomo sanjali o študijskem materialu, ki ga poskušamo obvladati.

9. Vsi sanjamo.

Vsak od nas sanja, tudi če se ne spomni. Na noč za sanje porabimo dve ur ali več. Teorija, da sanjamo le v REM (“Rapid Eye Movement” oz. spanje s hitrim premikanjem oči) delih cikla spanja je padla – novi podatki namreč kažejo, da lahko sanjamo tudi v drugih delih cikla, kot tudi da naše telo zahteva določeno količino REM spanja in naše najbolj žive ter prepričljive sanje se pojavljajo ravno v teh kratkih obdobjih globokega spanca. Včasih je možno, da se zbudimo in ko poskušamo ponovno zaspati, lahko sanjamo iste sanje oziroma njihovo nadaljevanje. Poskusi kažejo, da ohranjanje enake telesne pozicije, v kateri smo se zbudili, lahko pomaga pri ohranjanju sanj v našem kratkoročnem spominu.

Sanjamo vsi.
Sanjamo vsi.

8. Varanje v sanjah.

Študije kažejo, da so najbolj pogoste sanje, da na naš partner vara. Pomembno je imeti v mislih, da to verjetno ni slutnja – najbolj verjeten vzrok je namreč, da imamo splošen občutek, da nas naš partner vara. Dobra novica je, da naš partner verjetno nima afere, ampak to pe ne pomeni, da tukaj ni težav. Sanje o varanju najpogosteje pomenijo, da je naš partner prezaposlen z delom in drugimi zadevami in da se mi ob tem počutimo razburjene, saj z nami preživi premalo časa. Če je temu tako, bomo stvar hitro rešili. Do globljih težav lahko pride, če imamo lastne občutke manjvrednosti in nizko samospoštovanje. Ne glede na našo težavo – podzavest bo uporabljala sanje, da nas bodejo do takrat, ko bomo težavo končno rešili.

7. Ponavljajoče se sanje.

Ponavljajoče se sanje imajo lahko za nas poseben pomen, še posebej, če ne vemo točno kako in zakaj. Nekatere teme, ki se pogosto ponavljajo v sanjah so napad, golota v javnosti, bežanje pred nečim in zamujanje na pomemben sestanek. Za te teme se verjame, da izražajo naše nerešene konflikte, ki si jih želijo premagati v našem budnem življenju. Sanje namreč zagotavljajo, da naš mehanizem pregleda problem na podzavestni ravni brez naših racionalizacij in izgovorov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Problem lahko prihaja iz naše preteklosti, sedanjosti ali pa je celo odsev težav, ki jih predvidevamo v prihodnosti. Sanje se lahko ponavljajo v rednih časovnih presledkih, vse dokler se osnovni konflikt ne reši.

6. Interpretacija čudnih sanj.

Psihologi v Veliki Britaniji so pred kratkim ugotovili, da sanje tekom noči samo še pridobijo na svoji “čudnosti”. Vsakdanje dogodke, kot je srečanje z znancem ali vožnja na delo, pogosto sanjamo na začetku noči. Tudi naše zdravje lahko negativno vpliva na naše sanje – razne okužbe, predmenstrualni sindrom in pomanjkanje spanca – vse to ima potencial, da sproži nočne more. V naših sanjah najdemo tako običajne kot tudi najbolj bizarne delce in rezultat so ponavadi izjemno čudne sanje, ki imajo le redko kak smisel. Sanjske knjige, ki ponujajo možne razlage simbolnih prizorov iz sanj, so eden od načinov, kako razložiti sanje. Vojaško letalo, na primer, pomeni, da smo jezna, agresivna oseba, ki se je pripravljena boriti z vsemi okoli nas. Aligator v močvirju bi se naj nanašal na to, da je morda z zdravjem našega debelega črevesa kaj narobe in bi bilo dobro, da bi šli na kakšen pregled.

PREBERITE ŠE: Pomen najpogostejših sanj … veš kaj v resnici pomenijo?

 

Sanje nimajo vedno smisla.
Sanje nimajo vedno smisla.

5. Več kot dvanajst različnih sanj v eni noči.

Morda se ne spomnimo niti enih izmed njih, vendar je zelo možno, da smo sanjali več kot dvanajst sanj to noč. Bolj čudne in zanimive sanje se razpletajo med REM spanjem, ampak sanje potekajo tudi v drugih deli cikla spanja. Če nam primanjkuje spanca, bomo ponavadi sanjali več, kot pa če smo dobro naspani. Zdi se, da naše telo poskuša dohiteti bolj intenziven spanec, ki vključuje zvišano možgansko aktivnost. Raziskovalci spanja imenujejo ta proces REM Rebound in to je način, na katerega naše telo kompenzira za pomanjkanje spanca in sanj. Takšne sanje so ponavadi najbolj žive in nepozabne, telesu pa pomagajo da se hitreje vrne v ravnovesje.

4. Lucidne sanje.

Lucidne sanje niso ravno takšne, kot jih prikazuje film Inception (Izvor, 2010), a tak tip sanj nam daje čuden občutek zavedanja, da sanjamo. Med lucidnimi sanjami nismo budni, kot ljudje pogosto verjamejo. Pravzaprav se naš zavestni um še vedno dovolj zaveda, da je sposoben prepoznati sanje kot to, kar so. Najbolj zanimiv del teh sanj je gotovo to, da smo sposobni oblikovati vsebino sanj, da postane še bolj razburljiva ali pa erotična, včasih pa lahko celo sami izberemo konec. Nekateri ljudje verjamejo, da se lahko naučimo tehnik, ki nam pomagajo oblikovati svoje sanje v rednih intervalih in obvladovanje teh tehnik vključuje tudi doseg višje stopnje zavesti.

3. Sanje v zbujenem stanju.

Mnogi od nas sanjarimo, ko nam je dolgčas, a obstaja precej redek pojav imenovan dnevna parahipnagogija. Za razliko od sanjarjenja, ki ga usmerjamo sami, gre pri DPH za vdor sanjskih podob v našo zavest. To se običajno zgodi, ko smo preutrujeni, zdolgočaseni ali pa se sproščamo. Te sanje včasih zamenjajo z lucidnimi sanjami, a pomembno je vedeti, da med lucidnimi sanjami spimo, tukaj pa smo budni. Med drugim lahko takšne sanje izkusimo tudi ob jutranjem prebujanju, kar nas še posebej zmede. Te jutranje sanje so redke, pogosto pa jih imenujemo tudi “zaspane halucinacije”, saj pogosto proizvajajo čudne in meglene podobe, ki so v bližini naše postelje ali pa se plazijo po stenah.

Nekateri sanjajo z odprtimi očmi.
Nekateri sanjajo z odprtimi očmi.

2. Sanje, ki navdihujejo.

Obstaja dolga zgodovina sanj, ki so navdihnile ljudi, da so prišli do novih idej in izumov. Mary Shelly, avtorica prvega znanstvenofantastičnega romana Frankenstein, je dobila navdih za svoj grozljivi roman prav v sanjah, v mori, kjer je oživelo truplo. Paul McCartney se je prebudil iz sanj s celotno melodijo pesmi Yesterday v glavi. Toda niso le umetniki tisti, ki so našli navdih v svojih sanjah. Biolog James Watson je določil obliko dvojno vijačne DNA molekule s pomočjo sanj – v sanjah se mu je namreč prikazalo spiralno stopnišče.

1. Sanje kot slutnja.

Mnogi od nas poznamo zgodbe o osebi (ali osebo), ki je sanjala o strmoglavljenju letala, se odločila, da ne bo letela, potem pa izvedela, da je letalo resnično strmoglavilo. Sanje, ki nam dajejo informacije o prihodnjih dogodkih, niso pogoste. Te prekognitivne sanje sicer nimajo veliko podpore v znanstvenem svetu, ampak ljudje še naprej poročajo o njih. Psiholog, imenovan Doctor Hearne, je vodilni raziskovalec na področju sanj ter hipnoterapevt, ki je naredil veliko raziskav to lucidnih in prekognitivnih sanjah. Večina takih sanj je negativna, najbolj pogosti primeri so smrt družinskega člana ali prijatelja. Raziskovalce, kot je Hearne, ni jasno, zakaj te sanje napovedujejo ponavadi le slabe novice, ampak obstaja ideja, da je nameravan tragedija bolj prepričljiva kot dobra novica in bolj verjetno je, da ji bomo namenili večjo pozornost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!