Vrt na balkonu – Sveža zelenjava in dišeča zelišča nad mestnim vrvežem

Na terasi ali balkonu z lahkoto ustvarimo vrt, na katerem lahko le z nekaj spretnosti pridelamo slastne zalogaje, ki bodo vsekakor popestrili naš jedilnik. Ljubiteljsko vrtnarjenje predstavlja tudi antistresno dejavnost, ki v naš vsakdan prinese neizmerno dozo veselja. Vrtn na balkonu... nekaj hitrih nasvetov.

Le kdo si ne želi prelepega vrta, polnega buhtečih bučk, zariplih paradižnikov, sončno rumenih limon in omamno dišeče bazilike? Sveža sadje in zelenjava ter mamljivo diša zelišča vsekakor pričarajo zdrav in okusen obrok, a kaj ko je sončen vrt čedalje večja redkost. Časi, ko smo se lahko dopoldne sprehodili na vrt in nabrali sveže zalogaje, iz katerih smo nato skuhali kosilo, so na žalost, vsaj za večino in predvsem tiste, ki živimo v mestu, čas preteklosti, prelepi spomini na otroštvo. Da temu ne bo več tako, svoj, s soncem obsijan balkon, teraso, dvorišče in celo okno preobrazimo v mini vrtiček, ki nam bo v pravi ponos. V kolikor nimamo dovolj prostora, bodo namreč osnovnim zahtevam zadostila že manjša korita in prikupni lončeni lonci. Seveda s tem ne bomo pridelali ozimnice, vendarle pa bo vrtiček vseeno zagotovil svež peteršilj, drobnjak, baziliko, redkvico, solato, paradižnik, papriko, jajčevce, brokoli, grah, stročji fižol, blitvo in jagode. V kolikor imamo na voljo dovolj prostora za malce večje korito, nam bo uspelo vzgojiti celo sladko koruzo, ki jo bomo lahko pekli ob prijetno toplih avgustovskih večerih.

Foto: 4.bp.blogspot

Izbira korita

Pri izbiri primerne posode pazimo na to, da ima na dnu odprtine. Te prekrijemo s kamenjem in šele potem vanjo nasujemo izbrano prst. Za zelišča zadostuje 20 cm globoka posoda, za ostale vrtnine izberimo takšno, ki meri vsaj 30 cm. Najprimernejša so večja plastična korita, nekatera zagotavljajo tudi vodno rezervo, kar je odlična novost.

Izbira prsti

Najprimernejša prst bo lahka in zračna. V specializiranih trgovinah kupimo že pripravljeno mešanico, drugače pa navadni prsti primešajmo tudi kompost.

Sončna lega

Posode lahko po potrebi premikamo, saj nekaterim vrtninam prija veliko sončne svetlobe.

Zalivanje in gnojenje

V času bujne rasti vrtnine zalivajmo enkrat do dvakrat tedensko, po potrebi tudi bolj pogosto. Občasno v vodi razstopimo tudi gnojilo, a pri tem ne pretiravajmo. V kolikor zalivamo zjutraj, pazimo, da ne zmočimo listov. Naši mali zelenjavni čudeži bodo najbolj veseli postane vode, zato na terasi pustimo kanglico, v katero predhodno natočimo vodo.

V galeriji si oglejmo fotografije vrtičkov na balkonu, ki so pravi navdih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ustvarite si svoj “hygge” kotiček: urbana skandinavska oaza