Ta zlati sledilec na zobeh spremlja, koliko jeste

Zlati sledilec vam bo priskrbel informacije o zaužiti hrani.

Želite izvedeti, kolikšno količino različnih snovi zaužijete čez dan? Odslej vam za to ne bo več treba brati besedila, natisnjenega na embalaži živil, saj vam bo informacije zaupal zlati sledilec, ki ga boste namestili na zobe.

Znanstveniki s strojniške fakultete na Univerzi Tufts so razvili mini senzorje, ki bi lahko spremenili način hranjenja. Tanke senzorje z dimenzijami 2 x 2 mm preprosto namestite na zobe in kmalu boste izvedeli, koliko glukoze, soli in alkohola ste zaužili.

Sledilec se odlično prilagodi neravni obliki zoba. Znanstveniki tehnologijo opisujejo kot podobno tisti, ki je namenjena preverjanju vinjet na avtocesti. Senzorji podatke prenašajo brezžično, in sicer prek radijske frekvence.

Zlati sledilec vam bo priskrbel informacije o zaužiti hrani.
Zlati sledilec vam bo priskrbel informacije o zaužiti hrani.

Senzorji so izdelani iz treh plasti. V sredini najdemo ‘bioodzivno’ plast, ki zaznava različne vrste hranil. Obdajata jo dva zlata okvirja v obliki kvadrata, ki skupaj delujeta kot neke vrste anteni, saj posredujeta podatke o sestavinah našega jedilnika.

Po besedah dr. Fiorenza Omenetta je njegova skupina raziskovalcev omejena le s svojo kreativnostjo. Sredinska plast sledilca je namreč sposobna prepoznavati tudi številne druge snovi.

Dodatne Informacije

Več informacij:
now.tufts.edu

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!