Tablica N1 – Nokia ”na” Androidu

Nokia doživlja drugo pomlad in tako pridno kljubuje napovedim, da bo po prodaji telefonskega oddelka Microsoftu odšla v večna lovišča. Do stare slave je pot sicer še dolga in trnova, a s svežo tablico N1, drugo z njenim imenom (prva je bila Lumia 2520), ki so jo pripravili v partnerstvu s Foxconnom, se njena prihodnost spet zdi svetla. A če navezo razdremo, vidimo, da je Nokia pravzaprav posodila le svoje ime.

Kar pa ni nič slabega. Nokia si namreč še vedno lasti pravico do blagovne znamke, le mobilni telefoni (razen nizkocenovnih) so zanjo vsaj do leta 2016 (ko se Microsoftu izteče najem) ”prepovedan sadež”. In čeprav se zdi, da je tajvanski Foxconn tu potegnil kratko, saj je poskrbel tako za zasnovo, izdelavo in dizajn tablice, naprej pa bo še za PR, garancijo in dobavo, je partnerstvo prej simbiotično kot kaj drugega, saj je prepoznavnost blagovne znamke včasih najmočnejši adut (samo pomislite na Apple).

PREBERITE ŠE: Najmanjše in najtanjše tablice ta hip

Tablica N1 je odsev tablice iPad Mini tretje generacije (prva težava Nokie pri vrnitvi v prvo ligo ali pametna ali pametna poteza?), obe namreč krasi 7,9-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 2048 x 1536 pik (IPS), ki ga razsvetljujejo LED diode, ki pa ga ima, za razliko od Minijevega, prilepljenega na prednje steklo, kar pomeni kakovostnejši prikaz slike in manj odseva. Kar se tiče videza si delita še silhueto, zvočnik na dnu in zaobljenost.

Podobnost z iPad Minijem 3 je zgolj naključna. Ali pač?
Podobnost z iPad Minijem 3 je zgolj naključna. Ali pač?

Okoli pasu je N1 za 6,9 mm, a je vase kljub temu stlačila baterijo s prostornino 5300 mAh. Tudi ”karakterno” (beri tehnično) sta si z Minijem precej blizu. Za nemoteno delovanje skrbi Intelov 64-bitni štirijedrni procesor iz rodbine Atom z 2,3 Ghz. Ima 2 GB delovnega (RAM) in 32 GB podatkovnega pomnilnika. Sprednje ”oko” je kamera s 5 milijoni točk in fiksno točko ostrenja, zadnja kamera pa ima ”zrklo” z 8 milijoni točk in avtofokusom.

Čeprav je suha kot prekla, je precej zmogljiva, predvsem pa uporabniku prijazna- navzven in navznoter.
Čeprav je suha kot prekla, je precej zmogljiva, predvsem pa uporabniku prijazna- navzven in navznoter.

Aluminijasto ohišje je iz enega kosa, eloksirano (imuno na oksidacijo) in peskano, torej hrapavo, kar nudi boljši oprijem. Je prva androidna tablica z ”obojestranskim” oz. obrnljivim priključkom za USB (tip C).

Obrnljiv USB-priključek.
Obrnljiv USB-priključek.
Kar se tiče programske opreme bo na njej tekel preoblečen Googlov Android 5.0 lollipop, imelo bo namreč Nokiin patent, inovativni grafični vmesnik Z launcher (zato Android in ne kak drug operacijski sistem), ki predvideva uporabnikove ukaze in se tekom dneva prilagaja njegovim aktivnostim (prikazuje različne bližnjice in zanimive podatke, omogoča pisanje po zaslonu, ponuja priljubljene aplikacije, ipd.). Na prodajne police, sprva kitajske (sledijo ruske in evropske), prihaja v prvem četrtletju leta 2015, ali ji bo uspelo preplezati ”Kitajski zid”, ki ga je medtem zgradila konkurenca, pa bo pokazal čas. Še cena, cca. 200 evrov pred davkom.
Ime Nokia ostaja.
Ime Nokia ostaja.

Dodatne Informacije

Več informacij:
n1.nokia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!