fbpx

Tako bo izgledala 3. svetovna vojna: to trdi znanost

Tako izgleda konec sveta v primeru tretje svetovne vojne: to trdi znanost

Foto: posnetek zaslona / Infomatic Show

Spopadi velikih sil so definirali 20. stoletje: dve svetovni vojni sta terjali na desetine milijonov življenj, hladna vojna, ki je sledila, pa je oblikovala vse od geopolitike do športa. Toda na začetku 21. stoletja se je zdelo, da je vedno prisoten strah pred tretjo svetovno vojno v našem zgodovinskem vzvratnem ogledalu. Kako zelo smo se motili!

To tveganje preteklosti se je vrnilo prav v zadnjih dneh. Ruska vojna v Ukrajini in v preteklosti velikokrat zaznani preleti bombnikov okrašenih z rdečimi zvezdami, so postavili Nato na najvišjo stopnjo pripravljenosti od sredine 80. let prejšnjega stoletja. V Pacifiku so ZDA in na novo močna in odločna Kitajska vpleteni v množično oboroževalno tekmo. Kitajska je v zadnjih nekaj letih zgradila več vojaških ladij in letal kot katerakoli druga država, medtem Pentagon pospešeno nadomešča orožje z novo generacijo novih tehnologij. Na “tnalu” Pacifika je vsekakor Tajvan, ki se zdi naslednja “točka” konflikta.

To se bo zgodilo, če Kitajska napade Tajvan

Skrb je, da bi se lahko hladna vojna 21. stoletja s Kitajsko in njeno partnerico Rusijo v naslednjem trenutku segrela in prestopila v čisto pravo – nič kaj hladno vojno. In, da se je 3. svetovna vojna pravzaprav začela z začetkom konflikta v Ukrajini.

Od leta 1945 je svet opravil izjemno dobro delo pri preprečevanju vojn med velikimi silami in povišanju stroškov neizzvane agresije. Rusija je v nekaj dneh prekinila ta sistem in svet popolnoma postavila na glavo. Velika vojna, 3. svetovna vojna je vsaj verjetna – in to je pomemben premik v dojemanju današnjega sveta. Ker bo ta verjetnost, krojila našo bližnjo in tudi oddaljeno prihodnost.

Države po vsem svetu – zlasti v Evropi – že premišljujejo o svoji celotni zunanji politiki in to je šele začetek. Vsaka vlada bo pozorno spremljala, kaj se dogaja v Ukrajini in ali je globalni odziv na Rusijo sposoben odvrniti še večje stopnjevanje. In to pomeni ogromne spremembe v razmišljanju in tudi dojemanju vsakega posameznika v kakšnem svetu živimo.

Je to konec svetovnega reda? Ali vstopamo v novo obdobje konflikta velikih sil? Ali že gledamo na tretjo svetovno vojno, pa se tega niti ne zavedamo?

V uredništvu smo pregledali nekatere scenarije, ki so jih različni znanstveniki ter tudi populistični ustvarjalci vsebine pripravljali in objavljali v zadnjih letih na različnih tako medijskih kot družbenih platformah. Nekateri od njih natančno orišejo potek verjetnih dogodkov, kjer seveda spopad velesil pomeni tudi neizbežen jedrski spopad. Drugi pa opisujejo prav trenutno dogajanje v Ukrajini in napovedujejo potek dogodkov v bljižni prihodnosti.

Infografični prikaz morebitne svetovne vojne med ZDA in Rusijo – 2019

V letu 2019 je Youtube kanal “Infografic Show”, objavil šokantno dalnoviden scenarij 3. svetovne vojne, ki zadane tudi okvirne datume začetka konflikta in oriše precej temno prihodnost v dneh, ki prihajajo. Infomatični video se postavi v mesec marec 2022, ko se prav zaradi Ukrajinske krize prične 3. svetovna vojna.

Kako bi se končal globalni jedrski spopad – znanstvena simulacija

Video, ki s precejšno verjetnostjo in natančnostjo prikazuje kako bi izgledal jedrski spopad, kjer bi prišlo do uničenja sveta in izbrisa praktično celotne svetovne populacije.

Zakaj 3. svetovne vojne po vsej verjetnosti ne boste preživeli

Infomatični video prikazuje natančen potek dogodkov, ki bi jih kot posamezniki doživljal v primeru tretje svetovne vojne in seveda postavi tezo, da te vojne po vsej verjetnosti ne boste preživeli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!