fbpx

Nove smernice strokovnjakov, koliko časa lahko otrok preživi pred zasloni in elektronskimi napravami

Foto: envato

V času digitalne dobe je čas pred zasloni, še vedno tema razprav in skrbi staršev. Prihod tehnologije je prinesel tako neverjetne priložnosti za učenje in zabavo, kot tudi morebitne pasti, kot sta odvisnost od zaslona in izguba osebne komunikacije. Strokovnjaki so izdali smernice, ki ponujajo bolj prilagodljiv pristop k reševanju teh izzivov, pri čemer poudarjajo potrebo po ravnovesju in zdravem vzoru. Poglejmo, koliko časa lahko otrok preživi pred zasloni?

Koliko časa lahko otrok preživi pred zasloni? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo vsi starši. Digitalni svet je krivec za slabe navade otrok, a če jih uporabljate ustrezno, lahko različne vsebine otroke navdihujejo, učijo, informirajo in zabavajo. Strokovnjaki so podali nove smernice, ki predstavljajo bolj prilagodljiv in celosten pristop k obvladovanju otrok v digitalnem svetu.

Čeprav ni strogih omejitev je bistveno, da so starši zgled, vzpostavijo razumna pravila in se aktivno vključujejo v otrokov digitalni svet. Z doseganjem ravnovesja med tehnologijo in drugimi dejavnostmi lahko starši spodbujajo zdrav odnos z zasloni, hkrati pa svojim otrokom omogočajo, da uspevajo v digitalni dobi, saj imajo od nje lahko tudi koristi zaradi različnih digitalnih vsebin.

Foto: envato

Koliko časa lahko otrok preživi pred zasloni?

Zdravo ustvarjanje vlog
Otroci pogosto posnemajo medijske navade svojih staršev, zato je ključnega pomena, da so starši pozitiven zgled. Usklajevanje časa pred zaslonom z dejavnostmi, kot so branje, telesna vadba in igra na prostem, otrokom pomaga razumeti pomen zmernosti.

Vzpostavitev pravil
Starši bi morali določiti jasna pravila o spletnih mestih, igrah in filmih, do katerih dostopajo njihovi otroci. Dostop do družbenih medijev je treba odobriti le, če otroci izkažejo zrelost in odgovornost.

Zavzetost
Vključite se v otrokov digitalni svet. Poučite se o igrah, v katerih uživata, in skupaj raziskujte internet. Iskanje konstruktivnih spletnih dejavnosti, v katerih lahko skupaj uživate, spodbuja zdrav odnos med staršem in otrokom.

Foto: envato

Čas brez tehnologije
Bistvenega pomena je razporediti čas brez tehnologije. Spodbujajte dejavnosti, ki ne vključujejo zaslonov, celo kratke digitalne detoksikacije lahko izboljšajo otrokovo vedenje in čustveno počutje.

Postavljanje omejitev
Čeprav ni strogih urnih omejitev, večina otrok ne zmore neomejenega časa pred zaslonom. Da bi zagotovili svoje fizično in duševno zdravje, bi morali starši postaviti razumne meje in se izogibati pretirani uporabi zaslona.

Učljivi trenutki
Napake so del učnega procesa. Spremljajte otrokovo spletno dejavnost in uporabite napake kot učne trenutke, da jih poučite o odgovorni uporabi tehnologije.

Prisotnost najstnikov na spletu
Družbeni mediji imajo pomembno vlogo v življenju najstnikov. Dovolite jim, da sodelujejo v spletni komunikaciji, pri čemer se zavedajte njenega potencialnega pomena za njihovo prihodnjo kariero.

Mlajši otroci
Za otroke, mlajše od 18 mesecev, se odsvetuje uporabo zaslonskih medijev, razen za video klepet. Za otroke, stare od 18 do 24 mesecev, lahko visokokakovostni programi ali aplikacije, ki jih uporabljajo skupaj s starši, pomagajo pri zgodnjem učenju. Za otroke, starejše od 2 let, strokovnjaki predlagajo omejitev časa pred zaslonom na eno uro ali manj na dan. Priporoča se visoko kakovostna vsebina, ki naj jo gleda skupaj z vami.

Izvajanje smernic za čas uporabe zaslona

Nove smernice starše spodbujajo k celostnemu pristopu pri upravljanju časa pred zaslonom. Začnite z oceno obstoječih družinskih navad in rutin. Ali so zasloni stalno prisotni na večerni mizi? Ali pametni telefoni monopolizirajo družinske izlete? Razmislite o izvajanju pravil, ki spodbujajo bolj zdrav odnos z elektronskimi napravami.

Foto: envato

Bonton med obrokom
Uveljavite pravilo “brez elektronike med obrokom”, da spodbudite pomembne družinske pogovore.

Določeni dnevi brez zaslona
Določite določene dneve, kot so sobote, za dejavnosti, ki ne vključujejo zaslonov, s čimer spodbujate uravnotežen življenjski slog.

Digitalno razstrupljanje v avtu
Spodbujajte pogovore ali druge dejavnosti, ki niso povezane z zaslonom, med vožnjami v avtomobilu, namesto da se za zabavo zanašate le na elektronske naprave.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.