fbpx

Tako je videti proizvodnja najbolj kakovostnih replik čevljev v ‘kitajskem mestu ponaredkov’

Tako je videti proizvodnja najbolj kakovostnih replik čevljev v ‘kitajskem mestu ponaredkov’.

Misel na to, da bi nosili repliko originalov, je za nekatere ljudi grozovita. Tisti, ki vam ne pade na pamet, da bi vrtoglave količine denarja metali na čevlje, za katere niti ne veste, ali so pristni, in si raje privoščite replike, lahko zdaj vidite 'raj', kjer nastajajo najbolj kakovostni približki originalov.

Tudi če sodite med ‘zbiratelje čevljev’, se pogosto lahko zgodi, da si kakšnega modela ne morete privoščiti zaradi vrtoglave cene. To je tudi razlog, zakaj nekateri oboževalci čevljev raje prisegajo na ponaredke.

V zadnjih letih so se mnoge svetovne tovarne, ki proizvajajo ponaredke, zaprle. Kljub temu pa Putian, ki že nekdaj velja za ‘kitajsko mesto ponaredkov’, še naprej uspeva v proizvodnji replik najbolj znanih blagovnih znamk.

Kitajsko mesto ponaredkov uspeva v proizvodnji replik.
Kitajsko mesto ponaredkov uspeva v proizvodnji replik.

Svojo ‘srečo’ v ponarejanju je našel tudi Chan, nekdanji študent medicine v Združenem kraljestvu, ki pravi, da oblasti v tem mestu zamižijo na eno oko pri preganjanju izdelovalcev replik, čeprav nekatera podjetja izdelujejo ponaredke, ki jih na svojih prodajnih mestih označujejo kot vrhunske originale. Izdelovanje in prodajanje replik je hrbtenica Putiana, saj na tak način cveti njihova ekonomija.

V Putianu ekonomija cveti na račun izdelovanja in prodaje replik.
V Putianu ekonomija cveti na račun izdelovanja in prodaje replik.

Obutvena industrija se razvija, zato se bo tudi na Kitajskem povečalo število prevar. Za VICE News Chan pripoveduje, da gre za ‘win-win’ situacijo za oblikovalce replik, kupce in celo originalne blagovne znamke zaradi ozaveščenosti o specifično določeni blagovni znamki. “Če želiš narediti pravo repliko, moraš imeti original, ki ga popolnoma dekonstruiraš,” pravi Chan.

Če želiš narediti ponaredek, moraš imeti original.
Če želiš narediti ponaredek, moraš imeti original.

V videu tako Chan pokaže čevlje Balenciago Triple S in Off-White x Converse, za katere pravi, da so visokokakovostne replike, ki ponazarjajo, kako zelo podobne so dejanskim različicam. Chan razkriva, da njegovi kupci pričakujejo popolnost tudi pri ponaredkih, saj ga ena negativna spletna kritika lahko stane več deset tisoč dolarjev.

Chan pravi, da, ko nosite čevlje, nihče ne bo od blizu analiziral, ali gre za ponaredek. “Normalna oseba tega ne počne. Vse te stvari dejansko niso pomembne v resničnem življenju,” zaključi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!