fbpx

Tako probleme rešujejo srečni pari! In uporabljajo prav to tehniko!

Tehnika reševanja problemov, ki jo uporabljajo srečni pari.

Foto: Jakob Owens / Unsplash

Vsak dan nosimo s seboj peščico stvari, o katerih se moramo pogovoriti s partnerjem. Poznavanje in razumevanje pravilnih kompromisov nam lahko zelo olajša življenje.

Uspešen zakon včasih vključuje tudi kompromise, ki so eden najpomembnejših vidikov uspešnega delovanja sodobnih odnosov.

Postopek ni enostaven

Sklepanje kompromisov je lahko zapleteno, včasih tudi neuspešno. Pogosto razprava traja, dokler ena stran preprosto ne popusti, kar pa ni nujno koristno za odnos.

Strokovnjaki menijo, da sta sodelovanje in kompromisi veliko boljša možnost od klasičnega sprejemanja kompromisa.

Pri sklepanju skupnih kompromisov gre za vrsto reševanja problemov, kjer se določijo posamezne želje, volje in stališča, tako da lahko obe osebi na stvari gledata objektivno. Bistvo je doseči pošten dogovor, namesto da ena stran popusti drugi, da bi rešila odnos.

Posamezne želje se združijo v en problem, ki ga nato skupaj rešita obe strani. Seveda so kompromisi različni, vendar pa medsebojni omogočajo parom, da se učinkovito pogajajo o vsem – od vzgoje otrok do prostega časa kot posamezniki, ki imajo svoje želje in stališča.

Sreča je v vaju. Foto: Devon Divine / Unsplash

Vsaka stran predstavi in ​​razločno pove svoje želje, opravi pogovor in nato sprejme odločitve. Zdi se, kot da sta obe stran svoje želje, razlike in nesoglasja postavili na virtualno mizo. Tako razlike in nesoglasja obstajajo med partnerjema, in ne izključno znotraj njih.

Sodelovanje ne pomeni predaje

V razmerju se lahko pojavi strah pred opustitvijo nadzora in opuščanjem anatomije, vendar kompromisi o sodelovanju pomenijo, da oba partnerja ohranita neodvisnost. Preprosto sodelujejo pri doseganju dogovora, ki upošteva vse dejavnike.

Iskreno sodelovanje ščiti avtonomijo posameznika. Brez predaje, le pogovori, pogajanja, kompromisi. Par skupaj dela na skupnem cilju.

Da bi se par uspešno pogajal, je nujno, da najprej razumeta razliko med nesoglasjem in vstopom v konflikt.

Za uspešno pogajanje je pomembno, da:

  • razumete, da je vaš partner dragocena oseba
  • da razumete svoje želje, povezane z določeno situacijo
  • da ste se pripravljeni pogajati o teh željah
  • razumete, da vaše želje niso privilegirane

Na ta način boste z razumevanjem zgornjih načel imeli odnos, v katerem bodo uslišane želje obeh partnerjev in v katerem se boste o teh željah in potrebah pogovarjali.
Pomembno je, da sodelujete in poiščete najboljše rešitve za vsako situacijo.

Komunicirajta! Foto: Le Creuset / Unsplash

Postopek uspešnih pogajanj oz. sprejemanja kompromisov vključuje štiri korake

1. Poiščite način, kako težavo predstaviti na najboljši možen način. Ne vrzite samo svojega seznama želja, ampak naredite uvod in sporočite partnerju, o čem želite razpravljati, da bo imel dovolj časa za obdelavo in pripravo.

2. Jasno izrazite svoje želje. Enostavnost je ključna. Ne pogajajte se s staro prtljago in ugovori. Bodite jasni, kaj vas moti.

3. Pozorno poslušajte in cenite, kar vam govori partner. Spoštujte se.

4. Naredite akcijski načrt, o katerem se bosta oba strinjala. Tovrstna ureditev vam bo omogočila obstoj kot posameznikoma in tudi kot paru.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.