fbpx

Točno tako umre ljubezen: to je 5 dejanj, s katerimi vajino razmerje počasi propada

Foto: Kevin Laminto / Unsplash

Dolgotrajni intimni odnosi ne razpadejo čez noč. Četudi se včasih zdi tako, se v resnici nabirajo nerazrešene težave, neodprte teme in nezadovoljstva, ki v trenutku prevelike stiske eksplodirajo. Zaradi katerih dejanj razpade počasi propada.

Na kaj morata biti pozorna, da rešita vajino zvezo? Nekaj odgovorov ponujamo v članku, ki opisuje, kako umre ljubezen!

To so dejanja, zaradi katerih razpade razmerje …

Pomanjkanje čustvene povezanosti

Čustvena podpora in povezanost ne pomeni zgolj to, da si stojita ob strani, ko se pojavijo težave izven vajinega razmerja. Predvsem pomeni tudi to, da si lahko zaupata, kako se počutita drug z drugim, da komunicirata svoje strahove in sta lahko ranljiva.

Če vama manjka ta ključna točka, je to za razmerje nevarno. Ko postanemo deprivirani čustvene povezanosti, postanemo nesigurni in/ali nas začne vleči k drugim ljudem. Čustvena povezanost je ključna potreba vsakega človeka.

via GIPHY

Obtoževanje

Konflikti nam dajejo priložnost, da razrešimo težave. Če pa so izpeljani na napačen način, so lahko škodljivi. Eden od pogostih napačnih pristopov do razreševanja odnosnih težav je, da se partnerja obtožujeta, namesto da bi konflikt reševala z mislijo na to, da imata pravzaprav skupni cilj, da plujeta v isti ladiji – da si želita rešiti odnos in se oba počutiti bolje drug z drugim.

Vrtenje v krogu

Še bolj nevarno je, ko se eden ali pa oba pretvarja(ta), da težavsploh ni. Pogosto se zgodi, da en partner opozarja na probleme, drugi pa se počuti nemočnega in se enostavno zapre, ne prizna čustev in stiske drugega partnerja ter ignorira opozorilne znake, dokler ni prepozno.

Ob enem pa prvi partner vse bolj prevzema odgovornost za to, da bi probleme razrešila (saj je edini, ki vidi, da je sicer lahko zveze konec), vse bolj pritiska, da drugi sprevidi, da se morata s težavami soočiti. V najslabšem primeru drugi partner še bolj vztrajno ignorira stisko prvega, se zapira in se prepričuje, da bo že vse dobro. Takšno vrtenje v krogu se ne konča dobro samo od sebe.

Osredotočenje na negativne stvari

Osredotočenje na negativne stvari namesto na pozitivne lahko ogrozi vajino razmerje. Noben odnos ni popoln in vsi (četudi je to pogosto skrito zunanjemu opazovalcu) imajo tudi težka obdobja, zgodbe o prizadetosti in negativne izkušnje. Pomembno je, da te negativne aspekte razrešita, potem pa jih spustita in se osredotočita na pozitivne vidike vajine zveze.

via GIPHY

Nerazrešeni konflikti

Nerazrešene težave ne bodo izginile, temveč vaju bodo iz sence še naprej preganjale in postajale vedno večje. Čeprav se zdi v trenutku strašljivo in ogrožujoče, ima vajina zveza največ možnosti, če jih čim prej pogledata v oči in jih poskusita s skupnimi močmi premagati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!