Tako uničuješ okolje: obupne okoljske navade, za katere ne veš, da jih imaš

Kupuješ vodo iz plastenk.

Tvoje navade, za katere misliš, da so okolju prijazne, škodijo tebi, tvojim bližnjim in planetu, na katerem živiš. Verjemi, že z majhno spremembo boš izboljšal svoje življenje na bolje.

Čisto vsaka oseba ima kakšne slabe navade, ki jih ne more opustiti, četudi strokovnjaki trdijo, da so nevarne za njeno življenje, življenje bližnjih ljudi in okolje. Veliko lažje je seveda, da si vsak mesec obljubljaš, da boš naredil nekatere spremembe v svojem življenju, kot da dejansko deluješ proaktivno.
Verjamemo, da se trudiš po svojih najboljših močeh, da bi pomagal okolju, vendar ni dovolj le to, da plastične vrečke zamenjaš s papirnatimi.

Pozitivno vsekakor je to, da lahko slabe navade opustiš in te, za katere se morda niti ne zavedaš, da jih imaš, boš v trenutku spremenil, saj gre za malenkosti, ki imajo velik vpliv na okolje. Naj ti bo vodilo za spremembe misel na to, da sodiš v odstotek tistih, ki jim je mar.

Obupne okoljske navade, za katere ne veš, da jih imaš:

Napačno ločuješ odpadke.

Tvoje slabe navade se začnejo že v gospodinjstvu, pri ločevanju odpadkov. Povsem razumljivo je, da ljudje živimo v različno velikih domovih, zato je lahko stiska s prostorom za nekatere toliko izrazitejša, vendar bi moral kljub temu nekje najti prostor tudi za koše, v katerih boš pravilno ločeval odpadke.

Kaj narediti? Na spletni strani Snage lahko najdeš brošuro, v kateri je opredeljeno, da obstaja pet načinov razvrščanja odpadkov – steklo, embalaža, papir, biološki odpadki in preostanek odpadkov/drugo.

Z ustreznim ločevanjem boš poskrbel, da se odpadki, ki bi jih sicer zavrgli, ponovno uporabijo in iz njih izdela nov izdelek. Na tak način skrbiš za okolje, saj za izdelavo novega izdelka v tem primeru porabijo veliko manj surovin in energije.

Prenizek zrak v pnevmatikah.

Po nekaterih poročilih naj bi imel le eden od petih avtomobilov ustrezno količino zraka v pnevmatikah. V najslabšem primeru naj bi prenizek zrak v pnevmatikah vodil do prometne nesreče, sicer pa naj bi premalo napihnjene pnevmatike negativno vplivale tudi na okolje – slab tlak lahko pomeni višjo stopnjo emisij in večjo porabo goriva.

Prenizek zrak v pnevmatikah.
Prenizek zrak v pnevmatikah.

Kaj narediti? Po nekaterih podatkih naj bi približno s štirimi prihranjenimi litri goriva zmanjšal ogljični odtis za 9 kilogramov. Z ustreznim tlakom v pnevmatikah (ki je skladen z navodili proizvajalca), ti bo uspelo prihraniti denar in obvarovati okolje.

Nikoli ne ugasneš računalnika in televizije.

Četudi ugasneš zaslon ali preklopiš računalnik na spanje, se ta napaja na elektriko. Po nekaterih podatkih naj bi četrtina porabe energije v gospodinjstvu predstavljala naprave, ki so v načinu mirovanja.

Povprečen dom pa naj bi imel približno 64 naprav, ki so vključene v elektriko in jo nenehno črpajo – kar predstavlja milijarde kilovatnih ur porabe električne energije na leto in milijone ton onesnaževanja z ogljikovim dioksidom.

Nikoli ne ugasneš računalnika in televizije.
Nikoli ne ugasneš računalnika in televizije.

Kaj narediti? Preprosta rešitev je, da ugasneš naprave, ki jih v tem trenutku ne uporabljaš, kot so televizija, računalnik, polnilec, luč …

Kupuješ vodo v plastenkah.

Še največji okoljevarstveniki tu in tam posežejo po vodi iz plastenke, vendar to ne bi smela biti tvoja navada. Vsako minuto naj bi se na celem planetu prodalo po milijon plastenk in le 25 odstotkov naj bi jih bilo zares recikliranih.

Kupuješ vodo iz plastenk.
Kupuješ vodo iz plastenk.

Kaj narediti? Z nakupom steklenice, v katero boš vlil vodo s pipe, boš prihranil veliko denarja in še okolje ti bo hvaležno.

Si žrtev modnih trendov.

Zdi se, da zaradi nakupa novega oblačila, ki je še cenovno ugodno, nihče ne bo trpel. Ni čisto res! Hitra modna industrija ni nevarna zgolj za ljudi, ki delajo v izjemno slabih pogojih, temveč tudi za okolje – hitra moda je eden izmed vodilnih ustvarjalcev toplogrednih plinov, proizvajala pa naj bi 20 odstotkov odpadnih voda. Težava je tudi s tekstilom, ki se ga ne reciklira in večinoma zaključi v smeteh ali se ga sežiga.

Kaj narediti? Začni kupovati v centrih ponovne uporabe, kupuj redkeje v verigah s hitro modo in se udeležuj garažnih razprodaj.

Ješ v verigah s hitro prehrano.

Slastnemu burgerju, krompirčku ali perutničkam se marsikdo težko upre in marsikdo tudi težko verjame, da so verige s hitro prehrano škodljive za okolje. Z vsakim evrom, ki ga v njih pustiš, spodbujaš tovarniško-kmetijske sisteme, ki se poslužujejo neetičnih in netrajnostnih živinorejskih praks. Ogljični odtis, ki ga pusti promet s prevažanjem živali in mesa, pa je tudi ogromen.

Ješ v verigah s hitro prehrano.
Ješ v verigah s hitro prehrano.

Kaj narediti? Spremembo lahko narediš tako, da si pripraviš najljubšo jed doma, saj boš tako prihranil denar in varoval okolje. Spodbudiš se lahko tako, da vsakič daš na stran 5 evrov, ko posežeš po hitri prehrani. Ko je zbrano že nekaj sredstev, si privošči tisto, kar si že dolgo želiš.

DRUGE SLABE NAVADE, KI JIH IMAŠ:

  • Pomivaš posodo na roke.
  • Baterije razvrščaš med navadne odpadke.
  • Uporabljaš plastične vrečke.
  • Uporabljaš plastične slamice.
  • Doma imaš navadne žarnice, ki trošijo veliko več energije.
  • V koš mečeš ostanke hrane, ki bi jo sicer lahko pojedel.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Takšnega debakla z ličili še niste videli! Se kdo šali?