Takole ljubijo le psihopati

Zadnjič posodobljeno: :

Za psihopate je značilno, da težko izražajo svoja čustva, vendar so se kljub temu lahko zaljubijo.

Glede na raziskave je 1 odstotek svetovne populacije psihopatov. Ti ljudje težko izražajo čustva, predvsem empatijo, žalost, strah. Psihologi verjamejo, da se lahko tako kot vsi preostali tudi oni zaljubijo. Vendar svoja čustva izražajo drugače. Poglejmo kako!

Psihopati so zmožni ljubiti drugo osebo

Psihologi pravijo, da obstaja več stopenj psihopatije. Če oseba ne kaže veliko značilnih znakov psihopatije, ima več možnosti, da se bo zaljubila. Tudi psihopati se lahko počutijo osamljene in si želijo biti ljubljeni. Vendar zaradi pomanjkanja čustvene navezanosti in nezmožnosti, da bi se odprli drugi osebi, težko vzpostavijo zdrav odnos.

Njihovi odnosi temeljijo na drugačnih razlogih kakor tradicionalni odnosi

Trudijo se vzpostaviti čustveno vez in intimnost v razmerju, ampak brez večjega uspeha. Po navadi vstopijo v razmerje, ki temelji na skupnih prepričanjih in odnosu do sveta, ne pa na čustvih. Bodite previdni, psihopati so izjemno sebični in po navadi poskušajo manipulirati s svojim partnerjem na način, da bi ta opustil lastne interese zaradi njih.

Psihopati hrepenijo po tesnejših odnosih, ampak jih redko znajo ustvariti in izraziti

Delujejo v slogu navezanosti, imenovanem izogibajoča navezanost. Čeprav poskušajo, jim po navadi ne uspe ustvariti čustvene vezi z drugimi, saj so nezmožni izkazovati empatijo in se čustveno navezati.

Ne morejo ponuditi čustvene podpore partnerju

Psihologi verjamejo, da večina psihopatov ne čuti strahu ali stiske. In ker teh čustev nikoli niso poznali oziroma čutili, ne znajo pokazati empatije. Nekateri se trudijo razumeti, kako pokazati čustva. Raziskava je pokazala, da lahko skrbijo za druge, ampak le, če to naredijo prostovoljno.

Ne morejo nuditi čustvene opore.
Ne morejo nuditi čustvene opore.

Raje imajo kratka razmerja

Sledijo strategiji “živi hitro in pozabi”. To pomeni, da raje oblikujejo kratkoročne odnose brez čustvene navezanosti. Le redki so toliko zavzeti, da vložijo dovolj truda v ustvarjanje dolgoročnega odnosa. Raje postavijo sebe na prvo mesto – jaz, jaz, jaz –, a jim takšen odnos otežuje iskanje primernega partnerja.

Zelo dobro vedo, kako manipulirati s partnerjem

Dobro berejo druge ljudi. Vedo, kako biti očarljiv, sproščen in popoln v vsaki situaciji. To iz njih naredi odlične manipulatorje. So vase zaverovani, ne čutijo nobenega obžalovanja, če koga prizadenejo s svojimi dejanji.

So dobri manipulatorji.
So dobri manipulatorji.

Njihova ljubezen je lahko uničujoča

V resnici ne vedo, kako se povezati in komunicirati z drugimi na čustveni ravni. Romantična zveza je za njih in njihovega partnerja uničujoča. V razmerju se obnašajo impulzivno in so čustveno nedosegljivi. Manipulativnost in pomanjkanje empatije sta uničujoča za duševno stanje njihovega partnerja in prispevata k nestabilnosti in napetostim v odnosu.

Njihovi občutki in odnos se sicer lahko čez čas izboljšajo

Dobra novica je, da lahko izboljšajo svoje vedenje, če so za to dovolj motivirani. Psihologi verjamejo, da jih lahko ljubezen in dobra komunikacija z ljudmi, ki jih imajo radi, naučita, da postanejo bolj empatični do drugih ljudi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tako ga boš pripravila do tega, da se bo zaljubil vate in se ti zavezal