Takšni otroci zrastejo v duševno močne ljudi: 5 stvari, ki bi se jim starši morali izogibati

Če želite, da bi vaši otroci nekega dne zrasli v duševno močne ljudi, se tem petim stvarem poskušajte izogibati. In zapomnite si: popolnih strašev ni!

Cilj in želja vsakih staršev je, da njihov otrok odraste v samozavestno in duševno močno osebo. Seveda pa je starševstvo daleč od preprostega in zanj ni enega recepta, saj bi potemtakem vsi bili srečni in stabilni odrasli. Kljub temu, da vam ne moremo zagotoviti, da bo vaš otrok nekega dne vse, kar si želite, imamo za vas 5 stvari, ki jih nikakor ne smete početi, če mu želite omogočiti najboljše pogoje, da se razvije v močnega posameznika.

1. Ne dovolite mu, da je žrtev

Če vašemu otroku nekaj ne uspe, dobi slabo oceno ali pa ga izključijo iz pevskega zbora, ker ne zna dovolj dobro peti, to ne pomeni, da je žrtev. Zavrnitve, neuspehi in nepravičnost so normalni del življenja. Zato namesto, da že od majhnega svoje otroke vzgajate v mentaliteti, da so ubogi in se jim dogaja krivica, jih ob takšnih dogodkih raje spodbujajte v smislu, da ni konec sveta in da naj poskusi najti nekaj drugega,  nekaj kar mu bo bolj ležalo. Ali pa mu povejte, da se bo moral za višjo oceno bolje naučiti. Tako otroke naučite pozitivno gledati na negativno situacijo, kar jim bo v prihodnosti zelo koristilo.

2. Ne razvajajte ga preveč

Ko dobite otroka, se seveda cel svet vrti le okoli njega in mu želite omogočiti največ, kar lahko. Včasih pa lahko s tem tudi pretiravate in mu omogočate več, kot potrebuje. Še posebej, če je edinec, lahko otrok kar hitro postane razvajen in se navadi, da mu ves čas posvečate pozornost. Takšen otrok lahko odraste v vzvišenega in tudi v družbi pričakuje, da se bo vse ves čas vrtelo okoli njega, zato poskušajte poskrbeti, da ostaja na realnih tleh in da se zaveda, da mu v življenju ne bo vse postreženo na srebrnem pladnju.

Otrok se mora naučiti, da se ne vrti vse okoli njega.
Otrok se mora naučiti, da se ne vrti vse okoli njega.

3. Ne pričakujte popolnosti

Čeprav želite, da bi bil vaš otrok najboljši v vsem, česar se loti, in da bi bil nadpovprečen med svojimi vrstniki, pogosto temu ne bo tako, zato tega od njega vedno ne pričakujte. Pozitivne spodbude in to, da otrok vidi, da verjamete vanj, so seveda nujne, kljub temu pa mu ne dajajte občutka, da mu mora uspeti zato, da bo zadovoljil vas. Prav tako ne pritiskajte na njih, če vidite, da v nečem niso dobri in da tega ne počno radi. Raje jim pomagajte najti tisto, v čem so dobri, in jih pri tem spodbujajte.

4. Naučite ga odgovornosti

Večino stvari, ki jih danes počnete vi, bodo nekega dne morali početi tudi vaši otroci. In čeprav je prav, da imajo otroci otroštvo in da jim še ni treba skrbeti za vse, za kar morate vi, ga je potrebno kljub temu čim prej naučiti odgovornosti in izpolnjevanja opravil, saj mu bo to v prihodnosti koristilo. Zato mu občasna hišna opravila in upoštevanje vaših navodil ne bosta prav nič škodila. Prav tako se mora že kot otrok zavedati, da njegova dejanja prinašajo posledice in da je za njih odgovoren sam.

Občasna hišna opravila mu ne bodo prav nič škodila.
Občasna hišna opravila mu ne bodo prav nič škodila.

5. Ne zamenjujte discipline in kazni

Namen kazni je, da otrok trpi zaradi svoje napake, namen discipline pa je, da se iz svoje napake nekaj nauči. Zato je nujno, da kot starš teh dveh pojmov ne zamenjujete. Ko vaš otrok naredi nekaj narobe in ga zato želite kaznovati, poskrbite, da bo ta kazen bolj disciplinarna kot pa samo mučna. Vaš cilj je namreč, da bo otrok v prihodnosti sprejemal boljše odločitve, ne pa da po nepotrebnem trpi, od tega pa na koncu nič ne odnese.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!