fbpx

10 skrivnosti uspešnega razmerja, ki ti jih nihče ne pove

Kako si ustvariš dolgo, uspešno in srečno razmerje? To je 10 skrivnosti uspešnega razmerja, o katerih ti pa nihče nič ne pove.

Zelo veliko razmerij se začne zelo optimistično, saj takrat šele spoznavamo našega partnerja in je vse, kar naredi in reče, prisrčno ter privlačno. Slej kot prej pa naletimo na trenutek, ko naš balonček, v katerem smo slepo zaljubljeni, poči. Ta trenutek, ki se zgodi nekje po prvem letu skupne poti, pa je ključen za nadaljevanje razmerja. Pogosto namreč začnejo takrat razmerja propadati. To je 10 načinov, kako se temu izogniti in ustvariti dolgo, uspešno in srečno razmerje.

Deli svoja občutja s partnerjem

Mogoče do zdaj nisi bila navajena deliti svojih čustev, še posebej ne z moškimi, ali pa si svoja čustva prehitro delila, kar tudi ni dobro. Ko pa si enkrat v razmerju, kjer se počutiš varno in v njem vidiš svojo prihodnost, je ključnega pomena, da lahko svojemu partnerju poveš, kaj čutiš. Če tega oba ne počneta, se razmerje ne more razvijati. Zato pa je potrebno deliti tako pozitivna kot negativna občutja. Te je partner z nečem močno prizadel? Povej mu. Te je z nečem izredno osrečil? Povej mu. Velika škoda bi bila, da razmerje propade zgolj zato, ker se ne znata pogovarjati o tem, kar čutita, in to kar naenkrat nenapovedano izbruhne iz vaju in zaneti prepir.

Deli svoja občutja s partnerjem.
Deli svoja občutja s partnerjem.

Ohranjajta svojo zasebnost

Ko si zaljubljen in v sedmih nebesih, želiš ves svoj čas preživeti s svojim partnerjem, kar je popolnoma logično. V dolgoročnem razmerju pa je izredno pomembno, da si poleg skupnega časa vzameta čas tudi vsak zase. Vsak je namreč še vedno individualna oseba, kar se z razmerjem ne sme spremeniti. Še posebej, če se vselita skupaj, morata drug drugemu pustiti tudi nekaj zasebnosti. Le tako lahko preprečita, da se kdo od vaju v razmerju počuti utesnjeno. Prav tako potem tudi bolj cenita trenutke, ki pa jih preživita skupaj.

Enakopravno si razdelita opravila

Tudi, če še ne živita skupaj, verjetno kljub temu preživljata veliko časa pri enem ali drugem. Na tej točki nisi več le gostja, ampak del njegovega doma, in obratno. Zato je pomembno, da si na tej točki postavita določena hišna pravila in se izogneta potencialnim nesporazumom. Priznajmo si, ne vedno, ampak pogosto, ženske opravijo več zadev po hiši kot moški, kar pa nam verjetno ne ustreza. Zato se pogovorita in si razdelita opravila tako, da bosta oba vsaj približno zadovoljna. Takšne zadeve so namreč pogosto predmet prepirov, kar pa je velika škoda za razmerje, zato se jim izognita že v naprej.

Enakopravno si razdelita opravila.
Enakopravno si razdelita opravila.

Pogovarjajta se o denarju

Denar je zelo kompleksna zadeva, se je pa o njej potrebno pogovarjati, saj vaju bo spremljala skozi celotno življenjsko pot. Verjetno sta si do sedaj že nekako delila stroške, enkrat je plačal en, drugič drug, na neki točki pa se je potrebno pogovoriti o tem, kako naprej. Preglejta, koliko vsak od vaju zasluži in koliko lahko prispeva, ter določita neka pravila glede plačevanja. To storita čim prej, saj lahko po določenem času skupnega življenja to postane bolj problematična tema.

Skupaj počnita zabavne stvari

Ko si že dolgo časa skupaj, lahko kar hitro zapadeš v rutino, zato je pomembno, da si vsake toliko časa privoščita kakšen zmenek ali pa poskusita nekaj novega. Glavno je, da se skupaj zabavata. Vsako razmerje se kdaj sreča s težkimi trenutki, zato je pomembno, da ima na drugi strani tudi super zabavne in srečne trenutke. Čeprav so obveznosti in pravila v razmerju pomembna, nikoli ne smeta pozabiti na zabavo, saj bo le tako vajino razmerje ohranjalo iskrico skozi leta.

Skupaj počnita zabavne stvari.
Skupaj počnita zabavne stvari.

Preseneti ga

Začetki razmerij so ponavadi zelo razburljivi, saj se ves čas dogaja nekaj novega in partnerja šele spoznavamo. Ko pa o partnerju izvemo že vse drobne skrivnosti in delce njegove duše, so novosti še bolj redke. Zato je pomembno, da drug drugega vsake toliko časa presenečata. Seveda ne rabiš pripravljati velikih romantičnih gest, ampak je dovolj nekaj majhnega, kar tvojemu partnerju popestri dan. Četudi je to le njegova najljubša čokolada. Če pa ti finančno stanje omogoča kaj več od tega, ga za vikend odpelji v Pariz ali pa ga pelji na romantično razvajanje za dva.

Dotikajta se

Dotiki so za vsako razmerje izredno pomembni. Se še spomniš prvih mesecev, ko sta komaj držala roke stran drug od drugega? Pomembno je, da poskušata takšne občutke ohranjati ves čas, četudi v manjši meri. Fizična povezava je skoraj tako pomembna kot čustvena. Pri tem pa ne govorimo zgolj o seksu, čeprav je tudi ta pomemben del zdravega razmerja. Ključno je, da ohranjata fizično bližino in da se pogosto stiskata, božata, poljubljata in objemata. Ta dejanja v nas spodbudijo ogromno pozitivnih čustev, zaradi katerih ostajamo zaljubljeni.

Dotikajta se.
Dotikajta se.

Spoštujta svoje razlike

Znana trditev pravi, da se nasprotja privlačijo, kar pa drži deloma. Seveda je dobro, da smo z nekom, ki ni popolnoma enak kot mi, saj je tako razmerje bolj razburljivo in lahko tudi sami poskusimo kaj novega, hkrati pa je dobro, da se s partnerjem ujamemo v glavnih življenjskih vrednotah in pogledih na svet, saj tako lažje funkcioniramo. Če pa temu ni tako, je izredno pomembno, da partnerjeve poglede spoštujemo, četudi niso takšni kot naši in jih zato ne razumemo. Spoštovanje nečesa in strinjanje z nečem sta dve različni stvari. Zato tudi, če se s partnerjem ne strinjate o nečem, morate njegovo mnenje spoštovati in ga nikoli, ampak res nikoli, ne žaliti.

Delajta načrte za prihodnost

Brez načrtov razmerja stagnirajo. Vsi si namreč radi delamo plane za dobre stvari, ki nas čakajo, zato pri razmerju ne sme biti drugače. Veselita se skupnih druženj, planirajta kaj bosta naredila v prihodnjem letu in preverita, ali se vajine želje za prihodnost skladajo. Mogoče sledi skupna vselitev ali pa že razmišljata o otrocih in poroki? Kakorkoli, pogovorita se o tem in se skupaj veselita tega, kar vaju čaka.

Delajta načrte za prihodnost.
Delajta načrte za prihodnost.

Pogovarjajta se

Čisto vsak je dandanes že slišal, da je komunikacija ključna za zdravo razmerje, saj lahko to preberemo v skoraj vsakem besedilu, ki govori o razmerjih. Seveda pa to pravimo z razlogom, ker zares drži. Kaj je razmerje brez pogovarjanja in deljenja svojih misli in občutij? Na začetku je komunikacija seveda lažja, ko imamo za povedati veliko novega in neizrečenega, čez čas pa se naše teme že izčrpajo, kar pa ni razlog za skrb. Poskrbita, da se dnevno pogovarjata, pa četudi le o tem, kaj sta danes jedla in kaj se vama je na delu pripetilo. Pomembno je, da ohranjata željo po tem, da delita stvari drug z drugim. Partner mora namreč biti tudi naš najboljši prijatelj, ki mu želimo povedati skoraj vse. Le to je znak, da smo v srečnem razmerju, ki ima še dolgo prihodnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!