fbpx

Tega o žirafah verjetno niste vedeli

Žirafe so najvišje živali za Zemlji in zaradi njihove mirne narave in čudovitega videza pravzaprav vsakemu prirastejo k srcu. Žal pa jih morda naše prihodnje generacije ne bodo poznale. Preberite, kako malo jih je še v naravi.

Vse v naravi je v ravnotežju, smo se učili v osnovnih šolah, in vsako bitje v prehrambni verigi ima svoj namen, sicer se ravnotežje v naravi poruši. O tem, da smo ljudje pravi rušilci naravnega ravnotežja, kar nam na dolgi rok nikakor ne gre v prid, pričajo osupljivi podatki o izginjanju živalskih vrst. Raziskovalci so ocenili, da je trenutna stopnja izumiranja živalskih vrst med 1000- do 10.000-krat višja, kot je naravna stopnja izumiranja živalskih vrst. Ocenjujejo, da vsako leto s planeta za vedno izgine 10.000 živalskih vrst.

Žiraf je le še 97.000

Žirafe so na vojnih območjih vir hrane za ljudi (Foto: Shutterstock)
Žirafe so na vojnih območjih vir hrane za ljudi. (Foto: Shutterstock)

In ena izmed vrst, ki jo bomo nemara kmalu poznali le še iz knjig in filmov, so tudi ta čudovita bitja – žirafe. Zaradi lova, izgube naravnega habitata in tudi zaradi vojn v določenih delih Afrike se je število žiraf v zadnjih 30 letih zmanjšalo za kar 30 odstotkov. Mednarodno združenje za ohranitev narave IUCN poroča, da je bilo v letu 1985 155.000 žiraf, let 2015 pa le še 97.000, kar uvršča te živalske lepotice med ranljive, a k sreči še ne ogrožene ali kritično ogrožene živalske vrste. Dr. Julian Fennessy, specialist za žirafe iz vrst IUCN, je za BBC povedal: “Število žiraf je izjemno upadlo. Na vojnih območjih, kot so severna Kenija, Somalija in Etiopija na meji z Južnim Sudanom, lahko tako velike živali, kot so žirafe, nahranijo zelo veliko ljudi.”

PREBERITE ŠE: Vrnilo se je legendarno kolo Pony

Žirafe lahko rešijo ustrezni naravni rezervati

Upanje za ohranitev žiraf dajejo predvsem zaščitena območja, meni Chris Ransom iz londonskega združenja za živali: “Žirafe lahko preživijo s pravimi premiki v smeri zaščitenih območij, v katerih lahko žirafe varno bivajo v svojem naravnem okolju. Na ta način smo bili uspešni že pri več ogroženih živalskih vrstah in žirafe bi lahko bile med njimi.”

Druge ogrožene živalske vrste

Najbolj ogrožena živalska vrsta je ta hip amurski leopard, ki živi v jugovzhodni Rusiji in na severovzhodu Kitajske. Leta 2007 jih je bilo le še okrog 20, danes jim je uspelo število povečati na 70. Med najbolj ogroženimi so še črni nosorog (zahodni črni nosorog je leta 2011 uradno izumrl, tudi ostale vrste nosorogov pa morajo zaradi vrtoglavih cen rogov na črnem trgu še posebej varovati), bornejski orangutan, več vrst goril, južnokitajski tiger ter sumatrski slon, orangutan, nosorog in tiger. Celoten seznam najdete tukaj.

Video: čudovite živali, ki so izumrle v zadnjih desetletjih

Še nekaj zanimivosti o žirafah

  • Potrebujejo le 5 do 30 minut spanca na dan.
  • Zrastejo do 5,5 metra in so najvišje živali na svetu.
  • Še nihče ni nikoli videl žirafe plavati.
  • Žirafe pijejo le vsakih nekaj dni. Brez vode so lahko dlje kot kamele.
  • Niti dve žirafi nimata enakega vzorca na koži.
  • Žirafin vrat je prekratek, da bi se lahko z usti dotaknila tal, zato mora v ta namen čudno razkrečiti noge.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Worldwildlife.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!