fbpx

Teh živil ne smete pogrevati v mikrovalovni pečici

Foto: envato

Ali pogosto uporabljate mirovalno pečico za kuhanje, pečenje, pogrevanje? Ali veste, na katera živila morate biti pozorni, da jih pripravite pravilno ali da jih sploh ne smete termično obdelati v mikrovalovni pečici?

V marsikaterem gospodinjstvu je mikrovalovna pečica pomemben del gospodinjskih aparatov. Čeprav je namenjena pogrevanju hrane in hitremu kuhanju, obstajajo določena živila, ki jih v njej nikoli ne smete pogrevati.

Piščanec

Piščanec je glavni krivec za širjenje salmonele, še posebej, če ni pravilno kuhan! Ko kuhate kos surovega piščanca v mikrovalovni pečici, so možnosti za enakomerno in temeljito kuhanje zelo majhne, ​​zaradi česar obstaja potencialna nevarnost okužbe z bakterijami.

Enako lahko rečemo za druge kose surovega mesa. Najbolje je, da meso temeljito pečete na neposrednem ognju, v ponvi, na žaru ali v pečici.

Paradižnik in paradižnikova omaka

Tako kot kuhana jajca lahko tudi paradižnik povzroči veliko zmešnjavo, če preživi preveč časa v mikrovalovni pečici.

Paradižnikovo omako raje pripravljajte na štedilniku. Foto: Cottonbro Studio / Pexels

Zaradi vsebnosti tekočine v omaki iz svežega paradižnika in testenin se zaradi povečanega pritiska nastanejo mehurčki, zaradi česar je mikrovalovna pečica prekrita z rdečimi madeži.

Kuhana jajca

Ko segrevate kuhana jajca v mikrovalovni pečici, se iz molekul vode nabere para, ki povzroči dvig tlaka. Ker imajo jajca tanko membrano in lupino, niso sposobna prenesti vsega tega pritiska, zaradi česar lahko jajce eksplodira v mikrovalovni pečici ali ob prvem ugrizu.

Predelano meso

Za začetek predelano meso ni najbolj zdravo živilo, saj vsebuje velike količine soli, aditivov, kemikalij in konzervansov. Če dodate mikrovalovno sevanje, se lahko poveča raven holesterola, kar lahko povzroči težave s srcem. Najvarnejši način pogrevanja je na žaru ali na štedilniku.

Bodite pazljivi z uporabo korenja. Foto: Mali Maeder / Pexels

Korenje

Čeprav lahko korenje kuhamo in pogrejemo v mikrovalovni pečici, je lahko surovo korenje potencialno nevarno. Če ni dobro oprano in je na njem ostala umazanija, lahko minerali iz zemlje povzročijo iskre v mikrovalovni pečici. Če se to dogaja pogosto, lahko resno poškoduje vašo mikrovalovno pečico.

Čili

Čili paprika, še posebej zelo pekoča, vsebuje visoko vsebnost kapsaicina, ki je lahko zelo vnetljiv. Ko je kapsaicin izpostavljen elektromagnetnim valovanjem v mikrovalovni pečici, začne izhlapevati in se lahko vname! Ogenj in dim, ki izhajata iz mikrovalovne pečice, lahko povzročita draženje kože in opekline.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.