fbpx

Termalno jezero Hévíz: madžarski termalni dragulj, ki ga moraš obiskati vsaj enkrat!

Le tri ure vožnje iz Ljubljane, na zahodnem delu Blatnega jezera, vas čaka termalno jezero Hévíz, ki velja za največje biološko aktivno naravno termalno jezero na svetu! Tukaj vas čaka zdravilna voda ter nešteto aktivnosti, ki vam bodo poživile telo in okrepile duha!

Jezero Hévíz je največje biološko aktivno naravno termalno jezero na svetu, ki lahko poživi telo in duha! Nahaja se v istoimenskem mestecu, njegovo ime pa v dobesednem prevodu pomeni “termalna voda”. Izvir 4,4 hektarjev velikega jezera, bogatega z žveplom, je 38 metrov pod zemljo, v globoki jami. Nastalo naj bi že v antiki, v času, ko je nastalo tudi Blatno jezero in pa bazaltno gorovje okoli jezera. In že takrat naj bi ljudje poznali zdravilne lastnosti tega izvira, ki mu še danes pripisujejo tovrstno moč! Tukaj naj bi si tako pozdravili številne bolezni, če se boste potopili v vodo, se namazali z blatom ali pa pili termalno vodo iz kakšne izmed brezplačnih fontan po mestu. Nežen dotik vode, občutek lebdenja, cvetovi lotosa, vonj zdravilne vode, zelene listnate krošnje okoliših dreves – vse to naj bi pomirjujoče vplivalo na naš živčni sistem in na psiho.

Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)
Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)

Jezero Heviz ima poleti temperaturo od 33 do 36 stopinj Celzija, pozimi pa od 23 do 25 stopinj Celzija, kar pomeni, da lahko med lokvanji zaplavate tudi pozimi. Poleg jezera je tudi kompleks s termalnim bazenom, kopalnimi in blatnimi kopelmi, s podvodno kopeljo, itd., kjer se izvajajo različne terapije, in pa s široko paleto diagnostičnih enot (laboratorij, rentgen, …).

Poleg kopanja boste tukaj našli tudi druge aktivnosti, ki bodo pripomogle k ohranjanju vašega fizičnega in duševnega zdravja. Na voljo so aktivni športni programi, kot so nordijska hoja, kolesarske ture, sprehodi po mestu … Odločite se lahko tudi za izlet do palače v Blatenskem Kostelu (Keszethely), ki je ena večjih in najbolj obiskanih na Madžarskem, se odpravite na razgledni hrib Balatongyörök – Szépkilátó ali pa v jamo Tapolca, kjer se boste s čolnom vozili po čudovito modrem podzemnem jezeru in občudovali jamo, v kateri ni kapnikov.

Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)
Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)

Če pa bi radi svoje dni preživeli bolj ležerno in hedonistično, potem morate pokusiti specialitete, značilne za regijo Zala, in pa seveda vina mesteca Hévíz!

Dodatne Informacije

Več informacij:
heviz.hu

Rezervacija namestitve v Hévízu:
booking.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.