fbpx

Teslin paradoks: Zakaj vlagatelji ne razumejo vizijo Elona Muska?

Teslino prihodnost poganja AI

Foto: Tesla
Zadnjič posodobljeno:

Česa ne razumejo vlagatelji? Tesla je bila v ospredju revolucije električnih vozil (EV) in čeprav je bila osredotočenost podjetja na izdelavo avtomobilov osrednjega pomena za njegov uspeh, je Tesla veliko več kot samo proizvajalec avtomobilov. Vizija Elona Muska za Teslo je ustvariti trajnostno energetsko prihodnost in umetna inteligenca je v središču te misije. Od razvoja lastnih mikroprocesorjev do izdelave robotov je Tesla pionir pri uporabi umetne inteligence v proizvodnji, transportu in drugod. Ta članek raziskuje Teslin pristop k umetni inteligenci in kako ta oblikuje prihodnost.

Ko pomislite na Teslo, verjetno pomislite na električne avtomobile, vendar se je podjetje vedno osredotočalo na ustvarjanje trajnostne energetske prihodnosti. Avtomobili so le en del tega poslanstva. Komerciali produkt, ki financira bodoči cilj. Končna vizija Elona Muska za Teslo je uporaba umetne inteligence za preoblikovanje načina življenja, dela in potovanja, pri čemer podjetje močno napreduje k doseganju tega cilja. Elon Musk je že ničkolikorat izjavil, da so Teslini avtomobili le roboti na kolesih. In kdor ga posluša pozorno mu bo jasno, da bo Tesla v prihodnosti predstavljala veliko več kot le avtomobile.

Tesla je programsko podjetje, ki razvija tudi strojno opremo

Teslina strategija AI je večplastna. V svojem bistvu je podjetje Tesla programsko podjetje, ki se osredotoča na razvoj algoritmov umetne inteligence, ki se lahko učijo iz podatkov in sprejemajo odločitve v realnem času. Ta pristop je pripeljal do razvoja nekaterih najnaprednejših samovozečih sistemov umetne inteligence na svetu, Teslina tehnologija avtopilota pa že spreminja način razmišljanja o prevozu. Hkrati pa je podlaga za druge produkte. Naprimer humanoidne robote. Te Tesla primarno ne bo razvila, da vam bodo doma kuhali čaj. Temveč jih bo razvila, da bo lahko lažje in hitreje izdelovala avtomobile. Primarno bo humanoidne robote testirala v svojih tovarnah. In z njimi nadomeščala delavce. Roboti so pomembni za Teslino prihodnost, zato podjetje izdeluje lastnega humanoidnega robota, imenovanega Optimus. Musk je dejal, da bo robot sposoben opravljati “nevarne, ponavljajoče se in dolgočasne” naloge, s čimer bodo ljudje osvobojeni, da se bodo osredotočili na bolj ustvarjalno in zahtevno delo. Optimus je še v razvoju, vendar je jasno, da Tesla vidi robotiko kot ključni del svoje prihodnosti. Roboti so bistveni del Tesline proizvodne strategije, saj lahko delajo hitreje in natančneje kot ljudje, s čimer zmanjšajo napake in povečajo učinkovitost. In po besedah Elona Muska – resna prihodnost podjetja Tesla in posel večji od avtomobilskega.

Ambicija ni leproizvodnja avtomobilov. Temveč umetna inteligenca

Toda Tesline AI ambicije presegajo le avtomobile. Podjetje razvija tudi lastne mikroprocesorje, ki bodo uporabljeni za napajanje vrste izdelkov, od sistemov za shranjevanje energije do robotov. V osnovi je Tesla poponoma IT podjetje.

Vendar pa umetna inteligenca ne bo imela pomembne vloge le v proizvodnji in transportu. Musk je govoril tudi o tem, kako lahko umetna inteligenca pomaga pri reševanju nekaterih največjih izzivov na svetu, od podnebnih sprememb do zdravstvenega varstva. Teslini sistemi za shranjevanje energije že pomagajo zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv, podjetje pa raziskuje nove načine za uporabo umetne inteligence, da bi bila proizvodnja energije bolj učinkovita in trajnostna.

Drugi ključni del Tesline strategije AI so podatki. Teslin vozni park ustvarja ogromno podatkov, ki se vrnejo nazaj v algoritme AI podjetja. Ti podatki Tesli pomagajo prepoznati vzorce, narediti napovedi in razviti nove funkcije za svoje avtomobile. Ima pa tudi potencial za uporabo na drugih področjih, kot sta načrtovanje mesta ali upravljanje prometa. Tesla ima največ podatkov med vsemi proizvajalci avtomobilov in te podatke v praksi uporablja pri razvoju novih izdelkov. Tako Teslini inženirji vedo za vzorce prometnih nezgod in to znanje umeščajo v dogajanja ob izboljšanju prometne varnosti.

Muskova vizija je preprosta

Kakšna je torej prihodnost za Teslo in AI? Muskova vizija za Teslo ni nič drugega kot preoblikovanje načina življenja, dela in potovanja, umetna inteligenca pa je osrednjega pomena za dosego tega cilja. Ker se umetna inteligenca še naprej razvija, lahko pričakujemo, da bomo Teslo videli v ospredju novega razvoja, ki bo premikal meje možnega. Znanje, ki ga pridobivjo z robotom na 4 kolesih – avtomobilom, se po pretočilo v humanoidnega robota. Identična AI logika samoučenja in izpopolnjevanja ter medsebojne povezanosti AI v skupno zavest in deljeno znanje pa bo omogočilo izjemen napredek te tehnologije in popolno spremembo sveta.

Foto: Tesla

Teslina misija je torej je ustvariti trajnostno energetsko prihodnost je ambiciozna in AI je ključni del te misije. Od razvoja lastnih mikroprocesorjev do izdelave robotov je Tesla pionir pri uporabi umetne inteligence v proizvodnji, transportu in drugod. Osredotočenost podjetja na podatke in analitiko, skupaj z njegovim neusmiljenim prizadevanjem za poenostavitev in povečanje produkcije na račun poenostavljanja, ga loči od tradicionalnih proizvajalcev avtomobilov in kaže njegov potencial za preoblikovanje celotnih industrij.

Teslin paradoks – vlagatelji

Kljub temu se številni vlagatelji še vedno trudijo razumeti Teslino vizijo prihodnosti. Nekonvencionalen pristop podjetja k proizvodnji in osredotočenost na umetno inteligenco je težko razumeti, zlasti za tiste, ki so vajeni tradicionalnih metod. Vendar je prav Teslin dan za investitorje pokazal kako zelo drugače se rešuje probleme in vprašanja v podjetju Tesla. Predvsem pa je pokazal kulturo podjetja, ki je popolnoma usmerjeno v prihodnost in jo nič ne zadržuje v sedanjosti. Tudi zato ima Tesla po mnenju mnogih 15 let prednosti pred vsemi ostalimi. Tudi zaradi mentalitete, ki sprejema spremembe. To pa je v podjetjih najtežje doseči. Tesla ima predvsem težave s PR, ker so se tradicionalni mediji postavili po robu Elonu Musku. Hkrati pa te medije “poganja” tradicionalna industrija, ki oglašuje v teh medijih. Zato so konkurenca in mediji vedno zelo skeptični do idej Tesle in Elona Muska.

Ker pa se tehnologija še naprej razvija in se svet premika proti bolj trajnostni prihodnosti, postaja vse bolj jasno, da je Teslin pristop prava pot naprej. V bistvu je edina možna pot. Osredotočenost podjetja na umetno inteligenco in odločanje, ki temelji na podatkih, bo verjetno postalo norma v številnih panogah, saj podjetja iščejo načine za izboljšanje učinkovitosti, zmanjšanje stroškov in ustvarjanje izdelkov, ki so bolj trajnostni. Tu Tesla deluje z neprimerljivo več podatki od konkurence. Tudi zato bo vselej en korak pred konkurenco. Strokovnjaki pa trdijo, da so v načinih proizvodnje in načrtovanja vsaj 12 do 14 let pred konkurenco.

Foto: Tesla

Kakšna je torej prihodnost Tesle? Nemogoče je reči z gotovostjo, vendar je potencial podjetja za rast in inovacije vsekakor obetaven. Ker še naprej razvija nove tehnologije in išče načine za integracijo umetne inteligence v več izdelkov, bi Tesla lahko postala prevladujoč igralec ne le v avtomobilski industriji, ampak tudi v mnogih drugih. Teslin uspeh bo odvisen od sposobnosti, da nadaljuje z inovacijami in premikanjem meja, ter od sposobnosti, da prepriča tako vlagatelje kot javnost, da je njegova vizija za prihodnost ne samo mogoča, ampak nujna. Medtem ko svet išče načine za boj proti podnebnim spremembam in gradnjo bolj trajnostne prihodnosti, je jasno, da bodo imela podjetja, kot je Tesla, ključno vlogo pri oblikovanju prihodnjih let.

Tudi zato v kolikor imate denar za investicijo je sedaj pravi trenutek za nakup ali investicijo v podjetje Tesla. Delnice so kljub zapisanemu padle.

Dodatne Informacije

tesla.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.