fbpx

Time razkriva, katerih 10 stvari nam najbolj ‘grozi’ v 2018

Ah, še začelo se ni dobro, pa nam že grozijo. No, nekoliko pretiravamo. A zagotovo poleg vseh lepih stvari, ki nam jih bo 2018 prineslo, obstaja tudi seznam nevarnosti v takšni ali drugačni obliki. Ameriška revija Time je pristavila svoj piskrček in na seznam uvrstila 10 potencialnih groženj človeštvu v pravkar začetemu letu.

Katerih 10 stvari nam najbolj ‘grozi’ v 2018:

1. Vzpon Kitajske

Že kar nekaj časa se Kitajsko omenja kot naslednico ZDA v gospodarskem smislu. Država z največjim številom prebivalstva je razvila najnaprednejši sistem globalne menjave in investicijskih strategij. In prevzemanje primata na svetovnem trgu bi utegnilo še poglobiti že tako načete odnose z ZDA, kar pa ne obeta ravno najboljšega scenarija.

Kitajski predsednik Xi Jinping
Kitajski predsednik Xi Jinping

2. “Nesreče”, ki vodijo v vojno

Že kar nekaj časa nismo bili priča večji geopolitični krizi, a teren je pripravljen na kar nekaj območjih. Severnokorejsko-ameriški konflikt, Sirija ter rusko-ameriški odnosi morda potrebujejo samo eno napačno potezo, ki lahko sproži posledice večjih razsežnosti.

3. Tehnološka hladna vojna

Kitajska in ZDA bosta želeli postati center moči tehnološkega napredka in vsaka si želi ob sebi imeti čim večje število podpornic. Kako se bodo odzvale ostale države, bomo videli.

4. Mehika

Severnoameriški prostotrgovinski sporazum NAFTA bo v 2018 močno vplival na usodo Mehike, saj je to leto volilno leto, ko bodo Mehičani izbirali novega predsednika. Ali se bodo gospodarsko osamosvojili ali pa bodo še vedno odvisni od ZDA?

5. Napetosti med ZDA in Iranom

Te napetosti trajajo že kar nekaj let in zdi se, da jim ne bo konca. Za jedrski sporazum se zdi, da je na trhlih tleh. Trumpova podpora Savdski Arabiji in ameriško vmešavanje v regiji ne kažeta na umiritev razmer.

Azadi Tower, Teheran, Iran
Azadi Tower, Teheran, Iran

6. Nezaupanje v institucije

Javno zaupanje v vlade, politične stranke, sodišča in medije po celem svetu pada in to vodi v kaos. Populizem je prevzel močno vlogo in nič dobrega se ne more izcimiti iz tega.

7. Novi protekcionizem

Globalizacija se očitno sooča z novimi izzivi in ukrepi. Na trgu digitalne ekonomije so zidovi vedno višji in konkurenca nezaželena. Subvencije, dajatve in podobni ukrepi otežujejo prosto trgovanje ter zaostrujejo odnose.

8. Britanske težave

Brexit se je zgodil in treba ga je sprejeti. Zdaj smo priča pogajanjem med Anglijo, EU in ostalim svetom, ki bodo očitno trajala še kar nekaj časa. Nestanovitnost tako velikega svetovnega ‘igralca’ je vedno lahko grožnja tudi ostalim.

Kako bo Brexit vplival na EU?
Kako bo Brexit vplival na EU?

9. Politika v južni Aziji

V jugovzhodnem delu Azije se soočajo z versko-politično nestabilnostjo. Indonezijo, Mjanmar in Malezijo že kar nekaj časa pretresajo politično-verski pretresi, ki občasno prekipijo celo v spopade, ki terjajo smrtne žrtve.

10. Varnost Afrike

Militarizacija in terorizem v Južnem Sudanu, Maliju ter Somaliji grozijo tudi ostalim afriškim državam (Nigerija, Kenija itd.). Države nimajo dovolj sredstev, da bi zagotavljale varnost, zunanji udeleženci, ki naj bi pomagali pri stabilizaciji razmer, pa najbrž v nedogled ne bodo na voljo.

A vse morebitne grožnje ostajajo morebitne, saj jih nihče z gotovostjo ne more napovedati. Držimo pesti, da ostanejo zgolj morebitne.

Dodatne Informacije

Več informacij:
time.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!