fbpx

Tja NIKAR ne potujte: najbolj nevarne države za leto 2020

Nov interaktivni zemljevid je razkril, katere so najbolj nevarne države na svetu za leto 2020.

Letošnji interaktivni zemljevid, ki so ga ustvarili pri organizaciji International SOS, svetovnem strokovnjaku za tveganje, razvršča varnost držav po treh merilih: medicinski varnosti, splošni varnostni in cestni varnosti. Države so glede na ocenjeno stopnjo varnosti razvrščene v enega izmed petih razredov: od “nepomembnega” varnostnega tveganja do “skrajnega” varnostnega tveganja.

Letos so bile kot “izjemno tvegane” prepoznane naslednje države:

  • Mali
  • Somalija
  • Južni Sudan
  • Srednjeafriška republika
  • Jemen
  • Libija
  • Sirija
  • Irak
  • Afganistan
  • del Ukrajine
Libija
Libija

V teh državah sta vladni nadzor in mir na večjih območjih minimalna ali pa celo ne obstajata. Obstajajo grožnje nasilnih napadov oboroženih skupin, prometne storitve so pod povprečjem ali komaj delujoče, veliki predeli držav pa so tujcem nedostopni.

Na drugi strani pa so bile številne nordijske države uvrščene v razred z najnižjo stopnjo tveganja; med te so uvrstili Grenlandijo, Islandijo, Norveško, Finsko in Dansko. Med najvarnejše so bili uvrščene tudi Švica, Luksemburg in Slovenija, ki je na 8. mestu najvarnejših držav na svetu. V teh državah so po mnenju organizacije International SOS stopnje nasilnega kriminala zelo nizke, večjega političnega nasilja ali državljanskih nemirov ni. Varnostne in reševalne službe so učinkovite, infrastruktura pa zanesljiva. Prevozne storitve so na visoki ravni.

Narsarsuaq na Grenlandiji
Narsarsuaq na Grenlandiji

Države z velikim zdravstvenim tveganjem so Venezuela, Haiti, Niger, Libija in številne države zahodne Afrike. Za te velja, da so primarna oskrba, nujna oskrba ali zobozdravstvene storitve zelo omejene ali pa ne obstajajo. Kakovostna zdravila na recept pogosto niso na voljo. Okužbe, ki se prenašajo s hrano in vodo, so zelo pogoste. Med države z velikim zdravstvenim tveganjem spadata tudi Severna Koreja in Afganistan. Večina evropskih držav (z izjemo Kosova) je v kategoriji držav z majhnim do srednje velikim zdravstvenim tveganjem.

Glede na stopnjo cestne varnosti pa so kot najbolj tvegane prepoznali Vietnam, Tajsko, Belize, Saudovo Arabijo, JAR, Namibijo in veliko drugih afriških držav. Najmanj tvegane države pa so Kanada, Avstralija, Nova Zelandija, Japonska in Egipt.

Pri International SOS popotnikom svetujejo, naj pred potovanjem pridobijo čim več informacij z uporabo virov, kot je ta zemljevid. Prav tako poudarjajo, naj se po nasvet popotniki obrnejo tudi na druge vire – preverijo naj spletna mesta, namenjena potovanjem, svoja vprašanja pa naj naslovijo tudi drugim turističnim organizacijam.

Dodatne Informacije

Več informacij:
travelriskmap.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!