fbpx

Tjaša in Neža Kenda – Velike ideje, sestrska ljubezen in majhen vrtec

Tjaša in Neža Kenda sta sestri, ki sta združili moči in osamljeni hiši z ogromnim vrtom, v kateri sta preživeli srečno otroštvo, vdahnili povsem novo življenje, saj sta jo preuredili v zasebni vrtec – Mini vrtec. Tjaša in Neža vsekakor dokazujeta, da lahko tudi v kriznih časih uresničimo svoje sanje in lastnoročno poskrbimo za svojo prihodnost. Punci sta vsekakor vzeli vajeti v svoje roke.

City Magazine: Zelo sta še mladi, stari sta 25 in 29 let … kako, da sta se tako mladi odločili odpreti popolnoma svoj vrtec, in kaj vaju je pri tem inspiriralo? Odkod ideja?
Tjaša in Neža Kenda: Zametek ideje se je zgodil že nekaj let nazaj, ko smo se odselili iz hiše za Bežigradom. Mogoče je za idejo poskrbel najmlajši član družine, ki je ravnokar dopolnil eno leto, da smo se končno odločili začeti. Otroci so prihodnost, tako da je vrtec investicija v prihodnost in glede na to, da smo imeli ustrezen prostor, sva se odločili izkoristiti ponujeno priložnost. Nekaj je zagotovo tudi nostalgije po srečnem otroštvu, ki sva ga preživeli v hiši, kjer se sedaj vrtec odpira.

City Magazine: Ali vama pri uresničevanju projekta še kdo pomaga, vaju spodbuja in stoji ob strani? Kakšni so odzivi najbližjih?
Tjaša in Neža Kenda: Izkazalo se je, da je odpiranje vrtca kar velik zalogaj, vendar sva za enkrat naleteli na same pozitivne odzive in pomoč cele družine pa tudi prijateljev. Seveda so tudi skrbi, predvsem s strani “modrejših” članov družine, ki pa jih za enkrat jemljeva kot izziv.

City Magazine: Kje najdemo Mini vrtec in koliko otrok bo v njem našlo svoj prostor, poln otroške domišljije?
Tjaša in Neža Kenda: Vrtec se nahaja v prenovljeni hiši z velikim zelenim vrtom za Bežigradom, na Kadilnikovi ulici 7. Lokacija se nama zdi odlična, saj vrtec leži blizu ljubljanske obvoznice in na poti v center Ljubljane, a je istočasno odmaknjen od mestnega vrveža. Imeli bomo svoje parkirišče, novo opremljene prostore s teraso in urejen, ograjen vrt z igrali, prostora pa bo prvo leto za dvanajst malih nadebudnežev.

City Magazine: Kaj bodo oziroma so ključne lastnosti programa vrtca? Kaj se vama zdi pri izobraževanju malčkov najpomembnejše?
Tjaša in Neža Kenda: Program Mini vrtca je izoblikovan tako, da otroku nudi spodbudno okolje s pestro ponudbo različnih področij dejavnosti, ki bogatijo znanje otrok in jih spodbujajo pri razvoju. Temelji za izvajanje programa so področja, ki v prvi vrsti zajemajo krepitev gibalnih in miselnih sposobnosti otroka, učenje ne le slovenskega ampak tudi angleškega jezika, spodbujanje otroške prirojene ustvarjalnosti, spoznavanje lastne in tuje kulture ter osnovnih pravil komuniciranja in vedenja ter spoznavanje narave in odgovornega ravnanja z njo. Prostoren in razgiban vrt nam omogoča, da otrokom predstavimo pozitiven odnos do življenja, narave in hrane.

Otroci so prihodnost in to je potrebno vzeti na znanje.

City Magazine: Kaj Mini vrtec ločuje od ostalih podobnih vrtcev?
Tjaša in Neža Kenda: Mini vrtec je več kot le varstvo; smo majhen vrtec, a z velikimi idejami. Stremimo k ustvarjanju dinamičnega urnika za otroka, ki ima na voljo vedno nove individualne in skupinske dejavnosti, ki prinašajo nove izkušnje in znanje. Zato program tudi ni neomajno določen, saj ima možnost prilagajanja in nadgradnje glede na potrebe in želje otrok ter staršev, ki jih vedno vabimo k sodelovanju. Poleg tega se dejavnosti za otroke ne končajo ob koncu delovnega časa vrtca, saj bodo celo leto na voljo zanimive dodatne dejavnosti; tako staršem otroka ni potrebno voziti na več koncev, saj najdejo vse na enem mestu, pri nas.

City Magazine: Kdaj bo Mini vrtec odprl svoja vrata, lahko pridemo na morebitni dan odprtih vrat?
Tjaša in Neža Kenda: Otvoritev vrtca bo v začetku meseca maja, ko bodo že potekali vpisi za september. Seveda bo vrtec tudi po odprtju mogoče obiskati in si ogledati prostore, organizirani pa bodo tudi dnevi odprtih vrat, kjer bo poskrbljeno za popestritev za otroke. V vrtcu bo živahno tudi v najtoplejših mesecih, saj bodo poleti našim malčkom na voljo poletno varstvo, ustvarjalne delavnice in organizirana praznovanja rojstnih dni.

City Magazine: Pravita, da je bilo vajino otroštvo srečno. V kakšnem smislu?
Tjaša in Neža Kenda: Vedno smo veliko počeli skupaj kot družina in se veliko smejali, pa naj je bilo to doma ali na poti na izlet, kjer smo na ves glas peli ali pa se igrali igrice. Lepe dneve smo vedno preživeli zunaj; doma nam je to omogočal vrt, veliko časa pa sva se tudi podili po gozdu blizu babičine hiše. Predvsem sva imeli srečno otroštvo, ker so nama starši posvečali veliko pozornosti in danes vidiva, da sta želela vse, kar vesta, prenesti tudi na naju. Ko pomisliva za nazaj, se kar nasmehneva …

City Magazine: Kateri so vajini najlepši otroški spomini?
Tjaša in Neža Kenda: Kar se nama je najbolj vtisnilo v spomin, je to, da je bila hiša vedno prostor za dogodivščine … hiša je bila ravno dovolj velika, da si lahko iz zaves postavil svoje skrivališče in nevidno pot ven, kjer smo se podili po travi, se skrivali, žogali … oče je znal postaviti največji indijanski šotor na svetu, mama pa je znala iz zemlje speči najboljšo potičko …  Gugali sva se na gugalnici, ki je visela z drevesa, ki sva ga preplezali vedno znova in znova in jedli češnje s strehe vrtne ute. Imeli smo piknike za vse priložnosti, da smo se le otroci družili in igrali, vedno je bila polna hiša.

City Magazine: Zakaj ravno otroški vrtec? Od kod ljubezen do varstva otrok?
Tjaša in Neža Kenda: Od nekdaj sva se znašli okoli otrok, ki so brez večjega truda vedno ukradli najino pozornost … otroci so polni življenja in veselja, ki ga ob otrocih občutiva tudi sami, tako da je prvi razlog za vrtec veselje ob igri, zabavnem učenju in ustvarjanju, spremljanju napredka vsakega otroka, ki mu posvetiš čas … ideja se je porodila že leta nazaj, sedaj pa sva končno dobili priložnost za uresničitev.

City Magazine: Kakšna zanimiva sestrska prigoda?
Tjaša in Neža Kenda: Sestrske prigode … jih je toliko, da ne veva, katero izbrati, ampak vedno sva vse počeli skupaj in ko je bilo treba zvečer v posteljo, sva morali vsaka v svojo sobo, a se je mlajša sestrica po pravljici z dekico pogosto na skrivaj odpravila v sobo k starejši sestri, kjer je najraje zaspala.

City Magazine: Ali so vajine sanje še večje? Kaj imata v načrtu za naprej?
Tjaša in Neža Kenda: Načrti za prihodnost so razširiti program in odpreti še en oddelek, predvsem pa vedno voditi program, kjer se bodo tako otroci kot starši počutili predvsem prijetno. Želiva si, da bi oboji z veseljem obiskovali vrtec ter vse dejavnosti, ki jih bomo organizirali.

Dodatne Informacije

Mini vrtec, Kadilnikova ulica 7, Ljubljana
www.minivrtec.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!