fbpx

To je 10 najpogostejših razlogov za prepire v zvezi

Foto: RODNAE Productions / Pexels

Dejstvo je, da se vsak par prepira, tudi tisti, ki na prvi pogled izgledajo, kot da je njihova zveza popolna. Po navadi o tem ne razlagamo vsenaokoli, saj se to pač uvršča med naše zasebno življenje, vendar pa je zanimivo izvedeti, ali se tudi drugi kregajo zaradi podobnih stvari kot mi. Zato smo vam poiskali 10 najpogostejših razlogov, zaradi med romantičnima partnerjema pride do prepira.

Prepiri so nekaj povsem normalnega, ko govorimo o partnerskih odnosih. Vedno lahko pride do najrazličnejših nesporazumov in nemogoče je, da bi imela o čisto vsem enako mnenje. Vendar pa kreg ne sme postati vajina stalnica, namesto tega ga izkoristita za priložnost, da se naučita delati kompromise ter nesporazume reševati na prijazen in spoštljiv način.

Če bi radi izvedeli, o čem se večinoma prepirajo drugi pari, niste edini. Vedno je namreč zanimivo pogledati za kuliso popolnosti in ugotoviti, v čem smo si z ostalimi podobni in v čem se od njih razlikujemo. Raziskave so razkrile 10 najpogostejših razlogov, zaradi katerih v partnerskih odnosih pride do prepira.

Prepiri ne smejo postati stalnica, ampak priložnost, da najdete kompromis Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

1. Ponižujoč odnos

Če se partner obnaša, kot da je boljši od vas in vas obravnava kot manjvredne, se morate zavedati, da si tega ne smete dovoliti. Vsak človek je nekaj posebnega in prav vsak si zasluži spoštljiv, ljubeč odnos.

2. Posesivnost in ljubosumje

Če partner zahteva, da je ves vas čas namenjen samo njemu, nadzira s kom se družite in vas obtožuje stvari, ki jih niste naredili, je prav tako čas za dolg, iskren pogovor. Po navadi ljubosumje in posesivnost izhajata iz čustvene prtljage iz preteklosti in nimata nobene veze z novim partnerjem. Najbolje je, da si takšne občutke vsak razčisti sam pri sebi, saj le tako ne bo sabotiral nove zveze.

3. Pomanjkanje truda in nezanesljivost

Zaslužite si partnerja, ki mu ne bo vseeno za vaša čustva in se bo z vami z veseljem o njih pogovarjal. Prav tako je normalno, da si želite, da se dogovorov drži in da vam z besedami izkazuje ljubezen. Če se vam zdi, da se vaš partner trudi premalo, je prvi korak, da mu to poveste, pri tem pa se osredotočite na to, kako se počutite in kaj potrebujete.

Zaslužite si partnerja, ki mu ne bo vseeno Foto: Mikhail Nilov / Pexels

4. Nasilje

Če je v vašem razmerju prisotno nasilje, pa naj gre za fizično ali psihično, je nujno, da imate sami sebe radi in to razmerje zapustite. V večini primerov nasilje namreč s časom postane vedno hujše in tega si ne zasluži prav nihče.

5. Nezvestoba

Žal je tudi nezvestoba pogost faktor pri prepirih v partnerskih zvezah. Zapomnite si, da ne zahtevate preveč, če želite, da je partner intimen samo in izključno z vami, in da za varanje opravičila ni. Če nekdo s svojim razmerjem ni zadovoljen, mora težavo rešiti prek pogovora ali razmerje zaključiti, gotovo pa iskanje nekoga novega ni prava pot.

6. Brezbrižnost

Če se vam zdi, da ste za vse sami, saj partner ne pomaga pri čiščenju in ostalih hišnih opravilih, pušča oblačila vsenaokoli in se obnaša, kot da mu je vseeno, niste edini, saj se s tem problemov sooča veliko parov. Vendar pa to ne pomeni, da je tako vedenje v redu: s partnerjem se pogovorite in mu dajte vedeti, da želite spremembo.

V zdravem odnosu si partnerja pri hišnih opravilih pomagata Foto: Becca Tapert / Unsplash

7. Obsedenost z videzom

Verjemite ali ne, tudi obsedenost z videzom se uvršča visoko med razlogi za prepire. Veliko ljudi namreč zmoti, da se njihov partner konstantno ukvarja z lastnim izgledom, veliko porabi za oblačila in obutev, …

8. Negativno razpoloženje

Do kreganje lahko privede tudi to, da je eden od vaju ves čas v poplavi neprijetnih čustev – vedno slabe volje, jezen, zamerljiv. Seveda gre vsak v življenju čez slaba obdobja in takrat si med seboj pomagamo, vendar pa je izredno slab znak, če partner ne kaže interesa, da bi svoje težave razrešil in namesto tega na vas stresa jezo.

9. Zavračanje spolnosti

Prepiri glede spolnosti so prav tako pogosti – ali eden od vaju spolnost zavrača in se zato drugi počuti nezaželenega, ali pa jo eden od vaju želi ves čas, tudi ko drugemu to ne paše. Zapomnite si, da tudi, če ste v zvezi, niste dolžni delati ničesar, česar ne želite, vendar pa dajte partnerju vedeti, da to ne pomeni, da se vam ne zdi privlačen oz. da ga nimate radi.

10. Seksualizacija drugih

Med seboj smo si različni. Nekateri pari radi skupaj pokomentirajo, kateri pevci in filmske zveze se jim zdijo privlačni, ostali pač ne. Pomembno je, da partnerju postavite jasno mejo, glede česa se še počutite prijetno in glede česa ne.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!