fbpx

To je paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavila na Expo 2020 Dubaj

Na letošnji izvedbi najstarejše svetovne razstave, ki že od leta 1751 združuje znanje, ustvarja poslovne priložnosti in išče odgovore na izzive človeštva, bo sodelovala tudi Slovenija. Razstava bo prvič potekala v eni od arabskih držav, v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, odvijala pa se bo med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022.

Na njej se bo predstavilo rekordnih 190 držav, med tistimi, ki bodo imele lastne in posebej za to priložnost zasnovane paviljone, pa je tudi Slovenija. Glavne teme razstave EXPO 2020 bodo mobilnost, priložnost in trajnost, del slednje bo tudi slovenski paviljon. V njem se bodo vsak dan odvijala poslovna druženja, gastronomska doživetja in presenečenja s slovenskim podpisom. Obisk svetovne razstave EXPO je vselej doživetje z dodano vrednostjo, saj odpira vrata do novih poslovnih partnerstev in priložnosti.

Slovenija bo v Dubaju nastopila pod sloganom Slovenia.Green Smart Experience, s katerim se bo svetovni javnosti predstavljala kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Ohranjanje zelene narave, kot rezultat nenehnega razmišljanja o vplivih, ki jih imamo ljudje in posel na naše okolje, je nekaj, kar že stoletja dodobra zaznamuje slovensko delovanje in razmišljanje. Kot edina država na svetu, ki ima v svojem imenu besedo ljubezen (angl. Love), Slovenija predstavlja skupek naravnih lepot, ki so že od nekdaj navdih za številne trajnostne inovacije in zdrav življenjski slog.

Slovenija je predstavljena kot zeleno srce v središču Evrope in človek jo lahko resnično spozna le, če jo začuti, zato bo srce tudi v središču slovenskega paviljona. Obiskovalci bodo imeli priložnost s srcem začutiti, kaj pomeni sobivanje z naravo in trajnostni razvoj ter z deljenjem svojih srčnih utripov prispevati k nadaljevanju trajnostnih idej za boljši jutri.

Slovenski paviljon na Expo Dubaj 2020

Idejno zasnovo za paviljon je pripravil arhitekturni studio Magnet design, d. o. o., postavilo pa ga bo podjetje Riko, d. o. o. Paviljon je arhitekturno zamišljen kot lebdeča zelena oaza na vodni blazini in prikazuje slovensko modrost, inovativnost in energijo. V njem so poudarjeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj zaznamujejo: voda, ki je naš obraz in predstavlja vir življenja, vitalnosti, pretok materialov in idej; narava, lebdeči gozd – oaza, ki lebdi in povezuje zemljo z univerzumom, znanjem in inovativnostjo ter predstavlja srce Slovenije ter inovativnost, ki jo predstavlja ogromen leseni senčnik, naš ščit, ki je tehnološki izum z močno slovensko identiteto. V vidni konstrukciji paviljona so inovativno uporabljeni elementi, ki so montažni, trajnostni in razgradljivi: kovina, steklo, les in kamen.

Privlačno zasnovana zunanjost paviljona predstavlja slovenski gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije bo v predelu lebdeče zelene oaze nameščeno zeleno rastlinje, ki bo v času razstave s posebno inovativno tehnologijo, ki je plod slovenskega znanja, ves čas ustrezno hlajeno in vlaženo ter s tem obiskovalcem ponujalo blagodejno osvežitev. Inovativnost slovenskega gospodarstva predstavlja kot sito oblikovana streha objekta iz slovenskega lesa, ki je bil eden od izdelkov ribniške suhe robe, ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini. Slovenski les bo poskrbel za senco paviljonu in užitek obiskovalcev. Paviljon bo 70 cm spuščen v zemljo, s čimer bo poskrbljeno za naraven hlad in povezovanje z naravo, kraškim podzemljem in vodo. Voda bo obkrožala celoten paviljon.

Paviljon je zasnovan kot pametno okolje, ki bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti z uporabo naprednih digitalnih rešitev. V notranjosti objekta je poudarek na sodobnih tehnologijah, LCD stenah, tlakih in stropih, ki bodo s sistemom vitrin in pametnih instalacij predstavljali slovensko inovativnost, znanje in slovenske gospodarske presežke. S svetlobnim utripanjem v ritmu bitja srca pa bo paviljon obiskovalce že od daleč vabil na edinstveno celostno doživetje Slovenije z vsemi čuti.

Slovenski paviljon bo postavljen v tematskem sklopu Trajnost na 1.550 m2 velikem razstavnem prostoru, ki ga odlikuje odlična lega v neposredni bližini enega od treh vhodov na prizorišče svetovne razstave. Slovenski paviljon ima tri nadstropja.

Zanimivosti o Expo 2020

Svetovne razstave Expo so organizirane vsakih pet let z namenom obravnavanja določenih aktualniih svetovnih tem. K sodelovanju so povabljene vse države sveta, ki skozi določeno temo izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako zadovoljiti potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja ter javnosti seznanjajo s smernicami za prihodnost.

Na Expo Dubaj 2020 bo sodelovalo več kot 190 držav udeleženk, ki predstavljajo več kot 95 odstotkov celotne svetovne populacije. Dogodek ponuja odlično priložnost za mednarodno promocijo in utrditev ugleda Slovenije v svetu ter hkrati ponuja možnost za krepitev dvostranskih in večstranskih političnih, gospodarskih in kulturnih odnosov Slovenije z drugimi državami sveta. Udeležba Slovenije je zanimiva tudi z vidika nosilnih tem razstave, ki se tesno navezujejo na razvojne politike Slovenije.

Slovenija je s skoraj 60 odstotki površine pokrite z zelenimi gozdovi in številnimi vodnimi izviri pravo nasprotje ZAE in s tega vidika zelo zanimiva tudi kot turistična destinacija. Z ustrezno komunikacijsko in promocijsko strategijo »zelenega« turizma na »EXPO 2020 Dubaj«, je mogoče pričakovati, da bi se del turističnih tokov, ki so zadnja leta usmerjeni v druge alpske države (npr. Švico, Avstrijo, Italijo in Nemčijo), lahko preusmeril tudi v Slovenijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!