Foto: Tesla

Nova Tesla S: model, ki spreminja svet – ponovno

Nova Tesla S bo zmogla preko 800 km dosega!

Tesla S je vsekakor eden najpomembnejših avtomobilov v avtomobilski zgodovini in model, ki je Teslo izstrelil med vodilne avtomobilske proizvajalce ter mu vsekakor tlakoval pot do najvrednejšega avtomobilskega podjetja na svetu. Tudi zato so mikro spremembe, takšne kot tokrat, veliki skok v prihodnost. Nova Tesla S bo zmogla preko 800 km dosega!

Po letih pretresanja in postavljanja standardov na trgu električnih vozil je Tesla končno napovedal posodobljeno različico svoje limuzine Model S, avtomobila, ki je podjetje pripeljal med resne proizvajalce avtomobilov. V okviru letnega poročila o prihodkih v četrtem četrtletju 2020 je Tesla razkril, da kmalu prihaja močno spremenjen Model S, proizvodnja pa se bo začela že v nekaj tednih. Predstavljamo vam prav vse informacije, ki so do sedaj na voljo.

Običajno bi se najprej posvetili zunanjosti, a so tam le manjše kozmetične spremembe. Toda lahko rečemo, da je resnična sprememba pravzaprav tokrat v notranjosti tega modela. Tu je mala revolucija. Tesla S se je poslovila od navpične postavitve tabličnega računalnika, ki jo najdemo v trenutnih Modelu S in X. Ta zaslon pa je nadomestil 17,0-palčni portretni zaslon, ki je videti skoraj enak tistemu v Modelu 3 in Y. Pri Tesli pravijo, da je ločljivost zaslona močno izboljšana in zmore resolucijo kar 2200×1300 z boljšo svetilnostjo ter še izboljšano odzivnostjo. Na razpolago pa bo “dodaten” zaslon za vozne podatke, ki je nameščen pod precej specifičnem in drugačnem, tokrat odsekanim volanu. Slednji izgleda kot da je prišel iz vozila, ki ni iz tega sveta. Spominja na enak slog volana, kot smo ga videli pri novem konceptu Roadsterja. Seveda je prenovljena celotna notranjost kot argonomija armaturne plošče, ki je veliko bolj pokončna in poseben integriran sistem prezračevanja, ki je bil prvič predstavljen v modelu 3. Večji deli lesenih oblog dopolnjujejo nov videz, ki je sveže “futurističen” in vseeno precej drugačen od obstoječega.

Hmmm…. kaj je novega na zunanjosti?!
Foto: Tesla

Če pogledamo zunanjost je avtomobil mogoče takoj prepoznati kot model S. Večina predelave se je zgodila na spodnjem delu sprednje maske, opazen pa je tudi nov dizajn platišč. Celotna silhueta je videti bolj športno kot prej, z agresivnimi detajli, ki jih najdemo skozi celotno zasnovo. Mnogi so zaradi premajhnega skoka pri modelu S nekoliko razočarani, a avto vseeno ostaja zadosti samosvoj in svež. Le tako futurističen ni, kot je bil pred 9 leti.

Obstajajo tudi novi nivoji opreme. Dvomotorni “Long Range” ostaja osnovni modeli, vendar je nadgrajeni nivo opreme Performance zamenjal model Plaid. Med starimi izvedbami Performance in novimi modeli Plaid ni prave razlike v zmogljivosti, za model S pa kasneje v letu 2021 prihaja novi Plaid+, ki prinaša nove baterijske celice. Te nove baterije bodo Plaid + omogočile do 836 kilometrov dosega z enim polnjenjem ter pospeške 0–100 km/h v manj kot 1,99 sekunde.

Ljubitelji športnih terencev bodo z veseljem izvedeli, da je Tesla potrdil tudi osveženo različico modela X, ki bo vključeval enake zunanje in notranje spremembe kot model S.

Dodatne Informacije

tesla.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Green NCAP: to so najbolj zeleni avtomobili leta 2020