fbpx

Tukaj so rezultati mojega genetskega testa! Neverjetno, kaj vse razkrivajo!

Oglasno sporočiloGenePlanet

Pa sem jih dočakala … rezultate genetskega testa. Saj se še spomniš, da sem opravila genetski test, da bi ugotovila, zakaj je moje telo tako zelo trmasto pri hujšanju in stresu, kajne? No, zdaj so tukaj rezultati in očitno je, da marsikaj delam zelo narobe, čeprav sem ves čas mislila, da vse delam prav! #facepalm

Po tem, ko sem opravila genetski test podjetja GenePlanet, daleč najpopolnejši test v smislu, kaj vse lahko izveš o sebi in svojem DNK-ju na področju življenjskega sloga, sem potrpežljivo čakala na rezultate, ki jih dobiš nekje v roku treh do štirih tednov. O rezultatih testa so me obvestili z e-poštnim sporočilom, čakali pa so me kar na namizju app.geneplanet.com (tam, kjer sem svoj test tudi registrirala). Pa da ne bom dolgovezila, bi ti kar predstavila, kaj vse sem uspela izvedeti na podlagi genetskega testa!

Ko sem torej dobila rezultate, sem si najprej rezervirala brezplačen polurni posvet s strokovnjakinjo za prehrano in šport (vse to te čaka v okviru testiranja). Čeprav so rezultati odlično razloženi in vsebujejo tudi uporabna priporočila, sem želela izvedeti še več. Predvsem mi je bilo lažje, da se o rezultatih z nekom pogovorim, z nekom iz mesa in krvi ter z znanjem, ki vse to podpre. In moram priznati, da sem bila navdušena! Z Urško Ahac, strokovnjakinjo za prehrano in šport v podjetju GenePlanet, sva se zaklepetali in lahko bi rekla, da mi je pošteno odprla oči za nekatere stvari, za katere sem bila do zdaj prepričana, da jih delam prav … pa jih ne.

Ni me sram priznati, da sem zelo nagnjena k nihanju telesne teže in verjetno nisem osamljen primer. In genetski test GenePlanet mi je pokazal prav to: po hujšanju imam višje tveganje za ponovno pridobitev teže! Kaj to pomeni? Preprosto – rigorozne diete niso zame, niti prekinitveni post! Preprosto se moram prehranjevati tako, kot se (beri: raznoliko zdravo), in dodati fizično aktivnost. Prav tako se moram naučiti pretentati možgane – torej pred sebe raje postaviti večji krožnik zdrave hrane, kot pa manjši krožnik neumnosti – saj imam višjo nagnjenost k nenasitnosti. V bistvu kar 4-krat težje dosežem občutek sitosti! Še ena zanimiva stvar, ki sem jo izvedela, je, da bi se morala prehranjevati “s soncem”, kar pomeni, da bi morala jesti, ko je dan, takoj ko se stemni, pa prenehati. Pozimi bi to pomenilo, da bi imela večerjo že okoli petih popoldne. Izvedljivo? Mislim, da ja! 😊

Rigorozne diete niso zame, niti prekinitveni post!

Če bi torej nekako povzela: zame je najprimernejša uravnotežena dieta, ki ima nekje 1.800 kalorij. Samo tako mi bo uspelo umiriti težo in telo ter se držati prehranskih priporočil.

Moji rezultati v kategoriji diet in telesne teže

K vsemu temu spada seveda tudi vadba. Urška mi je lepo razložila, da bo 30 minut vadbe dovolj, le da mora ta biti intervalna (HIIT), kjer bom še 48 ur po treningu kurila maščobo. Vadbi bi se morala izogniti kot sem pod stresom ali neprespana, saj mi genetske predispozicije kažejo, da imam višje tveganje za poškodbe mehkih tkiv, kar pomeni, da se lahko 1,2,3 poškodujem, če ne vadim zbrano. Podatek, ki me je pri športni zmogljivosti navdušil je, da imam visok potencial za mišični volumen in pa višji aerobni potencial. Kaj to pomeni? Da bom po vsej verjetnosti za enake športne rezultate morala vložiti manj truda, kot pa oseba, ki ima nižji aerobni potencial, prav tako bom po vsej verjetnosti imela boljše rezultate pri pridobivanju mišične masi. To! “Six-packi”, prihajam!

Moji rezultati v kategoriji športne zmogljivosti

In kot sem pričakovala: moj odziv na stres je negativen in sem t.i. bojevniški tip! Kaj točno to pomeni? Moj encim COMT deluje z le 25-odstotno učinkovitostjo in zaradi tega počasneje razgrajuje dopamin. Glede na moj rezultat sem torej učinkovitejša in moji možgani bolje funkcionirajo v ne-stresnih situacijah. Ko se znajdem pod stresom, se lahko pojavi tesnoba in zmanjšane možganske funkcije. Bojevniški tip pa pomeni, da je moja raven adrenalina že tako ali tako v običajnih dnevnih situacijah na višji ravni, medtem ko se v zahtevnih situacijah še poviša! Na kratko: sem tempirana bomba! 😊 In tukaj si lahko pomagam samo sama, vsak med nami si lahko tukaj pomaga le sam. Treba se bo naučiti reči “ne”, si vzeti čas zase, se malce umiriti, se zaupati ljudem in prositi za pomoč. Zveni preprosto, v praksi je nekoliko težje, pa vendar ni nemogoče – to je moja novoletna zaobljuba!

Seveda pa to še zdaleč ni vse, kar sem izvedela iz opravljenega testa. Imam na primer počasno presnovo kofeina, kar pomeni, da je ena kava na dan moj maksimum. In ta nikakor ne sme biti po kosilu, saj preprečuje normalno absorpcijo želela v kri, ki pa je po mojih genetskih predispozicijah že tako ali tako nekoliko nižje. Enako je z vitaminom B9, ki je na primer pomemben za shranjevanje maščob (tudi tukaj se lahko skriva košček sestavljanke mojih težav s težo).

Imam višjo nagnjenost k razgradnji kolagena (živjo, gubice) in povprečno tveganje za celulit (no, res ga ni pretirano veliko … še). Povprečno je tudi tveganje za krčne žile (kar je vedno dobro vedeti, glede na to, da sem generacija “sedečih”).

Moji rezultati v kategoriji metabolizma in življenjskega sloga

Vso to izčrpno analizo je res težko povzeti v nekaj stavkih, lahko bi nadaljevala še in še, informacij je res veliko in čisto vsaka je koristna na poti do boljšega življenjskega sloga! Odprejo ti oči in čisto drugače gledaš na to, kaj si do zdaj počel s telesom in kako boš od zdaj naprej ravnal s seboj! Genetske predispozicije so zelo pomemben delček sestavljanke, ki je naše telo, saj lahko s pomočjo njih dobimo vpogled v to, kaj se dogaja globoko v nas in čemur morda niti ne bi dali takšne pomembnosti. Pa bi res morali, res bi morali! Če imamo to in cilje, lahko zares spremenimo svoje življenje in končno vidimo, kaj je tisto, kar nam ustreza in zakaj se morda počutimo tako, kot se.

Saj res, da ne pozabim. Ne glede na to, ali se bi odločil za test ali ne, lahko na geneplanet.com brezplačno izračunaš svoj Health Score, ki ga pridobiš, ko rešiš vprašalnik in podaš svoje telesne meritve. Health Score predstavlja rezultat tvojega trenutnega zdravstvenega stanja. Predstavljen je s številko. Na podlagi ocene in priporočil za izboljšanje, lahko svoj rezultat iz dneva v dan izboljšuješ.

O podjetju GenePlanet

Podjetje GenePlanet je svojo poslovno pot začelo leta 2008 z vizijo, da bi imelo čim več ljudi po svetu priložnost, da odkrijejo svoj DNK. S tem bi lahko spremenili svoje stare navade, uživali v prednostih boljše prehrane in gibanja na način, ki bi omogočil najboljše možne rezultate. Geni namreč igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju in so odgovorni za to, da je vsak izmed nas edinstven.

Podjetje GenePlanet tako ponuja DNK teste, prilagojene posameznikom, saj verjamejo, da je prilagojen pristop edina pot do bolj zdravega in izpopolnjenega življenja.

Zraven DNK testov na področju življenjskega sloga lahko pri njih opraviš še:

  • krvne teste – ocenijo tvoje zdravje srca na podlagi krvnih markerjev, ki so povezani s tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni;
  • NIPT – neinvazivni presejalni predrojstveni test;
  • Cancer Screen – eden najobsežnejših testov za odkrivanje tveganja za razvoj raka.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!