fbpx

To je pravi razlog, da se vam kilogrami kopičijo okoli pasu!

Foto: Bill Oxford/Unsplash

Obstajajo znanstveni razlogi, zakaj moški in ženske z vstopom v srednja leta začnejo pridobivati ​​maščobo okoli pasu in zakaj jim je vse težje ohraniti vitko postavo in shujšati.

Raven hormonov

Od 30. leta se raven hormonov v telesu zniža. Zato začne presnova delovati počasneje, kar se pozna na pridobivanju teže. Takrat se namreč porabi manj energije in v telesu se shrani več maščob. Raziskovalci so ugotovili, da to pri povprečnih moških in ženskah, starih med 35 in 55 let, letno povzroči dodatnih 450 do 900 gramov.

Razlog za pridobivanja teže okoli pasu pri moških

Visoka raven testosterona je odgovorne za ohranjanje vitkega in mišičnastega videza pri moških. Hormon veže maščobno tkivo in ga izloči iz telesa, zato se ne nabira okoli pasu. Testosteron pomaga tudi pri izgradnji mišic, pospešuje presnovo in zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, saj ohranja občutljivost za inzulin.

Toda po 30. letu se raven testosterona začne zniževati za približno en odstotek na leto. To pa spodbuja telo k shranjevanju maščob, zlasti v predelu trebuha, kar ni le estetski, ampak tudi zdravstveni problem, saj povečuje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen.

via GIPHY

Razlog za pridobivanja telesne teže okoli pasu pri ženskah

Žensko telo ima v plodnem obdobju občutljivo ravnovesje progesterona in estrogena. Znano je, da višje ravni estrogena povečajo nastanek maščobnega tkiva. Pri mlajših ženskah so ravni obeh hormonov enake. Toda od 35. leta starosti se ravni obeh hormonov znižajo, kar na koncu privede do menopavze. Raven progesterona se hitreje zmanjšuje, kar povzroči nastanek maščobnih oblog okoli pasu.

via GIPHY

Kaj se dogaja pri obeh spolih

Padec ravni hormonov vodi do zmanjšanja mišične mase pri moških in ženskah. Ker je mišično tkivo eden glavnih porabnikov glukoze v telesu, pride do manjše porabe odvečnih kalorij, kar vodi do kopičenja na trebuhu. Pri zmanjševanju mišične mase telo ne predela učinkovito ogljikovih hidratov, zato je treba paziti, da jih ne pojeste preveč.

Ne preskakujte obrokov

Ljudje, ki preskočijo obroke, imajo pogosto vtis, da ne jedo veliko in jim ni jasno, kako in zakaj nikakor ne morejo shujšati. S preskakovanjem obroka pošljete telesu sporočilo, da je čas za lakoto in začnete shranjevati energijo v obliki maščobnega tkiva, namesto da jo porabi. Zato je redna in uravnotežena prehrana izrednega pomena, saj s tem spodbujate presnovo in izboljšate porabo energije.

Uporabljajte začimbe in se dobro naspite

Hrano lahko začinite s cimetom in kurkumo. Cimet je bogat s polifenoli, ki povzročajo učinek, ki je podoben insulinu. Tako pomagate uravnavati raven sladkorja in izboljšate presnovo glukoze. S cimetom lahko začinite tudi običajno sadno solato ali pa ga dodate v kavo. Podoben učinek ima tudi kurkuma, za katero je dokazano, da uravnava apetit.

Eno pomembno pravilo za ohranjanje vitke linije je – dobro spanje. Številne študije so dokazale, da se ljudje, ki ne spijo dovolj, pogosteje borijo s prekomerno telesno težo, hitreje pridobivajo na teži in težje shujšajo. Ugotovljeno je bilo namreč, da se ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na noč, bolj verjetno tolažijo z visoko kalorično hrano, saj so izčrpani in čutijo močan padec energije.

via GIPHY

Bodite aktivni

Bodite intenzivno aktivni vsaj trikrat na teden. To so lahko hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje ali delajte vaje za moč v presledkih. Namreč brez vadbe ni rezultatov. V svoj vsakdan poskušajte vključite tudi pol ure hoje, saj je to dovolj, da zaženete svoje telo in spodbudite presnovo.

via GIPHY

Nasveti za spodbujanje presnove

1. Če želite za kosilo ali večerjo pojesti manj, si vedno pred glavnim obrokom privoščite juho in solato. To bo napolnilo vaš želodec, zato boste posledično potrebovali manj druge hrane.

2. Zmanjšajte svoje obroke. To je najlažje doseči tako, da si obrok postrežete na manjšem krožniku.

3. Pijte kavo in zeleni čaj. Zdravilna učinkovina v kavi in zelenem čaju spodbuja delovanje srca in presnovo.

4. V kolikor ne morete brez sladice, le to raje pojejte zjutraj, saj boste energijo čez dan porabili.

5. Pred vsakim obrokom popijte kozarec vode. Včasih občutek žeje nadomestite z lakoto, zato približno 15 minut pred obrokom popijte kozarec vode. S tem boste pospešili tudi prebavo.

6. Jejte ananas, saj je uporaben prigrizek, ki vsebuje spojino, ki celicam trebušne slinavke pomaga pri razgradnji hrane.

7. Dajte prednost organski prehrani, zelenjavi, sadju in beljakovinam. Izogibajte se predelanim ogljikovim hidratom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!