fbpx

To so najbolj močna dejanja, zaradi katerih največkrat razpadejo veze!

Dejanja, ki jih počnemo nehote, so ponavadi tista, zaradi katerih razpade naša veza!

Verjamemo, da velikokrat vaša dejanja ne odražajo vaših pravih čustev. Da velikokrat nehote naredite nekaj, kaj v vašem partnerju povzroči čustven pretres. Preverili smo zapise priznanega profesorja psihologije Johna Gottmana, ki že 40 let raziskuje zakone in zveze – preučuje, kaj jih ohranja trdne in kaj jih uničuje. Po dolgoletnih raziskavah lahko zgolj po petih minutah pogovora s parom z 91-odstotno natančnostjo ugotovi, ali se bo zveza obnesla.

V svoji knjižni uspešnici o ohranjanju srečnega zakona z naslovom The Seven Principles for Making Marriage Work med drugim razkriva, kaj je tisto, kar v največji meri uničuje odnos in naposled povzroči razpad zveze.

To so ključna dejanja, ki največkrat povzročijo razpad zveze:

via GIPHY

1. Kritiziranje

S pritožbami ni prav nič narobe, s kritiziranjem pa je, trdi John Gottman. Kritiziranje je namreč usmerjeno na osebo, ne pa na njeno vedenje. Partnerju na primer rečemo, da je slab, ne pa, da je slabo njegovo dejanje.

2. Prezir

Prezir ima veliko oblik, kot so žaljenje, zavijanje z očmi, neprimeren humor, zbadanje ali norčevanje. Gottman trdi, da je prezir najslabša izmed štirih, za odnos smrtonosnih navad, saj izraža odpor. Zelo težko je rešiti problem, če partner čuti odpor z druge strani, meni Gottman.

Pogovor je vselej boljši kot molk (Foto: Shutterstock)
Pogovor je vselej boljši kot molk. (Foto: Shutterstock)

3. Obramba

Obramba je pravzaprav način, kjer za vse krivimo partnerja, nas uči profesor. Ko rečemo, da problem ni v nas, ampak v partnerju, le še poglobimo spor in ga še težje razrešimo.

4. Nekomuniciranje

Molk v zvezi je zelo škodljiv. Veste, kako to gre? Ko smo na partnerja jezni, ga izključimo in se ne pogovarjamo, ga na ta način kaznujemo. S čimer pa ne razrešimo težave, temveč jo poglobimo, saj se partner oddaljuje od zveze, svari Gottman. Pogovor je vedno najboljša rešitev!

Zakaj se tako obnašamo?

Pomembno je, da se zavedamo svojih dejanj ter da jih ozaveščamo! Dejanja namreč velikokrat nimajo osnove v samih čustvih, temveč jih lahko počnemo zaradi napačnih primarnih vzorcev, na primer vzorec mame, ki je za vsako stvar krivila očeta ali pa ga je stalno kritizirala. Tudi zato je pomembno, da se tovrstnih dejanj zavedamo!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.