To so leta, ko smo najbolj samozavestni

Verjetno je malo oseb, ki nekoč niso imele težav s samopodobo. Znaki nezadovoljstva s svojim lastnim jazom se po navadi pokažejo v času najstništva, ko oblikujemo svojo identiteto in postavljamo temelje za življenje. Pozneje se stvari nekoliko spremenijo, a katera so tista leta, ko žarimo od samozavesti?

Dvignite roko, če ste se kdaj počutili grozno v svoji koži! Brez skrbi, vsak človek je šel skozi faze, ko se je neprijetno počutil, a tudi ta občutek ni večen. Dobra novica je, da ste z vsakim letom bliže vrhuncu svoje samozavesti.

Z vsakim letom ste bližje k vrhuncu svoje samozavesti.
Z vsakim letom ste bližje k vrhuncu svoje samozavesti.

Glede na poročilo, ki je bilo objavljeno v Psychological Bulletin, človek ne doseže vrhunca samozavesti do 60. leta starosti. V raziskavi so zbrali podatke iz več kot 300 raziskav, ki so narejene na temo samozavesti. Ugotovili so, da samozavest v zgodnjem otroštvu naraste, ostane nespremenjena v najstniških letih, močno naraste v zgodnji odraslosti in z leti strmo narašča. Svoj vrh doseže med 60. in 70. letom starosti.

Že komaj čakate 60?
Že komaj čakate 60.?

No, očitno ima staranje svoje prednosti.

Dodatne Informacije

Več informacij:
psycnet.apa.org

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
V tem himalajskem mestu ženske počnejo, kar hočejo: ne poročijo se, imajo toliko ljubimcev, kot želijo, imajo denar in moč!