fbpx

To so leta, ko smo najbolj samozavestni

Verjetno je malo oseb, ki nekoč niso imele težav s samopodobo. Znaki nezadovoljstva s svojim lastnim jazom se po navadi pokažejo v času najstništva, ko oblikujemo svojo identiteto in postavljamo temelje za življenje. Pozneje se stvari nekoliko spremenijo, a katera so tista leta, ko žarimo od samozavesti?

Dvignite roko, če ste se kdaj počutili grozno v svoji koži! Brez skrbi, vsak človek je šel skozi faze, ko se je neprijetno počutil, a tudi ta občutek ni večen. Dobra novica je, da ste z vsakim letom bliže vrhuncu svoje samozavesti.

Z vsakim letom ste bližje k vrhuncu svoje samozavesti.
Z vsakim letom ste bližje k vrhuncu svoje samozavesti.

Glede na poročilo, ki je bilo objavljeno v Psychological Bulletin, človek ne doseže vrhunca samozavesti do 60. leta starosti. V raziskavi so zbrali podatke iz več kot 300 raziskav, ki so narejene na temo samozavesti. Ugotovili so, da samozavest v zgodnjem otroštvu naraste, ostane nespremenjena v najstniških letih, močno naraste v zgodnji odraslosti in z leti strmo narašča. Svoj vrh doseže med 60. in 70. letom starosti.

Že komaj čakate 60?
Že komaj čakate 60.?

No, očitno ima staranje svoje prednosti.

Dodatne Informacije

Več informacij:
psycnet.apa.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!