fbpx

To so najboljši filmi tega stoletja po izboru BBC-ja

Dobri filmi - za zahtevne gledalce!

Kako pogosto menite, da ni novejših filmov, ki bi bili vredni vaše pozornosti? Kolikokrat si rečete, da ni tako dobrih kot so "dobri stari filmi"? Predstavljamo vam enega boljših izborov filmov, ki jih morate gledati!

Mogoče vam je le zmanjkalo navdiha za naslednji film, saj noben film ne ustreza vašemu trenutnemu razpoloženju. Predstavljamo vam seznam 10 filmskih klasik filmov tega stoletja, ki so jih izbrali kritiki pri BBC-ja. Tudi zaradi tega so vredni vaše pozornosti. To so najboljši filmi tega stoletja!

10. Ni prostora za starce (No Country for Old Men, 2007)


To vsekakor ni film za vsakogar, a če mu boste dali priložnost, vam zagotavljamo, da ne boste ostali ravnodušni. Najkrajši opis ozračja bi lahko bil “grozljiv”, a to ne pove dovolj o vsem, kar vas čaka. Odlične odigrane vloge Josha Brolina in Javierja Bardema ter zgodbe o mamilih, kriminalu in neomajnem morilcu z zelo zanimivim orožjem.

9. Nader in Simin se ločujeta (A Separation, 2011)


Morda niste pričakovali iranskega filma, vendar prezrite državo izvora in mu dajte priložnost. Dobili boste dve uri zelo kakovostnega filmskega programa. Ni enostaven, temveč boste z njim doživljali težka vprašanja in situacije, ki jih lahko predstavi le vrhunska sedma umetnost. V tem primeru se zakonski par sprašuje, ali naj se izseli iz Irana, da bi imel njegov otrok boljše življenje, ali pa ostane, da skrbi za starša, ki ima Alzheimerjevo bolezen.

8. Yi Yi (Yi Yi: A One and a Two, 2000)


Zdaj gremo na Tajvan, kjer nas čaka drama, nagrajena v Cannesu. Gre za zapleteno zgodbo o tem, kako se vsi člani ene družine poskušajo vsak zase in na svoj način uskladiti pretekle in sedanje povezave ter odnose z vsakdanjim življenjem.

7. Drevo življenja (The Tree of Life, 2011)


Številni filmi Terencea Malika so po izidu naleteli na mešane odzive, kar še posebej velja za tega, saj ga nekateri imenujejo najboljši, drugi pa najslabši film, ki so ga kdajkoli posneli. Pri gledanju je pomembno, da poskušate pozabiti na standardne filmske okvirje in tipične zgodbe ter biti odprti za eksperiment, ki vam bo na koncu morda všeč.

6. Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)


To je ljubezenska zgodba, ki pa nikakor ni romantična komedija. En par se odloči, da si bosta medicinsko izbrisala spomine drug na drugega, tako da se bo ta slaba zveza končno lahko končala. Vendar se jim vedno bolj zdi, da sta se zmotila in da ni vse tako preprosto in dokončno. Kate Winslet in Jim Carrey v glavnih vlogah prinašata melanholično, a nepozabno zgodbo.

5. Fantovska leta (Boyhood, 2014)


Ta film ločuje od drugih dram o odraščanju, tudi zato ker je bil posnet v obdobju 12 let. Tako lahko resnično lahko vidite odtis časa. Glavni lik, torej glavni igralec, pa odraste pred kamero. Res zanimiv podvig, ki je za film prinesel različne nominacije, Patricia Arquette pa je za vlogo dobila oskarja.

4. Čudežno potovanje (Spirited Away, 2001)


Animirani filmi, ki stojijo za ustvarjalcem Hayao Miyazakijem in studiem Gibli, na en način obravnavajo toliko različnih tem, primernih za vse starosti, da ni čudno, da ima večina izjemno visoke ocene in vsa priporočila tako oboževalcev kot kritikov. V tem filmu se desetletno dekle preseli v novo sosesko, polno nenavadnih bitij, in poskuša najti svoje mesto med njimi.

3. Tekla bo kri (There Will Be Blood, 2007)


Epska zgodba o družini, veri, denarju, moči in vsem tem v naftnem poslu na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Odvija se v Kaliforniji, katere okolje je očarljivo mojstrsko, vloge pa izjemne. Daniel Day-Lewis je za svojo vlogo dobil drugega oskarja in to popolnoma zasluženo.

2. Razpoložena za ljubezen (In the Mood for Love, 2000)


Korejska drama je zasluženo na številnih seznamih priporočil in je prejela izjemno dobre kritike. Zgodba spremlja dva soseda, ki sumita, da ju zakonca varata, a se vseeno odločita, da bosta odnos ohranila na platonski ravni. Počasen ritem prispeva h krepitvi ozračja in ustvarjanju napetosti pri gledalcih, tako kot tista, ki jo čutijo glavni junaki.

1. Mulholland Drive, 2001


Težko je natančno opisati ta film, ne da bi se spuščali v preveč podrobnosti, je pa nadrealistična neo noir skrivnost o deklici, ki pride v Hollywood z velikimi sanjami, izgubi spomin in poskuša ugotoviti, kaj je v ozadju. Meje resničnosti in fantazije so nekoliko izgubljene, gledalci pa se sprašujejo, ali so gledali tragično ljubezensko zgodbo, vstopili v psiho nestabilne osebe ali metaforo o tem, kako Hollywood vse požira …

Dodatne Informacije

bbc.co.uk

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!