fbpx

To so novoletni običaji, ki odženejo nesrečo!

Kateri novoletni običaji bodo odgnali nesrečo in vam v novem letu namenili same lepe stvari?

Novoletni običaji , ki odženejo nesrečo, se začnejo že pri jedilniku, saj naj bi v Sloveniji na novo leto vedno jedli svinjino (ali pa meso štirinožne živali), ker naj bi prinašala napredek, v nobenem primeru pa ne smemo jesti perutnine, ki prinaša nazadovanje. Po izročilu namreč “prašič rine naprej, kura praska nazaj”. Poleg svinjine naj bi srečo prinašale tudi leča, ki zaradi svoje oblike spominja na zlatnike, sarma, ki s svojimi zelenimi listi prav tako spominja na denar, in sladice, ki simbolizirajo bogastvo.

Na prvi dan novega leta bi morali jesti svinjino.

Zanimiva tradicija je tudi krašenje studencev in vodnjakov, saj naj bi imela voda čarobno moč, zato se na ta dan vodi darujejo božičnik (obredni kruh, pečen za božične praznike), denar, jabolka, orehe in bršljan. Na novoletno jutro pa naj bi se potem doma umili z vodo iz studenca, kar naj bi v novem letu prineslo blagostanje in srečo. Z vodo je povezano tudi prepričanje, da naj bi tisti, ki se na novo leto prvi umije, dobil zlate zobe, zato si nekateri umivajo zobe že takoj po polnoči.

Na novoletni dan pa naj bodo prvi gosti moški, saj če v hišo najprej vstopi ženska, nas bo doletela nesreča. Za srečo morajo dekleta trikrat pomesti sobo v smeri od praga proti mizi (da ne bo sreče odneslo ven) in nato smeti raztresti po vrtu, da bo v novem letu sadje bolje obrodilo.

Tisti, ki se na novo leto prvi umije, naj bi dobil zlate zobe.

Poleg tega tudi pri nas novoletni čas zaznamujejo različni simboli za srečo, kot so mušnice, pikapolonice, škrati, štiriperesne deteljice, zvonovi, sveče, podkve, dimnikarji, prašički in slončki, ki jih lahko podarimo v obliki obeskov ali manjših figuric.

Pa v tujini?

Tudi druge države imajo kar nekaj zanimivih novoletnih običajev. Španci za srečo pojejo dvanajst grozdnih jagod (za vsak udarec zvona), za boljše ljubezensko življenje pa si nadenejo rdeče perilo. Grki se preizkusijo v igrah na srečo – najpogosteje v igri s kartami, ki se imenuje 31, Danci uživajo v razbijanju okrušenih ali neuporabljenih krožnikov (več ko je razbite posode na pragu, bolj je družina priljubljena). Brazilci se oblečejo v belo z barvnim perilom (barva perila naj bi določila, na katerem področju boste imeli srečo, npr. roza spodnjice vam bodo prinesle srečo v ljubezni) in še bi lahko naštevali. Kot zanimivost naj omenimo še ognjemete, ki so postali obvezen del vsakega novega leta, izvirajo pa iz Kitajske in naj bi odgnali zle duhove.

Ne glede na to, ali imajo ti običaji želen učinek ali ne, so vsekakor zanimivi, in če ne drugega, bodo nedvomno popestrili vaše novoletno praznovanje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!