fbpx

To so razlogi, da ste še vedno samski

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ste samozavestni, uspešni še vedno verjamete v pravo ljubezen, a kljub temu ostajate samski ?

Osvajanje, izražanje čustev, vztrajnost so vsekakor izgubili svojo moč, povozili so jih drugi dejavniki, ki danes mnogim onemogočajo, da bi našli srečo v ljubezni. Verjetno si vsi samski postavljate različna vprašanja; zakaj sem še vedno samski/a, kako to, da nimam nikogar. Obstaja veliko razlogov, a po mnenju različnih strokovnjakov, družinskih terapevtov in psihologov so prav spodaj napisani tisti, ki se jih je potrebno zavedati jih “zdraviti” za prihod nove ljubezni.

Bojite se, da bi vas prizadeli

Če nisi odraščal s starši in se počutil varnega v prejšnjih odnosih, je naravno, da se morda razvije strah pred intimnostjo. Ljudje smo rojeni za povezovanje. Vendar doživljanje nepredvidljivih odnosov lahko ustvari strah pred ponovnim odprtjem za drugega, saj se bojite biti ponovno ranjeni in prizadeti. Prav zato se v telesu ustvari podzavestna blokada oziroma zid, ki se ga morda niti ne zavedate. Ta “saboter” se lahko pokaže na različne načine; vključno z negotovostjo, ter tudi težavami s podobo lastnega telesa. Ta strah je izjemno izbirčen, se se lahko izogiba izhodom, nenehno prelaga druženja ali je zelo zaposlen z drugimi stvarmi. Za reševanje te težave je priporočljivo, da si zapišete morebitne strahove, blokade in dvome, ki se pojavijo glede zmenkov in srečanja s partnerjem. S to vajo pridobite veliko samozavedanja in izgubite negotovost.

Bojiš se ponovne ranjenosti.
Foto: Christiana Rivers /Unsplash

Ne zavedate se svojih strahov

Ti strahovi in ​​dvomi se kažejo lahko tudi kot vedenjski vzorci in način razmišljanja. Obstajajo namreč nezavedni strahovi, ki vas pri iskanju ljubezni lahko ovirajo. V kolikor vse idealizirate in verjamete v romantično ljubezen, ter mislite, da bo ta neboleča, brez napora in svobodna? Prav zaradi tega vedno naletite na oviro vsakič, ko srečate nasprotno osebo, ideala namreč ni. V kolikor imate te strahove v vas vedno govori notranji glas, da ta oseba ni zame.

V kolikor ste oseba, ki nenehno išče nekoga, ki bi lahko bil nekoliko boljši, malo bolj ambicioze. S takim prepričanjem se nikoli ne boste zaljubili, ampak postanete večni iskalec, namesto, da bi se osebi zavezali in z njim poskušali vzpostavili odnos.

Tudi neodločnost in nerealna pričakovanja do sebe je strah, ki ustvari nezavedno blokado. To se kaže v temu omejejočemu prepričanju, da boste našli sorodno dušo le takrat, dokler ne postanete oseba, kakršna si želite biti oziroma si to želi nasprotni spol na primer izgubiti 10 kg, dobiti novo službo.

Imate napačna pričakovanja in visoke standarde.
Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Imate napačna pričakovanja in visoke standarde

Po mnenju strokovnjakov so visoka pričakovanja lahko ovira pri vzpostavitvi zdravega in srečnega odnosa. V kolikor odnos povezujete z materialnimi in površinskimi lastnostmi, ki niso temelj realnih vrednost in se vaša pričakovanja ne ujemajo s partnerjevimi, to vsekakor privede do razpade začetka zveze. Potrebno je vedeti kakšnega človeka si dejansko želite in se energetsko z njim povezati. Ko boste vi vedeli kaj hočete boste te lastnosti pri drugi osebi tudi našli.

Imate težavo s tem, da ste preveč egocentrični

Vsi ljudje smo rahlo egocentrični. Navsezadnje nas osredotočanje nase in naša varnost med evolucijo ohranja pri življenju. Toda ta osnovni nagon moramo dati na stran, ko želimo spoznati partnerja. To je pomembno, saj imamo ljudje drugačne življenjske izkušnje, različna stališča in mnenja. V kolikor greste težko iz svojega egocentričnega prostora, potem boste težje našli partnerja. Prilagodljivost je namreč temelj zveze. S tem rastete in skupaj dosegate kompromise, ki so drugačni od vaših.

Iščete na napačnem mestu

Za iskanje ljubezni se ne bojte iti izven vaših okvirjev. Morda jo boste našli tam, kjer najmanj pričakujete. Partnerja ne iščite le na zabavah in plesiščih, obiščite različne kraje kot so športni klubi, različne prireditve, cerkvene skupine, festivali, dobrodelne organizacija in različna prostovoljna društva, lahko pa se vključite tudi v spletne portale, ki so namenjeni iskanju partnerja. Če se ne potrudite in tvegate, ne boste dobili tistega, kar želite.

Nimate dovolj samozavesti

Pomanjkanje samozavesti lahko močno ovira sposobnost povezovanja z nekom. Če se vam zdi, da se spopadate s katero od teh negotovosti, se veliko pogovarjajte s prijatelji hodite ven, ne zapirajte se vase in v lastno varnost.

Niste dosledni s svojim vedenjem in izbirami

Strokovnjaki so mnenja, da morate to, kar si želite tudi izžarevati. Ključnega pomena je oblikovati in utelešiti vedenje, ki ga želite privabiti pri nasprotnem spolu. V kolikor želite iskreno osebo, morate takšni biti tudi sami. V kolikor boste spoznali nekoga, ki je hiter in zanesljiv, sami pa boste vedno zamujali, vas to vodili v razočaranje.

Bodite iskreni do sebe, česa si sploh želite.
Foto: Priscilla Du Preez /Unsplash

V resnici si še ne želite zveze

Po letih samote in izolacije je veliko ljudi pripravljenih začeti zvezo. Vendar se je potrebno tu prepričati, ali si tega dejansko zares želite ali ste pač srečni, ker ste svobodni in samski.V kolikor čutite pritisk prijateljev, družine, družbe ali celo biološke ure, da si boljšo polovico morate poiskati, je seveda to napačna pot. Bodite iskreni do sebe, česa si sploh želite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!