Top 10: najboljše otvoritvene slovesnosti na olimpijskih igrah vseh časov

Otvoritvene slovesnosti na olimpijskih igrah

Danes ponoči (ob 1.00 po našem času) se z otvoritveno slovesnostjo začenja Rio 2016, 31. olimpijada, ki se bo odvijala na 37 tekmovališčih. Potekala bo na znamenitem stadionu Maracana, na njej pa bo nastopalo in plesalo šest tisoč prostovoljcev, ki se na svoje točke pripravljajo že vse od maja. Čeprav vsaka otvoritvena slovesnost želi v vsem preseči svoje predhodnice, pa bo Rio stala le 10 odstotkov denarja, porabljenega za otvoritev na OI London 2012. Poudarek, kot pravi kreativni direktor programa, filmski režiser Fernando Meirelles (City of God, The Constant Gardener), bo namreč na avtentičnosti in ritmu, ne toliko na tehnologiji in posebnih učinkih. Otvoritvene slovesnosti so sicer bile od nekdaj paša za oči (in kot boste spoznali, v denarju ni vse), v nadaljevanju pa si lahko ogledate najboljše otvoritvene slovesnosti na olimpijskih igrah v zgodovini. Se bo mednje zapisala tudi ta iz Ria?

Otvoritvena slovesnost na OI Rio 2016 je tik pred vrati. Le še nekaj ur nas namreč loči do trenutka, ko bo na kultni stadion Maracana pripotovala olimpijska plemenica. Kdo bo prižgal olimpijski ogenj in uradno otvoril igre, še ni znano, namigujejo pa na slavnega brazilskega nogometaša Peleja. Čast nošenja slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti ob mimohodu vseh reprezentanc bo pripadla jadralcu Vasiliju Žbogarju.

PREBERITE ŠE: Najboljši športni filmi na temo olimpijskih iger, ki slavijo olimpijski duh

Še malo in olimpijske igre Rio 2016 se bodo začele!
Še malo in olimpijske igre Rio 2016 se bodo začele!

Tako olimpijske igre v Londonu v režiji oskarjevca Dannyja Boyla kot otvoritvena slovesnost v Pekingu sta Riu letvico postavili zelo visoko. Bo kos izzivu?
V zgodovini olimpijskih iger se je sicer zvrstilo še kar nekaj spektakularnih otvoritvenih slovesnosti, ki so nam morda zdrsnile iz spomina, in danes je pravi čas, da ga osvežimo, še enkrat podoživimo te čarobne trenutke in se ogrejemo za današnji spektakel.

Top 10 – najboljše otvoritvene slovesnosti na olimpijskih igrah vseh časov:

10. Los Angeles, 1984

9. Seul, 1988

8. London, 1948

7. Atene, 2004

6. Tokio, 1964

5. Barcelona, 1992

4. London, 2012

3. Atlanta, 1996

2. Sydney, 2000

1. Peking, 2008

https://youtu.be/cEJg6SX-UZM

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljša darila za punce: božična darila 2020, ki ji bodo ogrela srce