fbpx

Top 5 idej za jesenske izlete po Sloveniji

Foto: envato

Jesen je tu in s prekrasno naravo nas vabi, da raziščemo kotičke, ki jih poprej nismo poznali. Slovenija je polna naravnih znamenitosti, prav jeseni pa je odlična priložnost, daj ih obiščete.

Špičnik

Štajerska nudi vrsto odličnih jesenskih izletniških točk, med njimi pa izstopa romantični Špičnik. To je kraj, kjer se nahaja slovita pot v obliki srca, za katero ste prav gotovo že slišali. Z razgledne točke se vam odpre prekrasen razgled na vinograde, in seveda srček. Slednji ima za seboj zanimivo zgodbo. Pot do turistične kmetije je svoj čas vodila čez Avstrijo, ki je tik zraven, zato so domačini zgradili makadamsko pot. Ta je bila, ko so jo želeli asfaltirati, prestrma, zato so jo izvedli v ovinkih in nastalo je znamenito srce. Tu najdete tudi nekaj prekrasnih pešpoti, številne pa so primerne tudi za nordijsko hojo.

Planina Uskovnica

Iz Rudnega polja se po senčnem smrekovem gozdu odpravimo mimo pašnikov do idilične planine Uskovnica. Tam stoji prenovljena koča, v kateri se lahko okrepčate z domačimi dobrotami. Pot je primerna tudi za mlajše otroke, saj ni strma, obenem pa je razburljiva za raziskovanje. Pot do planine se v jesenskih mesecih obarva v jesenske barve in je zato kot nalašč za lepe sončne vikende oz. praznike.

Koča pri čarovnici – Dežela pravljic in domišljije

Le nekaj minut naprej od samostana Olimje, skrito v gozdu, najdete Deželo pravljic in domišljije. Ob prihodu vam dobrodošlico zaželi palček na balkonu, na poti skozi deželo pa boste srečevali čarovnice in like iz slovenske, pa tudi tuje književnosti. Vaši otroci bodo navdušeni nad svetom pravljic z junaki kakršni so Kekec, Bedanc, Krjavel, Sneguljčica in ostala druščina. Nepozabna pravljica, ki vas vabi, da se prepustite domišljiji se nahaja le lučaj stran od priljubljenih slovenskih term, zato je kot nalašč za vikend oddih v tem koncu Slovenije.

Goriška brda

Prekrasna Brda nikoli ne razočarajo, ne poleti, ne pozimi in prav tako ne jeseni. Pokrajina, znana po nasadih češenj in ostalega sadja, pa tudi po odlični rujni kapljici, ki v jeseni privablja ljubitelje vinorodnih gričev. Vrata vinotočev in kmečkih turizmov vas čakajo na široko odprta, ob dobri kapljici pa vam postrežejo tudi z odlično domačo hrano. Ko boste spočiti in bo želodček poln, pa obiščite grad Dobrovo ali nedavno obnovljeno rezidenčno vilo goriških grofov – grad Vipolže. V Brdih ne manjka tudi naravnih znamenitosti, od naravnega mostu Krčnik pa so več kot 40 metrov dolgih korit, ki jih je oblikoval potok Kožbanjšček.

Rakov Škocjan

V jesenske barve se obarva tudi Rakov Škocjan, 2,5 km dolga naravoslovna učna pot ob reki Rak, ki je primerna tudi za najmlajše. Na poti se boste podučili o čarobnih kraških pojavih in se okopali v živobarvnem listju. Oglejte si Veliki in Mali naravni most, pa Zelške jame, kamniti most in druge. Zahtevnost in trajanje hoje si lahko poljubno prilagodite, z avtomobilom pa se po široki cesti pripeljete poljubno daleč.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.