fbpx

Kaj povzroča mozolje: ne jejte teh živil, če imate akne!

Foto: envato

Če se soočate z aknasto kožo, je dobro vedeti, katera živila, ki povzročajo mozolje in vnetne procese na koži in v telesu! Akne so najpogostejša kožna težava in večina ljudi se z njimi sooči vsaj enkrat v življenju.

Za zdravljenje aken se najpogosteje priporočajo dermatološko testirani kozmetični izdelki, ne smemo pa pozabiti na to, kaj je v notranjosti, saj je pojav aken lahko povezan z zdravjem in celo nekaterimi boleznimi. Prav tako je pomembno, da ste pozorni na hrano, ki jo uživate, ter da ste telesno aktivnost.

Kako nastanejo akne?

Na površini kože so majhne odprtine, imenovane pore, ki so povezane z žlezami lojnicami. Akne se pojavijo, ko se te pore zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami ali sebumom v prisotnosti bakterij, ki povzročajo akne. Za nego aknaste kože se najpogosteje uporabljajo izdelki z antibakterijskimi sestavinami. Med najpogosteje uporabljenimi so salicilna kislina, cink, bela glina, olje čajevca.

Pri prehrani in aknah je najpomembneje znižati raven sladkorja v krvi. Ko krvni sladkor po obroku skokovito naraste, telo sprosti veliko inzulinu podobnega rastnega faktorja, hormona, ki poskrbi za še bolj aktivno delovanje žlez lojnic.

Recite ne, hitri prehrani. Foto: Mike / Unsplash

Živila, ki spodbujajo ta proces, vključujejo testenine, riž, beli kruh, gazirane pijače in druge vire enostavnih ogljikovih hidratov. Tudi živila, ki jih imamo za zdrava, lahko igrajo vlogo pri skoku sladkorja, na primer krompir ali kuhana pesa, saj imajo prav tako visok glikemični indeks.

Nutricionisti poudarjajo, da naj se ljudje s težavami z aknami izogibajo naslednjim živilom:

Hitri hrani

Nezdrava hrana slabo vpliva na kožo. Omejite uživanje čipsa, krekerjev, gaziranih pijač, tort, sladkarij, suhomesnatih izdelkov, konzervirane hrane itd.

Sladkorju

Je glavni dejavnik za patogeno floro v našem telesu. Odstranite ves dodani sladkor (sladkarije, marmelade, pecivo).

Glutenu

Koža je odraz stanja prebavil – če imate pogoste težave z aknami, je bolje preveriti, ali ste občutljivi na gluten.

Uživajte čim manj sladkorja. Foto: Lama-Roscu / Unsplash

Mlečnim izdelkom

Sladoled, mleko, sveži sir itd.

Sadju z visokim GI

Za nekaj časa jih izključite iz prehrane, dokler se težave z aknami ne uredijo. ( banane 60, melone 60, papaja 55, mango in kaki 50. )
Z visokim GI se ponašajo tudi dateljni, grozdje, ananas, marelice in pomaranče ter večina sadja iz konzerve.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.