TOP nasveti za organizacijo jesenske garderobne omare

Foto: Envato

Ker se temperature znižujejo in dnevi postajajo krajši, se bliža projekt organizacije jesenske omare. Če še niste uredili svoje omare, je sedaj čas, da usmerite pozornost na toplejša oblačila, ki jih boste potrebovali za hladnejše dni. Vse kar potrebujete je trden načrt in ustrezne rešitve za shranjevanje. Uporabite teh sedem nasvetov za organizacijo, ki vam bodo pomagali pri reševanju tega projekta.

1. Začnite s praznjenjem in čiščenjem omar

Projekt organizacije začnite tako, da najprej popolnoma izpraznite vso omaro, skupaj s predali. To bo trajalo nekaj časa, vendar bo vaš trud poplačan. Ko bo omara izpraznjena, počistite vse police, predale, tla.

2. Ocenite svoj prostor v omari

Zdaj, ko so vaše omare čiste od tal do vrha, ocenite prostor. Prazna omara vam omogoča, da si ogledate njeno notranjost na precej drugačen način, kot takrat, ko je ta polna. Razmislite, katera področja povezana s shranjevanje vam predstavljajo težave? Kje imate pomanjkanje prostor ? Ali težko najdete predmete? Ali potrebujete več koristnih dodatkov za omare? Naredite seznam stvari, ki bi jih radi izboljšali.

Foto: Envato

3. Razvrstite vse

Tudi če ste se odločili, da ste pripravljeni nadgraditi svoj prostor v omari s pomočjo dodatkov, se boste morali še vedno spoprijeti z vso vsebino omare, ki ste jo izpraznili. V povprečju nosite le 20 % oblačil, ki jih imate v omari, zato je potrebno le te organizirati in se jih tudi znebiti. Pri razvrščanju oblačil ne bodite preveč sentimentalni. Znebite se takšnih, ki so vam premajhne, ste se jih naveličali ali pa jih niste uporabili več let. To je potrebno sprejeti, saj boste tako pridobili več prostora v omari.

Oblačila razvrstite v tri različne kategorije oziroma kupe:

  • raztrgana ali dotrajana oblačila, ki niso več v uporabi in jih je potrebno zavreči
  • oblačila in predmete, ki jih lahko podarite naprej
  • oblačila, ki jih boste še uporabili in nosili

4. Organizirajte še uporabne kose oblačil

Ko se vam uspe znebiti kopice rabljenih oblačil in predmetov, preostala oblačila razvrstite glede na barvo in sezono. Spomladanska in poletna oblačila operite in jih shranite. V kolikor imate velike omare, lahko le-te shranite nazaj na višje ali najnižje police. V kolikor te možnosti nimate, jih seveda shranite v druge prostore.

Za shranjevanje uporabite zaboje in vreče za shranjevanje. Škatle so lahko prozorne, da boste videli, kaj je v njih. Ali pa na njih nalepite nalepke in napišite, kaj ste shranili. Ne pozabite, da oblačil ne smete pretesno zapakirati, saj morajo ta dihati.

5. Razvrstite jesenska in zimska oblačila

Prav tako morate organizirati vsa jesenska in zimska oblačila. Zmanjšajte količino oblačil, ki jih ne nosite več. Poskrbite, da bodo oblačila, ki jih boste obdržali še vedno v dobrem stanju in se vam lepo prilegajo. Toplejše kose vedno postavite spredaj ali na sredino, da so v vašem vidnem polju. Tako ne bo prišlo do razmetavanja pri iskanju.

Foto: Envato

6. Napolnite svoje omare s toplejšimi oblačili

Jesensko – zimska oblačila so bolj masivna in bodo zavzela več prostora v vaših omarah. Ponavadi so spodnji in zgornji prostori omar vedno premalo izkoriščeni. Razmislite o dodajanju polic, palic za obešanje ali škatel in visečih predalov za shranjevanje. S tem boste pridobili dodatni prostor in boste lažje organizirali svoja oblačila.

Puloverji, ki so obešeni na obešalnikih se ponavadi raztegnejo, zato jih raje prepognite in zložite na police ali v predale. Na palice nato obesite srajce, suknjiče. Plašče in jakne, ki jih boste večkrat nosili, pospravite v omare pri vhodu ali v kakšen drug prostor. Prav tako poskrbite, da imate tam shranjene rokavice, šale.

Poskrbite tudi za primerne obešalnike. Na lesene obesite obleke, plašče. Na plastične obešalnike obesite bluze, srajce. Vse obesite tako, da bodo sprednji deli vaših oblek obrnjeni proti vam. Tako boste prej opazili oblačilo, ki ga želite.

7. Dodatne rešitve za shranjevanje

V kolikor pa vam kljub trudu in vsem nasvetom še vedno primanjkuje prostora za shranjevanje, je morda čas za novo garderobno omaro ali nakup modularnihi sistemov. S tem dobi omara več funkcionalnosti. Namreč garderobna omara mora biti predvsem funkcionalna za vsakega posameznika, to pomeni, da najljubše kose hranite tam, kjer so vam najlažje dostopni in veste, kje jih boste vedno znova našli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!