fbpx

Trik, kako čebulo narezati brez solzenja

Rezanje čebule brez solz

Veš, kako čebulo narezati brez solzenja? Nihče ni odporen proti temu, da med lupljenjem in rezanjem čebule ne bi potočil kakšne solzice, pa če je še tak korenjak! A jok lahko med rezanjem zelo enostavno preprečite. Naučite se preprostega trika, da preprečite solzenje, ki ga povzročajo žvepleni hlapi.

Kako čebulo narezati brez solzenja? Obstaja kar nekaj načinov, a tega preprostega trika gotovo še ne poznate, čeprav bi si ga verjetno želeli že pred časom, saj bi vam prihranil veliko solza. Za solze ob rezanju in lupljenju čebule so sicer krivi žvepleni hlapi, ki se sproščajo, v stiku z očmi pa ustvarijo kislino, ki draži oči (solze tečejo, da izločijo kislino). Njihova koncentracija je odvisna od vrste čebule in močnejši ko je koncentrat, bolj bomo jokali. A kako zaobiti sploh kakršnokoli solzenje, pa naj ”secirate” staro čebulo, ki ima višjo vsebnost plinov, ali mlado, ki je bolj nedolžna?

PREBERITE ŠE: Kako krompir olupimo najhitreje?

Pozabite na plavalna očala.
Pozabite na plavalna očala.

Za lupljenje in rezanje čebule brez solzenja ne potrebujete plavalnih očal, vroče vode, posebne dihalne tehnike, vmes vam ni treba žvižgati, žvečiti, kuhinjske deske namakati v limono, vklapljati ventilatorja, čebule postavljati v zamrzovalnik, jo soliti, noža pomakati v hladno vodo ipd. Vse, kar morate storiti, je, da izrežete korenasti del čebule, to žvepleno ”bombo”, ki jo ”raznese”, ko vanjo zarežete z nožem. Ko boste spoznali, da metoda deluje, čebule ne boste nikoli več rezali po starem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!