fbpx

Tudi oni obstajajo: 8 manj znanih spolnih usmeritev pri ljudeh

Zadnjič posodobljeno: :

Spolnost je fluidna in pomembno je, da jo ljudje opredelijo sami, pravijo strokovnjaki in poudarjajo, da poleg prevladujoče spolne usmerjenosti, heteroseksualne, obstajajo številne mejne in manj znane skupine.

Opredelitev lastne spolnosti je pomembna, saj gre za edinstveno osebno izkušnjo. Čeprav lahko lastna opredelitev pomaga bolje razumeti svojo usmerjenost in vzpostaviti odnose, je pomembno, da drugih ne označujete. Bodite odprti, poslušajte jih in jih spoštujte kot človeka.

Spolnost je tako lahko pomemben del vaše identitete. Zajema lahko skoraj vse vidike vašega bitja, vključno z vašimi dejanji, odnosom, vedenjem in občutki. Vpliva lahko na način, kako doživljate spolno privlačnost, in lahko spremeni vaše želje glede spolnih in romantičnih odnosov, pišejo na portalu Big Think.

Zakaj je spolnost mišljena kot spekter?

V tem kontekstu je spekter orodje, ki nam lahko med drugim pomaga bolje razumeti fluidnost spolnosti. Kinseyjevo lestvico, morda eno najbolj znanih lestvic spolnosti, je leta 1948 ustvaril Alfred Kinsey, ustanovitelj Kinsey Institute.

Lestvica ljudem na ničli omogoča, da se definirajo kot izključno heteroseksualni, ljudje na nasprotnem koncu (šest) pa kot izključno homoseksualni – z oceno od 1 do 5 poročajo o različnih stopnjah privlačnosti ali spolne aktivnosti pri katerem koli spolu. Obstaja tudi kategorija X, namenjena tistim, ki ne poročajo o spolnih interakcijah ali odnosih.

Ta lestvica je bila prva tovrstna lestvica o zaznavanju spolnosti in je bila resnično izhodišče za to, kje smo danes.

0 | Izključno heteroseksualec
1 | Pretežno heteroseksualec, le naključno homoseksualec
2 | Pretežno heteroseksualec, vendar več kot naključno homoseksualec
3 | Enako heteroseksualec in homoseksualec
4 | Pretežno homoseksualec, vendar več kot naključno heteroseksualec
5 | Pretežno homoseksualec, le naključno heteroseksualec
6 | Izključno homoseksualec
X | Brez socialno-spolnih stikov ali reakcij

Sodobna spolnost in “oznake”

Sčasoma smo ljudje vse bolje spoznavali spolni spekter in pozicioniranje kjerkoli vzdolž spektra je postajalo vse bolj normalizirano. Lahko rečemo, da smo se od 40. let prejšnjega stoletja, ko je bila prvič ustvarjena Kinseyjeva lestvica, veliko naučili.

Spolnost je fluidna, se nenehno spreminja in je izjemno osebna – pomembno je, kako opredelimo svojo spolnost, nikakor pa ne smemo lepiti teh oznak drugim.

Z vedno večjim spektrom smo kot ljudje odgovorni, da prilagodimo in razširimo jezik, ki ga uporabljamo za opisovanje lastnih (in tujih) spolnih želja. Te ‘oznake’ nam sicer lahko pomagajo, da se bolje razumemo, nikakor pa niso vklesane v kamen.

Določanje manj znanih usmeritev vzdolž spektra

“Mnogi ljudje nočejo verjeti, da obstajajo stopnjevanja teh zadev iz ene skrajnosti v drugo,” je citat Kinseyja iz dela Sexual Behavior in the Human Female iz leta 1953.

Lahko rečemo, da smo od 50. let prejšnjega stoletja do danes naredili res dolgo pot. O spolnosti in spolni usmerjenosti se je začelo več govoriti, jo sprejemati in celo spoštovati. Na svetu je še vedno veliko krajev, kjer so ljudje kaznovani, ker preprosto obstajajo takšni, kot so, in imajo radi tistega, ki ga imajo radi, toda najboljše, kar lahko storimo kot družba, je, da se prilagodimo in razvijamo s spektrom.

V duhu prilagajanja in rasti je tu razčlenitev nekaterih manj znanih trendov v spektru spolnosti.

Avtoseksualni in/ali avtoromantični

Avtoseksualnost je ideja spolne privlačnosti do samega sebe, da ste v romantičnem razmerju sami s seboj.

Avtoseksualnost lahko pomeni, da ste navdušeni nad lastnim videzom, da ste navdušeni nad preživljanjem časa sami s seboj in ne z nekom pomembnejšim in/ali se samozadovoljujete z idejo o sebi.

Jess O’Reilly, strokovnjakinja za spolnost in odnose, pravi, da imamo vsi “odtenke avtoseksualnosti”. Čeprav se avtoseksualnost pogosto uporablja kot sinonim za narcizem, dr. O’Reilly verjame v nasprotno: “To je osnovni erotični občutek, ki ga morate upoštevati tudi pri spolnem odnosu, za mnoge od nas pa pomeni to, da se počutimo ‘seksi’. Mogoče imate zunanji vir, ki to željo prenaša ali pa je morda v vas samih.”

Avtoseksualnost je ideja spolne privlačnosti do samega sebe.

Demiseksualnost (v primerjavi s sivoseksualci in aseksualci)

Biti demiseksualec pomeni doživljati spolno privlačnost v zelo specifičnih situacijah, najpogosteje z ljudmi, s katerimi ste čustveno povezani.

Nekdo, ki se opredeli za demiseksualca, lahko običajno doživlja in uspeva v spolni privlačnosti šele, ko se ustvari čustvena povezava. Tega odnosa ne gre nujno razlagati kot ljubezen, lahko pa je prijateljstvo (celo platonsko prijateljstvo), ki osebi omogoča, da čutijo spolno ali romantično privlačnost. Medtem ko se veliko ljudi odloča za spolni odnos samo z ljudmi, s katerimi se počutijo povezane, se demiseksualci ne odločajo na tak način, ampak potrebujejo to povezavo, da bi se sploh začeli počutiti spolno privlačne.

Čustvena povezanost z nekom še ne pomeni, da bodo ljudje, ki se opredelijo za demiseksualce, razvili spolno privlačnost do te osebe – tako kot heteroseksualne moške privlačijo ženske, vendar ne štejejo za privlačno vsako žensko, ki jo srečajo.

Po drugi strani pa sivoseksualci pogosto veljaljo za “sivo območje” med aseksualci (izraz, ki opisuje odsotnost spolne privlačnosti do drugih in ne uživa v spolnosti) in aloseksualci (ne čuti privlačnosti, a v nasprostju z aseksualcem lahko uživa v spolnosti).

Ljudje, ki se opredelijo za sivoseksualce, se ne identificirajo izključno z aseksualci ali aloseksualci. Na neki ravni doživljajo spolno privlačnost ali željo, vendar morda ne enake intenzivnosti kot ljudje z obeh koncev aseksualne-aloseksualne linije.

Panseksualci, pomoseksualci, spektroseksualci

Izraz panseksualci opisuje osebe, ki doživljajo spolno, romantično in/ali čustveno privlačnost do katere koli osebe, ne glede na spol ali spolno usmerjenost te osebe.

Pomoseksualec je bolj pojem kot identiteta. Uporablja se za opis posameznikov, ki zavračajo oznake spolnosti ali se preprosto ne poistovetijo z nobeno od njih.

Spektraseksualnost je izraz, ki se uporablja za opis ljudi, ki so sposobni čutiti romantično ali fizično privlačnost/čustveno povezanost z ljudmi več ali različnih spolnih usmeritev in spolov, vendar ne nujno z vsemi (ali s katerim koli od njih).

Ti izrazi se pogosto med seboj prekrivajo, vendar je pomembno opozoriti na razlike. Panseksualnost je daleč najpogosteje uporabljena beseda v skupini in je bolj osredotočena na to, da človek s to usmerjenostjo ne vidi oznake in namesto tega vidi osebo, zato lahko s komerkoli vzpostavi romantične in spolne odnose, ne glede na njihovo usmerjenost.

Po drugi strani pa lahko ljudi, ki se opredelijo za spektroseksualce, privlači več različnih spolnih usmerjenosti, vendar imajo pri tem vseeno določene želje.

Panseksualci so osebe, ki doživljajo spolno, romantično in/ali čustveno privlačnost do katere koli osebe, ne glede na spol ali spolno usmerjenost te osebe.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!